Όσο το μικρό σου μεγαλώνει, τόσο περισσότερες στερεές τροφές μπαίνουν στο καθημερινό διαιτολόγιό του. Αυτό σημαίνει πως, πέρα από τις συχνές διαμάχες που θα έχετε όταν αποφασίσει πως δεν του αρέσει κανένα λαχανικό, θα χρειαστεί να δημιουργείς γεύματα γεμάτα βιταμίνες και ωφέλιμα στοιχεία, ιδανικά για την ισορροπημένη ανάπτυξή του. Για αυτό και πολύ συχνά θα μπαίνεις στη διαδικασία να προμηθεύεσαι βιολογικά προϊόντα, ώστε να εξασφαλίσεις τις πιο αγνές πρώτες ύλες για το φαγητό του παιδιού. Τι γίνεται, όμως, όταν η τσέπη… δεν το αντέχει;
Οι συστάσεις όλων των κλινικών επιστημόνων διαχρονικά είναι να περιλαμβάνει η διατροφή μικρών και μεγάλων περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Ακόμη και σε αυτή την υπόθεση, όμως, υπάρχει ο διαχωρισμός ανάμεσα στα βιολογικά ή οργανικά προϊόντα και τα συμβατικά ζαρζαβατικά που βρίσκει κανείς στην αγορά. Στην πρώτη κατηγορία υπάρχουν τα μικρότερα, λιγότερο “ευπαρουσίαστα”, αλλά πολύ πιο γευστικά τρόφιμα, τα οποία στοιχίζουν σαφώς πιο πολύ. Και στην άλλη πλευρά περιλαμβάνονται τα πιο “γεμάτα”, καλοσχηματισμένα, ενίοτε πιο άνοστα και σίγουρα φθηνότερα λαχανικά και φρούτα. Η ειδοποιός διαφορά τους είναι το γεγονός πως τα βιολογικά έχουν καλλιεργηθεί χωρίς χρήση εντομοκτόνων, αντιπαρασιτικών και παρόμοιων χημικών σκευασμάτων. Πόσο επικίνδυνα είναι, όμως, στην πραγματικότητα τα κοινά γεωργικά προϊόντα; Και πώς θα καταφέρεις να αντεπεξέλθεις οικονομικά αν αποφασίσεις να προμηθεύεσαι μόνο οργανικά υλικά;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ευτυχώς, ακόμη και στα συμβατικά φρούτα και λαχανικά υπάρχουν διαβαθμίσεις, που σύμφωνα με τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Environmental Working Group (EWG), μπορούμε να καταναλώνουμε με ασφάλεια ακόμη και όταν έχουν καλλιεργηθεί με τις τυπικές διαδικασίες παραγωγής. Ο οργανισμός που μελετά και αναλύει τακτικά τα γεωργικά προϊόντα, συντάσσει έναν ετήσιο κατάλογο με εκείνα τα τρόφιμα που είναι λιγότερο βλαβερά, αλλά και τα πιο επικίνδυνα -πάντα με βάση τον τρόπο καλλιέργειάς τους.
Παρακάτω μπορείς να δεις ποια ανήκουν στη “χρυσή 15άδα”!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Καλαμπόκι: Χάρη στο ανθεκτικό περίβλημά του, το καλαμπόκι είναι ένα από τα πιο ασφαλή λαχανικά, αφού ο προστατευτικός φλοιός του δεν επιτρέπει στα χημικά να διεισδύσουν στο εσωτερικό του.
⇒ Ανανάς: Το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων ανήκει στην κατηγορία εκείνων που μπορείς να καταναλώσεις με ασφάλεια, αφού ο άκαμπτος φλοιός του συσσωρεύει όλα τα χημικά, αφήνοντάς το άθικτο εσωτερικά.
⇒ Μελιτζάνα: Η λεία και γυαλιστερή φλούδα της μελιτζάνας είναι υπεύθυνη για τη χαμηλή έως ανύπαρκτη συσσώρευση χημικών, μιας και τίποτα δεν μπορεί να… προσκολληθεί επάνω της.
⇒ Κατεψυγμένος αρακάς: Ευτυχώς, σε αυτή τη λίστα ανήκει και ο τυπικός αρακάς που προμηθεύεσαι από τα ψυγεία των super market, μιας και αποτελεί μία από τις αγαπημένες γεύσεις των παιδιών!
⇒ Λάχανο: Ένα λαχανικό, που ούτως ή άλλως δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου υποβοήθηση για να αναπτυχθεί. Επομένως, είναι μία από τις πιο ασφαλείς επιλογές για τα παιδιά.
⇒ Πεπόνι: Όλα τα είδη του πεπονιού, είτε λευκόσαρκο, είτε κόκκινο, είναι το ίδιο ασφαλή χάρη στη σκληρή και χοντρή φλούδα τους. Βουρ για τις πιο γλυκές και ζουμερές φρουτοσαλάτες, λοιπόν!
⇒ Αβοκάντο: Η “πραλίνα σοκολάτας” από αβοκάντο που με τόση λαχτάρα απολαμβάνουν τα μικρά σου –κι ας μην ξέρουν τι περιέχει-, δεν χρειάζεται πια να είναι… πανάκριβη! Το αβοκάντο, πέρα από το γεγονός πως αναπτύσσεται εύκολα χωρίς τη χρήση χημικών, έχει και αρκετά ανθεκτικό φλοιό που δεν επιτρέπει στα φυτοφάρμακα να το διαπεράσουν.
⇒ Κουνουπίδι: Ένα πολύ υγιεινό και θρεπτικό λαχανικό, ιδανικό για μεγάλη γκάμα παραλλαγών, που ευτυχώς μπορείς να παρέχεις στο μικρό σου ανεπιφύλακτα.
⇒ Μάνγκο: Το εξωτικό και ζουμερό φρούτο μπορείς άφοβα να το χρησιμοποιήσεις για τις σαλάτες ή τα υγιεινά smoothies που φτιάχνεις στα παιδιά, μιας και η σκληρή φλούδα του -που συχνά σε δυσκολεύει στο καθάρισμα- είναι υπεύθυνη για την ελάχιστη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων.
⇒ Κρεμμύδι: Άλλο ένα λαχανικό με ελάχιστη συγκέντρωση χημικών, που θεωρείται ασφαλές ακόμη κι όταν δεν είναι οργανικό. Καλά το μάντεψες, είναι η μυρωδιά που απωθεί τα έντομα -ελπίζω όχι και τα παιδιά!
⇒ Σπαράγγια: Τα λαχταριστά λαχανικά έχουν την τάση να απομακρύνουν από μόνα τους τα ενοχλητικά ζωύφια -ή σωστότερα να μην τα έλκουν-, καθιστώντας περιττή τη χρήση φυτοφαρμάκων στην καλλιέργειά τους.
⇒ Γκρέιπφρουτ: Η σκληρή και ανθεκτική φλούδα του εσπεριδοειδούς είναι εκείνη που προστατεύει το χυμώδες εσωτερικό του.
⇒ Ακτινίδιο: Εφόσον δεν θα έτρωγες ποτέ τη… μαλλιαρή φλούδα του, είσαι απολύτως καλυμμένη και μπορείς να δίνεις το φρούτο στα παιδιά, ακόμη και μη οργανικό!
⇒ Κουνουπίδι: Σύμφωνα με τις μετρήσεις, στο μισό δείγμα από συμβατικής καλλιέργειας κουνουπίδια δεν εντοπίστηκαν ίχνη φυτοφαρμάκων, ενώ από όσα περιείχαν, κανένα δεν μετρήθηκε με περισσότερα από τρία είδη φαρμάκων.
⇒ Μπρόκολο: Το 70% του δείγματος που εξετάστηκε δεν συγκέντρωνε καμία ποσότητα φυτοφαρμάκου, ενώ μόλις ένα στα 10 μπρόκολα περιείχε περισσότερα από ένα είδος χημικού εντομοκτόνου.
Όσο για τις χειρότερες περιπτώσεις, ο EWG ονομάζει τη λίστα “Dirty Dozen” και αποτελείται από τα εξής φρούτα και λαχανικά:
♦ Φράουλες
♦ Σπανάκι
♦ Νεκταρίνια
♦ Μήλα
♦ Σταφύλια
♦ Ροδάκινα
♦ Κεράσια
♦ Αχλάδια
♦ Ντομάτες
♦ Σέλινο
♦ Πατάτες
♦ Πιπεριές (όχι κέρατο)
+ Καυτερές πιπεριές (το 13ο στοιχείο που προστέθηκε εκτάκτως στη δωδεκάδα, μιας και εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων στη σύστασή τους)
Σε κάθε περίπτωση, τα φρούτα και τα λαχανικά που μπορούν να καταναλώσουν τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να συζητήσεις με τον παιδίατρό τους, ώστε να αποφύγεις τροφικές αλλεργίες ή ανεπιθύμητες αντιδράσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ