Site icon TLIFE

Μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα νεογέννητα!

Αν αυτήν τη στιγμή είσαι έγκυος και σε λίγες ημέρες θα κρατάς το μωράκι σου στην αγκαλιά σου, τότε αυτό το άρθρο είναι, σαν πριν γραφτεί, να διάβασε τη σκέψη σου. Γιατί, κάθε παιδί ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σου. Ευχάριστο, συναρπαστικό και διαφορετικό. Και κάθε νεογέννητο έχεις τις δικές του συνήθειες. Το δικό του τρόπο συμπεριφοράς. Για να μη σε “πιάσει”, λοιπόν, στον ύπνο ρίξε μία ματιά σε μερικά πράγματα που κάθε νέα μαμά πρέπει να γνωρίζει για τα νεογέννητα.

Το σώμα του μπορεί να είναι λίγο διαφορετικό

Έχεις παρατηρήσει ότι μερικά νεογέννητα δεν έχουν, από την πρώτη ημέρα της ζωής τους, ολοστρόγγυλο κεφάλι; Καθόλου απίθανο. Το κεφαλάκι του μπορεί να είναι λίγο πιεσμένο από το ταξίδι του μέχρι να έρθει στον κόσμο αυτό και το πρόσωπο του κάπως κόκκινο. Μην πιστέψεις ότι, επειδή τα ματάκια του είναι αρκετά συχνά κλειστά, πως δεν θέλει να σε δει. Απλά, τις πρώτες ημέρες δυσκολεύεται αρκετά να έχει μάτια ορθάνοιχτα.

 

Θα πεινάει αρκετά συχνά

“Πότε άδειασε το μπουκαλάκι με το γάλα;”αναρωτιέσαι. Αν, λοιπόν, το σκεφτείς από μία διαφορετική οπτική, θα διαπιστώσεις ότι το μικρό σου θέλει αρκετά συχνά την αλεσμένη του τροφή. Πολύ λογικό. Γιατί, και αυτό να μεγαλώσει θέλει (και πρέπει).

 

Θα κλαίει αρκετά συχνά

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι κάνεις κάτι λάθος! Με το (καθόλου) ήσυχο δάκρυ του, το μωρό σου σε ενημερώνει αν πεινάει, αν ζεσταίνεται, αν μόλις λέρωσε την πάνα του και θέλει αλλαγή, αν το γάλα τελείωσε. Είναι ο βασικός τρόπος επικοινωνίας του. Και ο μοναδικός, αν σκεφτείς ότι οι πρώτες λέξεις θα αργήσουν να βγουν από το στοματάκι του. Αν θες να μάθεις τους πιο συχνούς λόγους που ένα μωρό βάζει τα κλάματα, δες εδώ.

 

Θα κάνει τη φασαρία του

Όχι μόνο, όταν κλαίει. Λίγο με τον ήχο που μοιάζει με μουγκρητό, λίγο με κάτι περίεργες μελωδίες που βγαίνουν από τα γλυκά του χειλάκια, το μωρό έχει το δικό του τρόπο να βάζει την ένταση στο εκατό. Ανακούφισε το, για να ανακουφιστείς και εσύ.

Δεν θα το κάνεις πολύ συχνά μπάνιο

Μία υποχρέωση που δεν θα είναι τόσο εντατικά ενεργής, όσο οι υπόλοιπες. Τα νεογέννητα δεν λερώνονται πολύ και ο ομφάλιος λώρος δεν τους επιτρέπει ακόμα πολλές επαφές με το σαπούνι. Πώς θα πραγματοποιήσεις με απόλυτη επιτυχία το πρώτο του μπανάκι; Εδώ θα βρεις την απάντηση.

 

Μην περιμένεις πολλά χαμόγελα από την αρχή

Τουλάχιστον τις πρώτες έξι εβδομάδες. Για να μπορέσεις να αντέξεις την κούραση και την συναισθηματική αναταραχή, να θυμάσαι πως όλες σου οι προσπάθειες δεν περνούν απαρατήρητες. Το μωρό αισθάνεται ότι η μαμά  το φροντίζει και το αγαπά και αυτό θα το καταλάβεις από το γεγονός ότι στην αγκαλιά σου θα ηρεμεί και θα αισθάνεται μοναδικά.

 

Η επιδερμίδα του θα είναι ξηρή

Στην αρχή το μωρό σου μπορεί να έχει απαλό και μεταξένιο δέρμα, αλλά πολύ σύντομα αυτό θα αλλάξει. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι για την ξηρή επιδερμίδα, αλλά αν σου δημιουργεί ανασφάλεια και άγχος πολύ, μπορείς να διαλέξεις μια υποαλλεργική λοσιόν χωρίς άρωμα. Ίσως, δεις και μερικά σπυράκια ή κοκκινίλες από την πάνα. Ρώτησε τον παιδίατρο σου τι πρέπει να κάνεις και προμηθεύσου την κρέμα που θα σου προτείνει.

 

Μεγαλώνουν αρκετά γρήγορα

Πριν, καν, το καταλάβεις! Τη Δευτέρα, είναι ένα γλυκό νεογέννητο, την Τρίτη έχει ήδη πει τις πρώτες του λεξούλες. Για αυτό, προσπάθησε να απολαύσεις την κάθε στιγμή μαζί του, γιατί μία φορά είναι νεογέννητο κανείς.

© 2025 tlife.gr