Site icon TLIFE

Μωρό και ύπνος: 5 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζεις

Αγαπάς αυτή τη στήλη γιατί μοιράζεται μαζί σου αλήθειες με έναν πιο γλυκό τρόπο. Την ίδια στιγμή, αγαπάς και το μωράκι σου και θες να κάνεις τα πάντα για να περνάει καλά και να μην ζορίζεται. Ούτε στον ύπνο του, που σίγουρα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της ημέρας του. Για αυτό, σήμερα, θα επικεντρωθούμε σε 5 αλήθειες που αφορούν τον ύπνο του μωρού σου και θα σε διευκολύνουν να είσαι λίγο πιο ρεαλιστική ως προς τις προσδοκίες σου.

Στην αρχή θα είναι ζόρικα
Μπορεί να πιστεύεις ότι επειδή το μωράκι σου θα κοιμάται πάρα πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, το πρόγραμμα σου θα είναι λίγο πιο ευέλικτο, όμως, πριν η πραγματικότητα σε προσγειώσει, ρίξε μία πιο προσεκτική ανάγνωση στη στήλη αυτή. Τα διαλείμματα θα είναι πολλά και οι… διακοπές που θα πρέπει να κάνεις ακόμα περισσότερες. Φρόντισε, λοιπόν, να του δημιουργήσεις ένα ιδανικό περιβάλλον με καλές συνθήκες ύπνου, προκειμένου να μειώσεις τη συχνότητα των ενοχλητικών διαλειμμάτων.

Το φάσκιωμα τελικά βοηθάει!
Το έχεις ακούσει. Από τη μαμά, την αδερφή ή οποιαδήποτε γυναίκα έχει γίνει μαμά στο οικογενειακό σου περιβάλλον. Σύμφωνα με την τεχνική αυτή, τα μωρά τυλίγονται σφιχτά με την κουβέρτα τους και όλα τα μέλη του σώματός τους, χεράκια και ποδαράκια, μένουν ζεστά. Έτσι, το μωρό σου, μάλλον επειδή του θυμίζει τη στάση του όσο ήταν στην κοιλίτσα σου, κάνει ήρεμο ύπνο. 

Δεν υπάρχει ιδανική θέση ύπνου
Μπορεί να έχεις ακούσει ότι το να κοιμάται στο πλάι είναι αρκετά αποτελεσματικό, όμως, τελικά αυτή η πληροφορία δεν ισχύει.  Άλλοι λένε ότι η ιδανική θέση ύπνου για ένα μωρό είναι μπρούμυτα, άλλοι ανάσκελα και άλλοι στο πλάι. Τι ισχύει τελικά; Λόγω του κινδύνου του αιφνίδιου θανάτου, οι ειδικοί έχουν καταλήξει πως η κατάλληλη θέση για να κοιμηθεί ένα βρέφος είναι ανάσκελα.

Μετά τους 5 μήνες, θα πρέπει να διακόπτεις τον ύπνο του
Να το ξυπνάς. Ναι, τώρα που κάνει ύπνο με μικρότερες παύσεις. Είναι απαραίτητο τόσο για το μωρό σου, όσο και για σένα. Σε αυτή την ηλικία, το μωρό σου πρέπει να δημιουργήσει τη δική του ρουτίνα ύπνου, κάτι που σημαίνει ότι αρκετές φορές θα χρειαστεί να το ξυπνήσεις ή να το “μισο-ξυπνήσεις”, προκειμένου να εδραιωθεί.

Ο λευκός θόρυβος πρέπει να έχει την ίδια ένταση
Όταν το μωρό σου κλαίει, πρέπει ο ήχος που το ηρεμεί να έχει την ίδια ένταση με το κλάμα του. Διαφορετικά δεν μπορεί να τον ακούσει. Αυτό που πρέπει να κάνεις, δηλαδή, είναι να ενισχύσεις τον ήχο που χρησιμοποιείς ως “μέσο ηρεμίας” για 5 – 10 λεπτά ή μέχρι να δεις τα ματάκια του να κλείνουν ξανά. 

© 2024 tlife.gr