Δεν χρειάζεται να καταγράψουμε για ακόμη μια φορά τα οφέλη του θηλασμού για τα βρέφη και τα μωρά, μιας και πέρα από γνωστά είναι πλέον και προφανή. Από την άλλη, όμως, οι συνεχείς έρευνες και μελέτες πάνω σε αυτό το πεδίο τείνουν να φέρνουν συνεχώς στο φως νέα δεδομένα, τα οποία μόνο να προωθήσουν την συνήθεια του μητρικού θηλασμού μπορούν! Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται και μία πρόσφατη μελέτη, η οποία έρχεται να υποστηρίξει άλλη μια φορά τον μητρικό θηλασμό και μάλιστα αναδεικνύοντας την “προστατευτική” δράση του απέναντι στην παχυσαρκία. Συγκεκριμένα, η έρευνα έρχεται να συγκρίνει τα εποικοδομητικά αποτελέσματα που έχει ο θηλασμός όσον αφορά την προδιάθεση για παχυσαρκία, σε σχέση με το γάλα που αντλείται με την βοήθεια του θηλάστρου.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση Pediatrics, ανέλυσε τα στοιχεία 2.553 μαμάδων με τα μωρά τους, περιλαμβάνοντας μητέρες που τάιζαν τα παιδιά τους με διαφορετικούς τρόπους, από το αποκλειστικό θηλασμό έως την χρήση φόρμουλας. Αυτό που ανακάλυψε, λοιπόν, η μελέτη είναι πως τα μωρά που θήλαζαν απευθείας από τον μητρικό μαστό είχαν μικρότερο Δείκτη μάζας σώματος στους τρεις μήνες ζωής τους. Επιπλέον, τα μωρά που θήλασαν για λιγότερο από έξι μήνες, κατέληξαν να πάρουν βάρος γρηγορότερα, έχοντας μεγαλύτερο Δείκτη μάζας σώματος στον ένα χρόνο τους και με τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι υπέρβαρα σε σχέση με τα παιδιά που είχαν θηλάσει αποκλειστικά. Όσον αφορά τα μωρά που τρέφονταν με φόρμουλα στους έξι μήνες τους, εκείνα είχαν υψηλότερο Δείκτη μάζας σώματος σε σχέση με εκείνα που θήλαζαν και ξεκίνησαν τις στερεές τροφές. Αυτό που προκαλεί ανησυχία σε αυτά τα ευρήματα είναι το γεγονός πως ο αυξημένος Δείκτης μάζας σώματος τόσο νωρίς στην ζωή ενός παιδιού μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε παχυσαρκία μεγαλώνοντας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν κατάφεραν να καθορίσουν τον λόγο για τον οποίο προκύπτει μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στα μωρά που τράφηκαν με μητρικό γάλα, αλλά δεν θήλασαν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ