Site icon TLIFE

Με αυτούς τους τρόπους θα βοηθήσεις τον έφηβό σου να μείνει μακριά από το κάπνισμα

Η εφηβεία είναι μια εποχή που τα παιδιά αισθάνονται πιο πιεσμένα από ποτέ. Οι απαιτήσεις του σχολείου σε συνδυασμό με το σώμα τους που αλλάζει και τις ορμόνες που τους κατακλύζουν, είναι κάποιοι μόνο από τους λόγους που οι έφηβοι, νιώθουν ένα είδους άγχος που είναι δύσκολο να το καταλάβουν οι ενήλικες, παρόλο που κάποτε ήταν κι οι ίδιοι έφηβοι.

Η εφηβεία είναι επίσης, η εποχή που τα παιδιά θέλουν να μεγαλώσουν γρήγορα, γιατί καταλαβαίνουν ότι βρίσκονται στο μεταίχμιο της παιδικής ηλικίας και την ενηλικίωσης. Στην προσπάθειά τους αυτή, να μεγαλώσουν, αλλά λόγω και του στρες που ίσως αισθάνονται, μπορεί να είναι επιρρεπής σε πράγματα όπως το κάπνισμα και να το θεωρήσουν ως μια διαφυγή από τα προβλήματά τους.

Τουλάχιστον ένας στους δέκα εφήβους 13 έως 15 ετών στον κόσμο (ποσοστό σχεδόν 11%) είναι καπνιστής, σύμφωνα με διεθνή έρευνα. Στις μισές χώρες σχεδόν το 15% των αγοριών και το 8% των κοριτσιών 13-15 ετών καπνίζουν τσιγάρα, πούρα ή άλλα προϊόντα καπνού. Tο μεγαλύτερο ποσοστό εφήβων καπνιστών (και των δύο φύλων) υπάρχει στο Τιμόρ-Λέστε (35%) και το μικρότερο στη Σρι Λάνκα (1,7%). Στα αγόρια οι περισσότεροι καπνιστές βρίσκονται στο Τιμόρ-Λέστε (61,4%) και οι λιγότεροι στο Τατζικιστάν (2,9%), ενώ στα κορίτσια το υψηλότερο ποσοστό εφήβων καπνιστριών υπάρχει στη Βουλγαρία (29%) και το χαμηλότερο στο Τατζικιστάν (1,6%).

Εσύ σαν γονιός πρέπει να αντιμετωπίσεις αυτό το θέμα και να μην φοβάσαι να μιλήσεις στο παιδί σου γι’ αυτό, προκειμένου να το βοηθήσεις είτε να το κόψει, αλλά κυρίως να μην το ξεκινήσει.

Ακολουθούν συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αποτρέψεις το παιδί σου από το κάπνισμα…

Προετοίμασε το παιδί σου για το στρες και τα άγχη που τυχόν το περιμένουν

Μίλα στον έφηβό σου, για την πίεση που ίσως δεχτεί από τους συνομηλίκους τους για να δοκιμάσουν τσιγάρο. Υπενθύμισέ του ότι είναι σημαντικό να μην ξεκινήσει το κάπνισμα αλλά και να αποφεύγει το παθητικό κάπνισμα. Το παθητικό κάπνισμα περιέχει πάνω από 4.000 χημικά και 50 από αυτά είναι γνωστά ότι προκαλούν καρκίνο.

Το λύκειο μπορεί να προκαλέσει μεγάλο στρες στους εφήβους, πολλοί από τους οποίους θεωρούν ότι με το κάπνισμα, θα μπορέσουν να το καταπολεμήσουν. Το κάπνισμα όμως, καταπολεμά την ανάγκη για νικοτίνη και όχι το άγχος.

Προσπάθησε να εξηγήσεις στο παιδί σου ότι υγιείς συνήθεις, όπως ο ύπνος, η γυμναστική και η σωστή διατροφή θα το βοηθήσουν πολύ περισσότερο με το άγχος που αντιμετωπίζει, απ’ όσο θα το βοηθούσε ένα τσιγάρο.

Το περιστασιακό κάπνισμα είναι εξίσου ανθυγιεινό

Οι νέοι άνθρωποι νομίζουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα αν καπνίζουν μερικά τσιγάρα στα πάρτι. Η νικοτίνη όμως είναι τόσο εθιστική, που ο περισσότεροι νέοι που απλά δοκιμάζουν το τσιγάρο, τελικά καταλήγουν να εθίζονται. Αν ένας νέος καπνίζει 2-3 τσιγάρα την ημέρα, είναι ζήτημα λίγων μόλις εβδομάδων, να εθιστεί.

Το κάπνισμα δεν σε κάνει κουλ

Μια από τις κυριότερες στρατηγικές μάρκετινγκ της βιομηχανίας καπνού, είναι να παρουσιάσει το κάπνισμα ως μια κουλ δραστηριότητα στους νέους. Αυτός είναι και ο λόγος που πολύ έφηβοι ξεκινούν το κάπνισμα. Θεωρούν ότι έτσι θα μοιάζουν πιο ώριμοι και θα ταιριάξουν καλύτερα με ένα συγκεκριμένο γκρουπ ανθρώπων. Να υπενθυμίζεις λοιπόν, στον παιδί σου ότι δεν καπνίζουν όλοι οι κουλ ενήλικες. Βρες κάποια πρότυπα διάσημων που δεν καπνίζουν και παρουσίασέ τους ως παράδειγμα.

Επικεντρώσου στις πρόσκαιρες συνέπειες του καπνίσματος

Το κάπνισμα είναι η κυριότερη αιτία θανάτων από ασθένειες που μπορούν να προβλεφθούν, οι νέοι όμως πιστεύουν πως θα μπορέσουν να το κόψουν, πριν αρχίσουν οι αρνητικές συνέπειές του. Επειδή λοιπόν, δεν αντιλαμβάνονται τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει για την υγεία τους στο μέλλον, προσπάθησε να επικεντρωθείς στις άμεσες συνέπειες του καπνίσματος, όπως είναι η άσχημη αναπνοή, τα ρούχα που θα μυρίζουν καπνό αλλά και το πόσο ακριβό είναι να καπνίζεις.

Να συχνάζετε σε μέρη που απαγορεύεται το κάπνισμα

Αν και στην χώρα μας ο νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα δεν εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία, μπορείς με μια αναζήτηση στο ίντερνετ να βρεις μέρη που όντως των τηρούν και να τα επισκεφτείς μαζί με τον έφηβό σου.

Να γίνεσαι παράδειγμα

Μην είσαι καπνιστρής-στρια. Αν καπνίζεις προσπάθησε να το κόψεις. Τέλος, να απαγορέψεις το κάπνισμα στο σπίτι ή στο αυτοκίνητό σου.

© 2024 tlife.gr