Τα τελευταία δύο χρόνια η ζωή μας έχει αλλάξει. Ο κορονοϊός έφερε δραστικές αλλαγές στην καθημερινότητα, τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών μας. Τα τελευταία, μετά από ένα όχι και τόσο σύντομο διάστημα, έχουν επιστρέψει στο σχολείο, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Γιατί, ο Covid-19 είναι πάντοτε στο μυαλό μας. Εκτός, όμως, από τη συγκεκριμένη ασθένεια, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών μας, αν καταφέρουν τα μικρόβια να εισέλθουν στον οργανισμό. Οι κίνδυνοι όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά δυνητικά μπορεί πλέον να είναι και εντονότεροι. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι πρέπει να προστατεύσεις το παιδί σου.
Το πρόβλημα
Είναι γεγονός ότι το ενδιαφέρον των γονιών είναι εστιασμένο στο πώς θα τηρήσουν όλα τα μέτρα ασφαλείας και το σημαντικότερο πώς θα βοηθήσουν το παιδί να προσαρμοστεί στην νέα αυτή κανονικότητα. Το καταλαβαίνεις και το βιώνεις. Δες το, όμως, με μία άλλη ματιά! Η καθημερινή ενασχόληση με τον Κορονοϊό και τα μέτρα προστασίας οδήγησε αρκετούς γονείς στο να αμελήσουν την προστασία των παιδιών τους από άλλες ασθένειες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω των εμβολίων. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε σημαντική πτώση των εμβολιασμών ρουτίνας παιδιών και εφήβων. Όπως ανέφερε και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία, τον περασμένο Μάρτιο, αν οι γονείς δεν δράσουν άμεσα, είναι πιθανόν να εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%.
Η μηνιγγίτιδα Β
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο, η οποία δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, με τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών να ακολουθούν. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο. Άλλο ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι εξελίσσεται ταχύτατα, με ένα 24ωρο να είναι υπεραρκετό, για να προκαλέσει από μόνιμες αναπηρίες, μέχρι και θάνατο στη χειρότερη περίπτωση.
Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης νόσου, σε αρχικό στάδιο, θυμίζουν αρκετά αυτά της εποχικής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, με αποτέλεσμα δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία και ίσως επικίνδυνα. Υπάρχει, όμως, λύση και μάλιστα προληπτική.
Η πρόληψη σώζει ζωές
Λύση, όπως σου είπα, και πριν από λίγο υπάρχει. Και ακούει στο όνομα του εμβολίου. Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη έναντι της μηνιγγίτιδας Β. Και αυτό, γιατί 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του, μέσω καθημερινών συνηθειών όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Το πρώτο σου βήμα, λοιπόν, είναι να κλείσεις ένα ραντεβού με τον παιδίατρο που γνωρίζει το ιστορικό του μικρού σου και εμπιστεύεσαι, να ενημερωθείς για τα σχετικά και στη συνέχεια να προχωρήσετε στην έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού έναντι της συγκεκριμένης νόσου.
Μην το αμελείς!
Όπως βλέπεις, υπάρχει λύση. Και μάλιστα απλή και ασφαλής. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ είναι να κλείσεις ένα ραντεβού με τον παιδίατρο και να ενημερωθείς διεξοδικά για την μηνιγγίτιδα Β.