Μπορεί τα τελευταία δύο χρόνια πρωταγωνιστής στο θέμα της υγείας να είναι ο κορονοϊός, όμως, το κοινό κρυολόγημα της εποχής είναι ακόμα εδώ. Σήμερα, λοιπόν, ο, οικογενειακός γιατρός του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, μας υπενθυμίζει όλα όσα πρέπει να ξέρεις γύρω από το κρυολόγημα. Ο λόγος στον ειδικό…
Το κοινό κρυολόγημα είναι ο λόγος που στέλνει τα παιδιά στο ιατρείο 6-19 φορές το χρόνο. Υπολογίζεται ότι μέχρι να ενηλικιωθούν εμφανίζουν κατά μέσο όρο περισσότερα από 50 επεισόδια κρυολογήματος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι είναι, όμως, το κοινό κρυολόγημα;
Αντίθετα με αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, το κοινό κρυολόγημα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την γρίπη, αν και τα συμπτώματα και των δυο μοιάζουν σε κάποια σημεία. Υπάρχουν περισσότεροι από 200 διαφορετικοί ιοί που μπορεί να ευθύνονται για ένα κρυολόγημα. Διάφορες ομάδες ιών που ονομάζονται αδενοιοί, έντεροιοι, ρινοοιοί και άλλοι.
Όταν, λοιπόν, ένας ιός κρυολογήματος εισβάλει στον οργανισμό ενός παιδιού, τα κυρία συμπτώματα είναι :
- ρινική έκκριση (μύξες)
- μπούκωμα στη μύτη
- φτέρνισμα
- βήχας
Στα πιο μικρά παιδιά μπορεί να συνυπάρχει:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- ανορεξία
- κακουχία
- πυρετός
- εμετοί
- διάρροιες
Στα μικρά βρέφη η απόφραξη της μύτης μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική δυσκολία. Μερικές φορές το κρυολόγημα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές αρκετά σοβαρές, όπως η ρινοφαρυγγίτιδα, η πτώση ωτίτιδας, η παραρρινοκολπίτιδα και η πνευμονία.
Το σημαντικό είναι ότι για το κοινό κρυολόγημα δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Θεραπεύουμε μόνο τα συμπτώματα με:
- πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό όρο
- αντιπυρετικά
- αποσυμφορητικά
Η πρόληψη σώζει
Επειδή είναι σαφές ότι οι ιοί του κρυολογήματος διαδίδονται μέσω των χεριών μας, η στρατηγική που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι μόνο η πρόληψη. Να εφαρμόζουμε την γνωστή συμβουλή: να πλένουμε πολύ καλά και συχνά τα χέρια και να φροντίζουμε να μην βήχουμε, χωρίς να βάζουμε μαντήλι μπροστά στο στόμα και τη μύτη μας.
Να απολυμάνουμε τις επιφάνειες που μπορεί να διατηρούν μικρόβια, όπως τραπέζια, θρανία, καρέκλες κλπ.
Να προσπαθούμε να αποφύγουμε τα άτομα που φαίνονται ότι είναι άρρωστα. Να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, όπως παιδότοποι, πάρτι κλπ τις περιόδους έξωσης των ιώσεων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ