Κάθε νέα μητέρα, μετά τη γέννηση του παιδιού της έρχεται αντιμέτωπη με την πρόκληση του θηλασμού. Και φυσικά, συστήνεται σε όλα τα οφέλη που συνοδεύουν αυτή την τόσο ενστικτώδη και φυσική διαδικασία. Άλλωστε, είναι τόσες πολλές οι εποικοδομητικές δράσεις του μητρικού γάλακτος στην ανάπτυξη και την υγεία του νεογνού και αργότερα του παιδιού, που είναι κάπως δύσκολο να μην αναγνωριστεί η ωφελιμότητά του. Παρ’ όλα αυτά, τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού, αλλά και οι ευεργετικές δράσεις του γάλακτος της μαμάς βρίσκονται ακόμα στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, που συνεχώς ανακαλύπτουν νέες αξίες για αυτά! Ανάμεσά τους, και πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Τενεσί, η οποία φέρνει στην επιφάνεια την υπόθεση των σακχάρων που περιέχονται στο μητρικό γάλα, τα οποία λειτουργούν ως αντιβακτηριακά στελέχη για το μωρό και το βοηθούν να ξεπεράσει τις λοιμώξεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα εν λόγω σάκχαρα, γνωστά και ως ολιγοσακχαρίτες του ανθρώπινου γάλακτος (ΗΜΟ) φαίνεται πως “παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων” εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, χημικός και διδάκτωρ του Vanderbilt University, Steven Townsend και συνεχίζει: “Τα μωρά που θηλάζουν τείνουν να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα απέναντι στα λοιμώδη βακτήρια, που σημαίνει ότι αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτά τα μωρά λαμβάνουν σε μεγάλες ποσότητες δύο είδη βακτηρίων: τους γαλακτοβάκιλλους και τα βακτηροειδή. Και τα δύο αυτά είδη επιβιώνουν στον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς να αποτελούν απειλή. Συγκεντρώνονται στην κοιλιακή χώρα και χρησιμοποιούν το μητρικό γάλα και τους ολιγοσακχαρίτες του ως πηγή ενέργειας, κάτι που δεν συμβαίνει με τους παθογόνους μικροοργανισμούς”.
Η εποικοδομητική δράση των HMO στην υγεία των μωρών ήταν ήδη γνωστή, μιας και προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τις προστατευτικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος με τα συμπλέγματα σακχάρων που περιέχουν. Ωστόσο, ο Steven Townsend επικέντρωσε την έρευνά του στα βακτήρια του στρεπτόκοκκου ομάδας Β’, για τα οποία όλες οι εγκυμονούσες εξετάζονται κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησής τους. Ο στρεπτόκοκκος Β’ μπορεί να είναι ακίνδυνος για έναν υγιή ενήλικα, αλλά το βακτήριο μπορεί να περάσει στο παιδί κατά τον τοκετό, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης λοιμώξεων. Αυτό που ανακάλυψε, όμως, η ερευνητική ομάδα είναι πως τα HMO λειτουργούν ως αντιβιοτικά, καταπολεμώντας τον στρεπτόκοκκο Β’.
Και ενώ μπορεί τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας να είναι ευοίωνα για κάθε μητέρα που θηλάζει το μικρό της, ωστόσο δεν επιλέγουν όλες οι γυναίκες να το κάνουν ή δεν έχουν τη δυνατότητα. Γι’ αυτό και ο Townsend επισημαίνει: “Στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε πώς ακριβώς λειτουργούν αυτά τα σάκχαρα και γιατί συγκεκριμένες γυναίκες παράγουν σάκχαρα με μεγαλύτερη αντιμικροβιακή ικανότητα. Έτσι, οι ερευνητές θα κατανοήσουν περισσότερο τη σημαντικότητα των HMO για την υγεία των παιδιών και θα καταφέρουν να συνθέσουν τις απαραίτητες ενώσεις, για να προστεθούν στο μέλλον και στις βρεφικές φόρμουλες (γάλα-σκόνη), ώστε να έχουν ευεργετική επίδραση στα μωρά που δεν θηλάζουν”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ