Τελικά φαίνεται πως ο κορονοϊός δεν έφυγε ποτέ από την ζωή μας! Επικράτησε, η άποψη πολλών, πως αυτός ο ιός έχει έρθει για να μείνει. Πράγματι, όλα αυτό δείχνουν. Πλέον συμπεριφέρεται με τρόπο όχι τόσο επιθετικό για να απειλεί την ζωή αυτού που μολύνεται, αλλά στόχος του είναι να διασπείρει τον ιό σε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί, προκειμένου να επιβιώσει.
Αφού, λοιπόν, έχει την τάση να «κυκλοφορεί» από άνθρωπο σε άνθρωπο και μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς, πρέπει να βρούμε και να καταφύγουμε σε τρόπους που μπορούν να σπάσουν αυτή την αλυσίδα αν φυσικά θέλουμε να μειώσουμε την μεταδοτικότητά του. Οι τρόποι είναι σε όλους μας γνωστοί, λίγο-πολύ, και λόγω της έξαρσης του αυτή την περίοδο, οφείλουμε να είμαστε πιστοί σε αυτούς. Και επειδή η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως, πάμε να δούμε παρακάτω ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι εξολόθρευσης του κορονοϊού, σύμφωνα με τον παιδίατρο του Tlife, Δρ. Σπύρο Μαζάνη:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Το προσεκτικό και συχνό πλύσιμο των χεριών ακόμα και με απλό σαπούνι. Αρκεί όμως η διάρκεια του πλυσίματος να ξεπερνά τουλάχιστον τα 20 δευτερόλεπτα προκειμένου να απομακρυνθούν όσο γίνεται περισσότερα μικρόβια.
- Όταν βήχουμε να χρησιμοποιούμε χαρτομάντηλο, το οποίο μετά πετάμε κατευθείαν στα απορρίμματα ή φυλάμε στο εσωτερικό του αγκώνα μας.
- Προσπαθούμε να μην χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα των άλλων, στην περίπτωση των παιδιών, τέτοια θα μπορούσαν να είναι τα τετράδια, τα μολύβια, τα βιβλία και φυσικά πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα κλπ.
- Προσπαθούμε να αποφύγουμε τους χώρους που υπάρχουν πολλά άτομα, αυτή την εποχή μειώνουμε τις κοινωνικές μας εκδηλώσεις, όπως γιορτές, πάρτυ κλπ.
- Παρόλο που η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική σε αυτή τη φάση, όταν νιώθουμε ανασφάλεια, μπορούμε να την χρησιμοποιούμε. Κυρίως δηλαδή σε χώρους υψηλού κινδύνου μετάδοσης.
- Η χρήση της μάσκας έχει αντικατασταθεί με μια ισχυρή σύσταση: κανείς να μην πηγαίνει στο σχολείο αν έχει πυρετό ή βήχα ή και μόνο καταρροή από την μύτη.
Αν κάποιο παιδί τώρα μολυνθεί από Covid19, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά των άλλων ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος. Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά; Ενόχληση στο λαιμό, ρινική καταρροή, βήχα, πυρετό και σε κάποιες περιπτώσεις δυσκολία στην αναπνοή, εμετό , διάρροια κλπ. Κάπως έτσι είναι και τα συμπτώματα από την γρίπη, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, τον αδενοϊό, τον στρεπτόκοκκο και άλλα μικρόβια, που επικρατούν αυτή την εποχή. Γι’ αυτό μόνο αν εξεταστεί από παιδίατρο και γίνουν και κάποιες εξετάσεις, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για ακριβή διάγνωση.
Στην περίπτωση που το παιδί έχει αρρωστήσει από κορονοϊό, θα πρέπει να απομονωθεί σε δικό του χώρο ώστε να περιοριστεί η μετάδοση σε άλλα άτομα του περιβάλλοντος του. Χορηγούμε αντιπυρετικά στην περίπτωση πυρετού και επικοινωνούμε οπωσδήποτε με τον παιδίατρό μας. Η περίπτωση του κάθε παιδιού είναι εντελώς διαφορετική και η θεραπεία του εξαρτάται από την ηλικία του, από πιθανά υποκείμενα νοσήματα αλλά και από την τρέχουσα κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματός του.
Τα εμβόλια για τον κορονοϊό είναι εγκεκριμένα για όλα τα παιδιά από 6 μηνών και πάνω. Σε κάθε χώρα υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες. Στην Ελλάδα τα εμβόλια δεν είναι υποχρεωτικά και γίνονται από 6 μηνών και πάνω εφ’ όσον υπάρχει σχετική γνωμάτευση από παιδίατρο.
Κατά την διάρκεια της πανδημίας και της καραντίνας, η ψυχολογία των παιδιών επηρεάστηκε με διάφορους τρόπους. Κάποια αισθάνθηκαν ανασφάλεια και απέκτησαν εφιάλτες, πεπτικά ενοχλήματα, παχυσαρκία λόγω καθιστικής ζωής και πολυφαγίας και διάφορα άλλα. Πολλά παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα στην πανδημία λόγω εγκλεισμού και μείωση συναναστροφών άργησαν να μιλήσουν και γενικά εμφάνισαν αναπτυξιακά προβλήματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ