Site icon TLIFE

Μόλυνση από σταφυλόκοκκο: 10 tips για να προστατέψετε τα παιδιά!

Τα περιστατικά σταφυλοκοκκίασης, δηλαδή μολυνσης από το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου, συνεχώς αυξάνουν και σχεδόν δεν υπάρχει παιδάκι που να μην έχει κολλήσει ή να μην είναι φορέας του μικροβίου. Πώς γίνεται η διασπορά του; Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο; Πώς μπορείτε να προφυλάξετε τα παιδιά;

Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει τις απαντήσεις!

Τι είναι ο σταφυλόκοκκος;

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που ζει …μαζί μας! Βρίσκεται σχεδόν παντού στο περιβάλλον, αλλά και πάνω μας και κάτω από ορισμένες συνθήκες που θα μπει μέσα στον οργανισμό του παιδιού μπορεί να προκαλέσει μικρές, μέτριες αλλά και σοβαρές αρρώστιες σε διαφορά όργανά του. Η πάθηση που παρακαλεί ονομάζεται σταφυλοκοκκίαση.

Υπολογίζεται ότι η σταφυλοκοκκίαση είναι η πιο σημαντική πάθηση του παιδικού πληθυσμού!

Το μικρόβιο “σταφυλόκοκκος” βρίσκεται “φυσιολογικά” πάνω στην επιδερμίδα μας, μέσα στη μύτη μας, γύρω από τα γεννητικά όργανα, αλλά επειδή είναι πολύ ανθεκτικό μπορεί να επιβιώσει σε πετσέτες, μαξιλαροθήκες, σεντόνια, στρώματα, καναπέδες, χάλια κλπ αλλά και σε πισίνες, γυμναστήρια, αποδυτήρια, παιδότοπους, σχολές μπαλέτου ακόμα και αν έχει κρύο ή ζέστη.
Επίσης επιβιώνει και μεταδίδεται και με κάθε λογής φαγητό το οποίο μάλιστα μπορεί και να μην παρουσιάζει καμία αλλοίωση οπτικά ή γευστικά.

Πώς μεταδίδεται το μικρόβιο;

Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται:
-με τα χέρια
-με τις μύξες
-με τον αέρα
-με την σωματική επαφή

Πώς θα καταλάβετε ότι έχει σταφυλοκοκκίαση;

Συνήθως έχει προηγηθεί κάποια γρατζουνιά ή τσίμπημα κουνουπιού. Εμφανίζεται μια πληγή η οποία δεν κλείνει και πιθανόν τις επόμενες μέρες πολλαπλασιάζονται. Μπορεί να είναι και σαν μικρό σπυράκι κόκκινο ή με πύον. Η έκταση και ο αριθμός των βλαβών του δέρματος ποικίλουν ανάλογα με την κατάσταση του ανοσοποιητικού του παιδιού, αλλά και το είδος του σταφυλόκοκκου διότι υπάρχουν στελέχη ελαφριά και στελέχη πιο επικίνδυνα.

Πώς θεραπεύεται;

Καταρχάς εξαρτάται από την σοβαρότητα της σταφυλοκοκκίασης. Για παράδειγμα για τα νεογνά και τα βρέφη είναι πιο επικίνδυνη και πολλές φορές απαιτείται νοσηλεία σε νοσοκομείο. Αν η βλάβη είναι περιορισμένη σε μικρή έκταση στο δέρμα βάζουμε αντισηπτικό και τοπικές αντιβιοτικές αλοιφές. Αν κριθεί απαραίτητο θα χορηγηθεί αντιβίωση από το στόμα.

TIPS για να προλάβετε τη μόλυνση!

1. Φροντίζουμε το δέρμα του παιδιού να είναι πάντα καθαρό και ενυδατωμένο.

2. Το προστατεύουμε από τσιμπήματα εντόμων ακόμη και τον χειμώνα.

3. Κόβουμε καλά τα νύχια του ώστε να μην ξύνεται και να είναι πάντα καθαρά.

4. Εκπαιδεύουμε το παιδί να μην βάζει τα δάχτυλα στη μύτη ή στο στόμα ή στα μάτια ή στα αυτιά ή στα γεννητικά του όργανα.

5. Το συμβουλεύουμε να μην πλησιάζει κοντά σε παιδιά που εμφανώς έχουν ανοιχτές πληγές στο δέρμα τους.

6. Πλένουμε τα ρούχα του και τα κλινοσκεπάσματα σε υψηλές θερμοκρασίες και τα σιδερώνουμε πολύ καλά.

7. Το εκπαιδεύουμε να μην χρησιμοποιεί τις πετσέτες ή άλλα είδη ρουχισμού των φίλων του.

8. Αν εμφανίζει συχνά σταφυλοκοκκίαση ψάχνουμε στο περιβάλλον του (σπίτι ή σχολείο) μήπως ανακαλύψουμε τον “ηθικό αυτουργό”, δηλαδή τον φορέα που μεταδίδει το μικρόβιο.

9. Ακολουθούμε πίστα τις οδηγίες του παιδιάτρου για την θεραπεία διότι:

10. Αν έχουμε επαναλαμβανόμενα επεισόδια θα πρέπει να γίνουν και ειδικές αιματολογικές εξετάσεις μήπως το παιδί έχει κάποιο πρόβλημα υγείας που είναι η αιτία να μολύνεται συχνά από σταφυλόκοκκους όπως σακχαρώδη διαβήτη, πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος κλπ.

© 2024 tlife.gr