Site icon TLIFE

Μητρικός θηλασμός: Οι απαντήσεις στις τέσσερις πιο συχνές ερωτήσεις των νέων μαμάδων

Young beautiful mother, breastfeeding her newborn baby boy at night, dim light. Mom breastfeeding infant

Εννέα μήνες. Ένα χρονικό διάστημα που όλοι γνωρίζουμε σε τι παραπέμπει! Είναι η πιο ευτυχισμένη, αγχωτική, απαιτητική, γεμάτη ανατροπές και χαρούμενη περίοδος στην ζωή κάθε γυναίκας που επιλέγει να γίνει μητέρα. Σε αυτή την χρονική έκταση, λοιπόν, των εννέα μηνών, κάθε γυναίκα αφιερώνει χρόνο στην συλλογή πληροφοριών γύρω από την εγκυμοσύνη, την ανάπτυξη του εμβρύου, την σωστή διατροφή, τα dos και τα dont’s και φυσικά τον τοκετό. Υπάρχει, όμως, αρκετά μεγάλη πιθανότητα να ξεχάσει να αναρωτηθεί τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά την γέννηση του μωρού. Γι’ αυτό και στατιστικά, οι πρώτοι τρεις μήνες με το μωρό στο σπίτι είναι οι πιο απαιτητικοί και γεμάτοι νέες προκλήσεις -αλλά και μπόλικη ανησυχία! Ένα, λοιπόν, από τα στοιχεία που σίγουρα δημιουργούν πολλαπλά ερωτηματικά στο μυαλό μιας νέας μητέρας είναι εκείνα που προκύπτουν από τον μητρικό θηλασμό!

Γι’ αυτό και σήμερα θα δούμε τις πέντε πιο συχνές απορίες (FAQ-Frequently Asked Questions) που εκφράζονται από τις νέες μητέρες γύρω από τον θηλασμό, καθώς και τις αντίστοιχες απαντήσεις τους!

FAQ #1: Πότε θα αρχίσει η κανονική ροή του γάλακτος;
Μετά το πρωτόγαλα, δηλαδή το πηχτό, κιτρινωπό γάλα των πρώτων ημερών που έπονται του τοκετού, σημειώνεται η ροή του μητρικού γάλακτος. Αυτό συμβαίνει συνήθως μερικές ημέρες μετά την γέννα, κατά τις οποίες θα παρατηρήσεις ότι το πρωτόγαλα αρχίζει να γίνεται πιο αραιό και η απόχρωσή του επίσης να γίνεται πιο ανοιχτόχρωμη. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να “κατέβει” το γάλα θεωρείται πως είναι ο θηλασμός του βρέφους από οκτώ έως 12 φορές μέσα σε ένα 24ωρο.

FAQ #2: Πώς θα βοηθήσω το μωρό να “πιάσει” την θηλή;
Η κατάλληλη στάση θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική για να πιάσει το μωρό σωστά την θηλή του μαστού. Το κάθισμα, λοιπόν, σε μια αναπαυτική πολυθρόνα με καλή υποστήριξη της πλάτης και της μέσης είναι καθοριστικό και για την καλή έκβαση του θηλασμού. Έπειτα, η χρήση ενός μαξιλαριού θηλασμού, πάνω στο οποίο θα τοποθετηθεί το μωρό με τρόπο, ώστε η κοιλιά του να κατευθύνεται στην κοιλιά της μητέρας είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας. Τέλος, το μωρό πρέπει να βοηθηθεί για να προσεγγίσει την θηλή, με την μύτη του να βρίσκεται ουσιαστικά απέναντι από αυτή. Πολύ βοηθητικό είναι και το κράτημα του μαστού σε θέση C, δηλαδή η τοποθέτηση των τεσσάρων δαχτύλων του χεριού κάτω από το στήθος και του αντίχειρα στο πάνω μέρος του, ώστε να οδηγείται με την βοήθειά τους στο στόμα του παιδιού, ενώ πιέζουν ελαφρά τον μαστό.

FAQ #3: Πόσο πρέπει να διαρκεί ο κάθε θηλασμός;
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μια μέση τιμή για την ώρα που πρέπει να παραμείνει το μωρό στον μαστό. Παρ’ όλα αυτά, συνιστάται το κατώτερο χρονικό όριο να φτάνει στα 10 λεπτά. Πάντως, το σημαντικότερο είναι να παρακολουθείς το μωρό και να λαμβάνεις σήματα από αυτό. Εφόσον συνεχίζει να θηλάζει, πρέπει να το αφήσεις να συνεχίσει. Μόνο όταν αφήσει την θηλή και σταματήσει να αντλεί γάλα μπορείς να το μεταφέρεις στον δεύτερο μαστό για να συνεχίσει αν το θέλει. Πάντως, προς το τέλος της διαδικασίας εμφανίζεται το υστερόγαλα, δηλαδή εκείνο που πίνει το μωρό πριν το τέλος κάθε θηλασμού, το οποίο είναι λιγότερο σε ποσότητα, αλλά πλούσιο σε λιπαρά και θερμίδες. Θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμο για την συνολική υγεία του μωρού και την καλή ανάπτυξή του. Γι’ αυτό και καλό είναι να έχει “αδειάσει” ο κάθε μαστός για να τελειώσει ο θηλασμός, ώστε το παιδί να έχει πάρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που του προσφέρεις.

FAQ #4: Πότε μπορώ να αρχίσω να χρησιμοποιώ το θήλαστρο;
Η άντληση μητρικού γάλακτος με το θήλαστρο μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή το θελήσει η μητέρα, παρ’ ό,τι οι ειδικοί συνιστούν να ξεκινήσει η χρήση του μπιμπερό μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες, προκειμένου το παιδί να εξοικειωθεί με την διαδικασία του ταΐσματός του. Εφόσον, λοιπόν, το παιδί έχει καταφέρει να πιάσει καλά την θηλή, τότε μπορεί η μητέρα να προχωρήσει και στο θήλαστρο. Φυσικά, όλα τα εξαρτήματα του θηλάστρου πρέπει να έχουν πλυθεί καλά και να έχουν αποστειρωθεί πριν την χρήση τους. Το ίδιο ισχύει και για τα μπιμπερό και τις πιπίλες που θα χρησιμοποιήσει το μωρό. Έπειτα, το γάλα που έχει αντληθεί στα ειδικά δοχεία ή σακουλάκια, θα πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο, όπου διατηρείται για τέσσερις έως οκτώ ημέρες. Αν, όμως, αντλείται περισσότερο γάλα, τότε θα πρέπει να καταψύχεται για έως και έξι μήνες.

© 2024 tlife.gr