Όταν αποκτάς το πρώτο παιδί σου, συνήθως φτάνουν διάφορες περίεργες πληροφορίες στα αυτιά από γιαγιάδες και θείες που θέλουν να σε βοηθήσουν στην νέα αυτή “περιπέτεια” της ζωής σου. Εκείνο, όμως, που ισχύει τις περισσότερες φορές είναι πως πρόκειται για μεθόδους που βασίζονται κυρίως σε ήθη και παραδόσεις και όχι για κάποια επιστημονικά δεδομένα που αξίζουν την προσοχή σου! Ανάμεσα σε αυτά τα “γιατροσόφια” συναντάμε πλέον πολύ συχνά και το κολιέ από κεχριμπάρι για την οδοντοφυΐα, που έχει μάλιστα αποτελέσει και ένα μικρό parenting trend τα τελευταία χρόνια. Η δημοφιλία του, όμως, δεν σημαίνει ούτε ότι είναι αποτελεσματικό, ούτε πως είναι ασφαλές -ακριβώς όπως και το κίνημα κατά του εμβολιασμού! Τι συμβαίνει, όμως, στην πραγματικότητα με τα κολιέ από κεχριμπάρι για βρέφη και μωρά;
Ο αστικός μύθος θέλει τα συγκεκριμένα κολιέ να εκκρίνουν ένα αιθέριο έλαιο, το ηλεκτρικό οξύ ή σουκινικό οξύ, όταν έρχονται σε επαφή με την θερμότητα του ανθρώπινου σώματος, το οποίο στην συνέχεια απορροφάται από τον οργανισμό και λειτουργεί ως παυσίπονο και καταπραϋντικό. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά με κανέναν τρόπο. Η αλήθεια είναι πως το κεχριμπάρι, δηλαδή το απολιθωμένο ρετσίνι, περιέχει πραγματικά ηλεκτρικό οξύ, ωστόσο δεν έχει καταγραφεί ποτέ ούτε η απορρόφησή του από το δέρμα, ούτε η αναλγητική δράση του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αντιθέτως, το εν λόγω κολιέ μπορεί να αποτελέσει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια και την ζωή του παιδιού, παρά να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο στην αντιμετώπιση του πόνου οδοντοφυΐας. Άλλωστε, πόσο ασφαλής μπορεί να νιώθει μια μητέρα όταν περνά στον λαιμό του μωρού της ένα σκοινί με χάντρες, που θα μπορούσε να κρύβει θανάσιμο κίνδυνο πνιγμού και στραγγαλισμού; Γι’ αυτό και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συμβουλεύει τους γονείς να παραμείνουν μακριά από τα κολιέ κεχριμπαριού!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ