Ώρα για μαγειρική! Τώρα που τελείωσες όλες τις δουλειές που ήθελες να κάνεις στο σπίτι και το παιδί σου δεν έχει τόσες ασκήσεις να διαβάσει (και κάπως έχει αρχίσει να βαριέται), το να μαγειρέψετε παρέα είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί. Σκέψου το! Μακριά από κινητά, υπολογιστές και μπλε οθόνες, οι δυο σας ετοιμάζετε, συνομιλείτε, δημιουργείτε νόστιμα πιάτα για όλη την οικογένεια. Yummy! Φόρεσε, λοιπόν, την ποδιά και τα γάντια σου, ντύσε κατάλληλα το μικρό σου και η στιγμή να γίνετε οι επόμενοι Master-Chef έφθασε! Επιλέξτε τις συνταγές που σας αρέσουν και ξεκινήστε!
Τα ορεκτικά μας
Τυροπιτάκια Κουρού
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
(για 4 άτομα, έτοιμη σε 1 ώρα)
Υλικά:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- 250 γρ. μαργαρίνη
- 1 γιαούρτι στραγγιστό
- 1 πακέτο (500 γρ) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250 γρ τυρί φέτα τριμμένη
- 250 γρ κασέρι τριμμένο
- 2 αβγά
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κρόκο αυγού με λίγο νερό, για το ψήσιμο
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, αδειάζεις το αλεύρι και ρίχνεις στη μέση το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια.
- Προσθέτεις και το γιαούρτι και ζυμώνεις τη ζύμη σου καλά, για να αποκτήσει ελαστικότητα και να μην κολλάει.
- Ρίχνεις λίγο αλεύρι σε μια καθαρή επιφάνεια και ανοίγεις τη ζύμη σε φύλλο.
- Χρησιμοποίησε ένα κουπάτ ή ένα φλιτζάνι για να κόψεις το φύλο σε στρογγυλά κομμάτια.
- Σε ένα μπολ, ρίχνεις τα τριμμένα τυριά, μαζί με τα αβγά χτυπημένα και λίγο αλεύρι.
- Βάζεις ένα κουταλάκι από τη γέμιση σε κάθε φύλλο και το διπλώνεις προσεκτικά, ώστε να σχηματίσει μισοφέγγαρο.
- Πατάς με ένα πιρούνι τις άκρες, ώστε να κολλήσει το τυροπιτάκι.
- Τοποθετείς τα τυροπιτάκια σε ρηχό λαδωμένο ταψί, και το παιδάκι σου τα περνά με τον κρόκο αβγού με ένα πινέλο.
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου στους 180 °C.
Πιτσάκια με ντοματίνια
(για 4 άτομα, έτοιμα σε 45 λεπτά)
Υλικά:
- 500 γρ. ντοματίνια
- 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 500 γρ. έτοιμη ζύμη για πίτσα
- 1/2 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
- 1 φλιτζάνι τριμμένη μοτσαρέλα
- 1/3 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
- φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
- 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς και σε ένα ταψί με λαδόκολλα τοποθετείς τα ντοματίνια, ραντίζεις με ελαιόλαδο και τα αφήνεις να ψηθούν για περίπου 20 λεπτά.
- Κόβεις το ζυμάρι σε 10 ίσα μέρη, πλάθεις σε μπαλάκια και τα ανοίγεις σε κύκλους με πάχος περίπου ένα εκατοστό.
- Με ένα πινέλο, αλείφεις τα ζυμαράκια με λάδι και ζεσταίνεις ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Ψήνεις τα ζυμάρια για περίπου τρία λεπτά την κάθε πλευρά και τα μεταφέρεις σε ένα ταψί.
- Μοιράζεις στα ζυμάρια τη σάλτσα ντομάτας, τη μοτσαρέλα και την παρμεζάνα και ψήνεις για περίπου εννιά λεπτά.
- Μοιράζεις και τα ντοματίνια, το βασιλικό και το πιπέρι και σερβίρεις όσο είναι ζεστά.
Τα κυρίως…
Λαζάνια στο φούρνο με πολλά τυριά
(για 4 άτομα, έτοιμα σε 1 ώρα και 15 λεπτά)
Υλικά:
- 500 γρ. λαζάνια
- 12 ντοματάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα και χωρίς φλούδα
- 300 γρ. τυρί gouda
- 300 γρ. τυρί edam
- 300 γρ. τυρί κασέρι
- 300 γρ. γραβιέρα γλυκιά
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. του γλυκού πιπέρι
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
- Σε μία κατσαρόλα με ζεστό και ελαφρώς αλατισμένο νερό, βράζεις τα λαζάνια, για περίπου 15 λεπτά.
- Παράλληλα, σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ρίχνεις το αλάτι και το πιπέρι και βράζεις πολύ τα ντοματάκια, μέχρι να μαλακώσουν και να λιώσουν. Καλό θα ήταν να τα έχεις ξεφλουδίσει προηγουμένως.
- Μόλις τελειώσεις με αυτές τις διαδικασίες, τρίβεις στον τρίφτη τα διάφορα τυριά ή τα κόβεις σε μικρά κομματάκια και τα χτυπάς στο μπλέντερ.
- Σε ένα σκεύος για φούρνο, τοποθετείς τα λαζάνια. Από πάνω και ενδιάμεσα απλώνεις με ένα κουτάλι ή ένα πινέλο τη σάλτσα ντομάτας. Γεμίζεις το φαγητό με τα διάφορα τυριά. Πάνω από όλα αυτά, περιχύνεις την κρέμα γάλακτος.
- Ψήνεις στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Mac & Cheese με μπέικον
(για 4 μερίδες, έτοιμα σε 35 λεπτά)
Υλικά:
- 3 κουτ. της σούπας βούτυρο
- 2 συσκευασίες Bacon (8 φέτες κομμένες σε κυβάκια)
- 1 λίτρο γάλα
- 2 μικρά κρεμμύδια
- 2 φλιτζάνια τυρί cheddar
- 2 φλιτζάνια γραβιέρα
- 2 φλιτζάνια παρμεζάνα
- 1 ολόκληρη συσκευασία μακαρόνι, τύπου κοχυλάκι
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε ένα τηγάνι, ρίχνεις το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τηγανίζεις το μπέικον σε κομματάκια.
- Μόλις ξεροψηθεί, αφαίρεσε το μπέικον από το τηγάνι και πρόσθεσε το βούτυρο και τα κρεμμύδια.
- Πρόσθεσε στο τηγάνι το αλεύρι και το γάλα, για να δημιουργηθεί κρούστα.
- Παράλληλα, σε μία κατσαρόλα βράζεις τα κοχυλάκια σε χρόνο, όσο αναφέρεται στη συσκευασία.
- Σε ένα κατσαρολάκι, λιώσε το cheddar, τη γραβιέρα και την παρμεζάνα.
- Αφού στραγγίξεις τα μακαρόνια, ρίχνεις μέσα στην κατσαρόλα τα κοχυλάκια, τα λιωμένα τυριά, το κρεμμύδι και το μπέικον.
- Ανακατεύεις πολύ καλά και σερβίρεις.
Τα γλυκά μας…
Muffins μπανάνας
(έτοιμο σε 40 λεπτά)
Υλικά:
- 3/4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3/4 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 κουτ. του γλυκού baking powder
- 1 κουτ. του γλυκού σόδα μαγειρέματος
- 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 4 μπανάνες λιωμένες
- 1/2 κούπα λευκή ζάχαρη
- 1/4 κούπα καστανή ζάχαρη
- 1 αβγό
- Σπρέι μαγειρικής
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Ψεκάζεις με το σπρέι μαγειρικής 16 φόρμες για κεκάκια.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύεις το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ολικής αλέσεως, το baking powder, τη σόδα μαγειρέματος και το αλάτι.
- Σε ένα άλλο μπολ, αναμειγνύεις τις μπανάνες, τη λευκή ζάχαρη και το αυγό.
- Ενώνεις τα δύο μείγματα σε ένα μπολ και ανακατεύεις.
- Περιχύνεις το μείγμα στις φόρμες για cupcakes.
- Ψήνεις στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα.
Μπισκότα με φυστικοβούτυρο
(έτοιμα σε 35 λεπτά)
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
- 1/2 κ.γ baking powder
- 1/2 κ.γ αλάτι
- 2/3 του φλιτζανιού φυστικοβούτυρο ανάλατο
- 5 κ.σ βούτυρο
- 2 βανίλιες
- 2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη
- 1/3 του φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη
- 1 μεγάλο αβγό
- 1/4 του φλιτζανιού καρύδια
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύεις το αλεύρι, τη βρώμη, το baking powder και το αλάτι.
- Σε ένα μεγάλο δοχείο, ανακατεύεις με μίξερ το φυστικοβούτυρο, το βούτυρο και τη βανίλια.
- Στο ίδιο μπολ προσθέτεις τη λευκή και μαύρη ζάχαρη, το μισό μείγμα αλευριού και το αβγό. Ανακατεύεις πολύ καλά και χτυπάς με μία σπάτουλα.
- Όσο ανακατεύεις, προσθέτεις το υπόλοιπο αλεύρι και τα καρύδια, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μείγμα.
- Σε ένα ταψί με λαδόκολλα απλώνεις μπάλες από τη ζύμη στο μέγεθος ενός κουταλιού της σούπας.
- Ψήνεις για περίπου 20 λεπτά και τα αφήνεις να κρυώσουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ