Τώρα που η χρονιά φτάνει στο τέλος της, αν κάνουμε έναν σύντομο απολογισμό, σίγουρα το πιο σημαντικό μάθημα αφορά την υγεία μας. Και τη δική μας, αλλά και των μικρών μας φίλων. Γιατί, είναι το πιο σημαντικό μας αγαθό που πρέπει να διασφαλίσουμε. Για αυτό, για ακόμη μία φορά, μένουμε σπίτι, για να προστατεύσουμε και να προστατευθούμε. Τα σχολεία σταμάτησαν προσωρινά τη λειτουργία τους και η τηλεκπαίδευση ξεκίνησε, με σκοπό να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού.
Μπορεί η πανδημία να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προφυλαχθούμε και από τις υπόλοιπες ασθένειες που κάνουν την εμφάνιση τους, ιδιαίτερα την εποχή αυτή. Γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, υπάρχουν δεκάδες άλλα σοβαρά και δυνητικώς θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα, για τα οποία δεν χρειάζεται να ανησυχείς, γιατί η επιστήμη έχει βρει τη λύση. Πλέον, έχουμε στη διάθεση μας αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια, τα οποία δεν πρέπει να παραλείψουν μικροί και μεγάλοι.
Ναι, μπορεί να φοβάσαι να επισκεφτείς τον παιδίατρο του μικρού σου, λόγω της κατάστασης του επικρατεί, όμως δεν χρειάζεται άγχος. Πλέον, υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσεις προσωπικό ραντεβού με τον οικογενειακό σας γιατρό και κρατώντας τις αποστάσεις να σε ενημερώσει για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει μία ιδιαίτερη ύπουλη νόσος, αυτή της μηνιγγίτιδας Β και στην συνέχεια να να προχωρήσεις στον εμβολιασμό του παιδιού, προκειμένου να προστατευθεί. Ειδικά τώρα, με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τις φθινοπωρινές λοιμώξεις, η προστασία από θανατηφόρα νοσήματα, για τα οποία μπορούμε να προστατευτούμε μέσω του εμβολιασμού είναι επιτακτική και απαραίτητη. Γιατί, το εμβόλιο σώζει ζωές.
H μηνιγγίτιδα Β αποτελεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο, η οποία δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, με τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών να ακολουθούν. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο. Άλλο ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι εξελίσσεται ταχύτατα, με ένα 24ωρο να είναι υπεραρκετό, για να προκαλέσει από μόνιμες αναπηρίες, μέχρι και θάνατο.
Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης νόσου, σε αρχικό στάδιο, θυμίζουν αρκετά αυτά της εποχικής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, με αποτέλεσμα δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία και ίσως επικίνδυνα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με επίσημα ιατρικά δεδομένα, 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταφέρει μέσα από φτέρνισμα, το βήχα ή το φιλί.
Είναι απαραίτητο, λοιπόν, οι γονείς επιβάλλεται να επισκεφτούν τον παιδίατρο τους και να ενημερωθούν για τη νόσο και την σημασία της πρόληψης με την αφορμή τις επικείμενες ιώσεις του χειμώνα και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας Β, ο οποίος μπορεί να γίνει από την ηλικία των δύο μηνών