Σε μια καθημερινότητα που συνεχώς εξελίσσεται τεχνολογικά και τεχνικά, με τις πληροφορίες να συρρέουν από κάθε πιθανή πλευρά στη ζωή μας, είναι πλέον μια συνηθισμένη -και σχεδόν κοινωνικά αποδεκτή- πραγματικότητα τα παιδιά να πιάνουν στα χέρια τους και να απασχολούνται με τα ηλεκτρονικά μέσα από πολύ μικρές ηλικίες. Όπως θα είδες παραπάνω, ο διαχωρισμός της κοινωνικά αποδεκτής πρακτικής είναι ιδιαίτερα κρίσιμος σε αυτή την κατηγορία, μιας και από επιστημονικής άποψης, πιθανότατα κανένας ειδικός δεν θα έδινε εν λευκώ το “πράσινο φως” σε ό,τι αφορά την επαφή των παιδιών με τις φωτεινές οθόνες, αλλά και το γενικότερο εύρος των τεχνολογικών μέσων επικοινωνίας. Παρ’ όλα αυτά, και δεδομένων των συνθηκών διαβίωσής μας, ένας νέος όρος έχει ανακύψει στον κόσμο της πληροφορίας, ο οποίος αποκαλείται Nomophobia (No Mobile phone Phobia) και περιγράφεται από τους επιστήμονες ψυχικής υγείας ως το στρες και ο φόβος που προκαλείται στη σκέψη ότι το άτομο θα χάσει την επαφή με το smartphone του. Και ξέρεις ποιο είναι το χειρότερο; Πως, με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς, τα παιδιά της προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας εμφανίζουν αυτή την τεχνολογική φοβία!
Αδιαμφισβήτητα, ζούμε στην εποχή των smartphones, αντιμετωπίζοντας τις “έξυπνες” συσκευές μας σαν προέκταση του εαυτού και της ζωής μας -ή μάλλον “χτίζοντας” παράλληλες ζωές και πραγματικότητες μέσα από τη χρήση τους. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου άξιο απορίας, που ως κουλτούρα έχουμε καταφέρει να μεταδώσουμε αυτή ακριβώς τη θεώρηση και στα παιδιά μας, τα οποία εκ των πραγμάτων γεννιούνται απευθείας μέσα σε αυτό τον τεχνολογικά εξελιγμένο κόσμο. Ωστόσο, ο κώδωνας του κινδύνου κρούεται από σύσσωμη την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αρκετά χρόνια τώρα, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα της κατάστασης, η οποία πλέον καταλήγει να αντιμετωπίζεται όπως και κάθε άλλος εθισμός, όπως τα τυχερά παιχνίδια και η καταναλωτική μανία, αν όχι ακόμη πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπως ο αλκοολισμός και η τοξικοεξάρτηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δεδομένης, λοιπόν, της σοβαρότητας που παρουσιάζει η Nomophobia, δεν θα ήθελες να εξακριβώσεις κατά πόσο το παιδί σου παρουσιάζει συμπτώματα “εθισμού” στο κινητό τηλέφωνο και τις υπόλοιπες smart συσκευές του; Ευτυχώς, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα (Iowa State University) κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν πίνακα που μετρά την ύπαρξη και το επίπεδο της Nomophobia, χρησιμοποιώντας ένα “ερωτηματολόγιο” με συγκεκριμένο βαθμολογικό εύρος.
Αν, λοιπόν, υποψιάζεσαι πως μπορεί κάτι τέτοιο να συμβαίνει και στο δικό σου μικρό, διαβάστε παρέα τις παρακάτω 20 προτάσεις που συνέταξε η ομάδα μελετητών, βαθμολογώντας από το ένα (1) για την ένδειξη “Διαφωνώ κάθετα” έως το επτά (7) για την ένδειξη “Συμφωνώ απόλυτα”.
1.Θα ένιωθα άβολα χωρίς συνεχή πρόσβαση σε πληροφορίες μέσω του smartphone.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2.Θα με ενοχλούσε αν δεν μπορούσα να ψάξω πληροφορίες στο smartphone μου όποτε το θελήσω.
3.Το να μην μπορώ να μάθω τα νέα (καιρός, ειδήσεις, κλπ) στο smartphone μου θα μου προκαλούσε νευρικότητα.
4.Θα με ενοχλούσε αν δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω το smartphone μου και/ή τις δυνατότητές του, όποτε το θελήσω.
5.Εάν τελείωνε η μπαταρία του smartphone μου θα μου προκαλούσε φόβο.
6.Εάν μου τελείωνε ο χρόνος ομιλίας ή έφτανα το μηνιαίο όριο δεδομένων, θα πανικοβαλόμουν.
7.Εάν δεν είχα 3G/4G και δεν μπορούσα να συνδεθώ σε wifi, θα έλεγχα συνεχώς το smartphone μου για να δω αν πιάνει σήμα.
8.Εάν δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω το smartphone μου θα φοβόμουν πως θα βρεθώ κάπου απομονωμένος.
9.Εάν δεν έλεγχα το smartphone μου για λίγη ώρα, θα ένιωθα την επιθυμία να το κάνω.
“Αν δεν είχα το smartphone μαζί μου…”
10.Θα ένιωθα άγχος γιατί δεν θα μπορούσα να επικοινωνώ συνεχώς με την οικογένεια και/ή τους φίλους μου.
11.Θα ανησυχούσα γιατί η οικογένεια και/ή οι φίλοι μου δεν θα μπορούσαν αν με βρουν.
12.Θα αγχωνόμουν γιατί δεν θα μπορούσε να παραλάβω μηνύματα και κλήσεις.
13.Θα αγχωνόμουν γιατί δεν θα μπορούσα να επικοινωνήσω με την οικογένεια και/ή τους φίλους μου.
14.Θα αγχωνόμουν γιατί δεν θα ήξερα αν κάποιος προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί μου.
15.Θα αγχωνόμουν γιατί η συνεχής επικοινωνία μου με την οικογένεια και τους φίλους μου θα διακοπτόταν.
16.Θα αγχωνόμουν γιατί θα “αποσυνδεόμουν” από το online προφίλ μου.
17.Θα ένιωθα άβολα γιατί δεν θα μπορούσα να είμαι ενημερωμένος για τα social media και τα online δίκτυα.
18.Θα ένιωθα άβολα γιατί δεν θα μπορούσα να ελέγξω τις ειδοποιήσεις για ενημερώσεις από τις συνδέσεις μου και τα online δίκτυα.
19.Θα ένιωθα άγχος γιατί δεν θα μπορούσα να ελέγξω τα email μου.
20.Θα ένιωθα περίεργα γιατί δεν θα ήξερα τι να κάνω.
Αν το σύνολο των απαντήσεων κινείται ανάμεσα στους 61 με 100 βαθμούς, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, υποδηλώνεται “μέτρια και ρυθμιζόμενη Nomophobia”. Αντιθέτως, αν η βαθμολογία βρίσκεται ανάμεσα στους 101 και 120 βαθμούς, τότε είναι απαραίτητο να ερευνηθεί περαιτέρω η κατάσταση και το αποτέλεσμα αποτελεί σίγουρα λόγο ανησυχίας. Σε κάθε περίπτωση, αν οι υποψίες σου είναι μεγάλες, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν ειδικό, προκειμένου να παρέχεις στο παιδί τη βοήθεια και την υγιή καθοδήγηση που χρειάζεται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ