Site icon TLIFE

Μία καινοτόμα “έξυπνη” εφαρμογή ξέρει ακριβώς τι λέει το μωρό σου όταν κλαίει!

S

Κάθε νέα μητέρα είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο πως “πετάγεται” στο άκουσμα του κλάματος του μωρού της. Θα το ξέρεις και από προσωπική πείρα, άλλωστε! Και τότε ξεκινά… ο αγώνας! Μήπως πονάει; Μήπως πεινάει; Μήπως ζεσταίνεται ή κρυώνει; Μήπως κάτι τον ενοχλεί; Σίγουρα με τον καιρό θα καταφέρεις να “αποκωδικοποιήσεις” το κλάμα του και θα μάθεις τι είναι εκείνο που χρειάζεται, ώστε να του το προσφέρεις και να ανακουφίσεις την ανησυχία του. Μέχρι τότε, όμως, είναι βέβαιο πως θα εύχεσαι να μπορούσε να σου μιλήσει για να σου πει τι ακριβώς θέλει! Ευτυχώς, πλέον μια νέα (επαναστατική) εφαρμογή για smart συσκευές κατάφερε να μεταφράσει το κλάμα των μωρών! Και κάπως έτσι, θα είσαι σε θέση να αντιλαμβάνεσαι (τουλάχιστον κατά προσέγγιση) τι θέλει να σου πει το μικρό σου!

Η πρωτοποριακή εφαρμογή ονομάζεται ChatterBaby και δημιουργήθηκε από το κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα UCLA στην Καλιφόρνια. Στόχος της ερευνητικής ομάδας ήταν να σχεδιάσει ένα application που θα βοηθούσε τους γονείς με προβλήματα ή απώλεια ακοής να αντιλαμβάνονται πότε το μωρό τους κλαίει και τι μπορεί να του συμβαίνει. Έτσι, κατάφεραν να κατηγοριοποιήσουν το κλάμα και τους ήχους που κάνουν τα μωρά ως καταστάσεις πείνας, γκρίνιας, πόνου, χαράς και ηρεμίας, χρησιμοποιώντας ακουστικά αποσπάσματα από μωρά και παράγοντας έναν αλγόριθμο.

“Η έρευνα έδειξε σταθερά πως οι ήχοι που κάνει ένα μωρό μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη σχέσης μαζί τους και τη μείωση του στρες των γονέων, ενώ επιτρέπει στο μωρό να επικοινωνήσεις τις ανάγκες του, όπως η πείνα και ο πόνος” επισημαίνει η επιστημονική ομάδα και συνεχίζει: “Σε αντίθεση με ένα τυχαίο βιοφυσικό φαινόμενο, το κλάμα των βρεφών έχουν μεγάλη πιθανότητα πρόβλεψης”. Για παράδειγμα, ο αλγόριθμος γνωρίζει ότι τα μωρά που αισθάνονται πόνο κλαίνε πιο δυναμικά και με λιγότερες διακοπές, σε σχέση με εκείνα που απλώς γκρινιάζουν. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως μπορούν να κατηγοριοποιήσουν με επιτυχία το 90% των διαφορετικών ήχων του μωρού. Επιπλέον, στο μέλλον θα καταφέρουν να αυξήσουν αυτό το ποσοστό, ανάλογα με τα ηχητικά αποσπάσματα που θα συλλέξουν από συνεργαζόμενους γονείς.

Μάλιστα, η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη για download τόσο για συσκευές Android, όσο και για iOS!

© 2025 tlife.gr