Site icon TLIFE

Κορονοϊός: Πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει για την καρδιά των παιδιών

Τελευταία όλο και περισσότερο ακούγεται ότι αν ένα παιδί νοσήσει απο κορονοϊό, μπορεί αργά ή γρήγορα να αποκτήσει προβλήματα σε πολλά όργανα του οργανισμού του. Ακόμα, και στο σημαντικότερο που δεν είναι άλλο από την καρδιά. Αλήθεια, πόσο επικίνδυνος ενδέχεται να γίνει ο Κορονοϊός για την καρδιά ενός παιδιού; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά…

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι αυτά που μπορεί να προκύψουν απο την βλάβη της καρδιάς. Ναι, ο Covid μπορεί να βλάψει τις παιδικές καρδιές. Και έστω και αν τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι ήπιες έως μέτριες, στις περιπτώσεις που θα συνδυαστούν και με άλλες βλάβες του ιού σε αλλα όργανα, τότε μπορεί να καταστούν θανατηφόρες. Η βλάβη της καρδιάς απο τον κορονοϊό, επιδεινώνει τα συμπτώματα, δυσκολεύει την πορεία της υγείας του παιδιού και επιβαρύνει την τελική έκβαση και πρόγνωση της νόσου.

Ο κορονοϊός μπορεί να βλάψει την καρδιά του παιδιού με τρεις τρόπους:

  • Απευθείας βλάβη των κυττάρων των μυών της καρδιάς και να πάθει αυτό που λέμε μυοκαρδίτιδα. Αυτό συμβαίνει στην οξεία φάση της νόσησης και είναι και μια απο τις εκδηλώσεις του πολυσυστημικού πολυ- φλεγμονώδους συνδρόμου. Είναι βαριά κλινική εικόνα με συμπτώματα απο απλό πόνο στο σημείο της καρδιάς, μέχρι βαριά καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες και πολυ σπάνια και θάνατο. Η διάγνωση γίνεται με ηλεκτροκαρδιογράφημα, τριπλέξ καρδιάς, καρδιακά ένζυμα, μαγνητική καρδιάς κλπ. Η θεραπεία προβλέπει καρδιοτονωτικά φάρμακα, αντί αρρυθμία και αλλα.
  • Αλλεργική αυτοάνοση βλάβη των κυττάρων της καρδιάς. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά την πέμπτη μέρα της οξείας νόσησης από τον κορονοϊό. Γίνεται αντιληπτή απο ελαφριά συμπτώματα, όπως ο θωρακικός πόνος και το αίσθημα παλμών. Επιβεβαιώνεται με την αύξηση των καρδιακών ενζύμων και την μαγνητική της καρδιάς.
    Αντιμετωπίζεται με κλασικά φάρμακα κατά των καρδιολογικών συμπτωμάτων.
  • Βλάβη των αγγείων της καρδιάς. Σε αυτή την περίπτωση συμπεριλαμβάνεται και η βλάβη του υμένα που περιβάλει την καρδιά , δηλαδή την περικαρδίτιδα. Εμφανίζεται μετά την πέμπτη μέρα της νόσησης και θυμίζει τις ανάλογες βλάβες απο μια άλλη πολυ σοβαρή ασθένεια, την νόσο του Καβασάκι. Η βλάβη αυτή μπορεί να προκαλέσει και μικρά ανευρύσματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι βλάβες δεν είναι πολυ μεγάλες και η αντιμετώπιση τους είναι αρκετά εύκολη.

Τα μακροπρόθεσμα προβλήματα εξαιτίας των βλαβών της καρδιάς απο κορονοϊό δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί λόγω της πρόσφατης εμφάνισης τους. Πάντως όλο και περισσότερο θεωρείται απαραίτητος ο συχνός καρδιολογικός έλεγχος σε παιδιά που έχουν νοσήσει απο τον ιό. Επειδή οι βλάβες μπορεί να εμφανιστούν και πολυ αργότερα απο την οξεία φάση της νόσου, συστήνεται η μακροχρόνια παρακολούθηση.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

© 2024 tlife.gr