Όσο το νεογέννητο μωρό σου “εξαντλεί” τις δραστηριότητές του στο τρίπτυχο μαμ, κακά και νάνι, παρά το άγχος που σίγουρα νιώθεις για το πώς θα διαχειριστείς αυτό το μικροσκοπικό πλάσμα, μάλλον δεν έχεις ακόμη το φόβο ότι μπορεί να του συμβεί οτιδήποτε που θα το πληγώσει μέσα στο σπίτι. Και είναι αλήθεια πως κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών, που το μωρό ούτε περπατάει, ούτε έχει απόλυτο έλεγχο των κινήσεων και του σώματός του, δεν υπάρχουν πολλά απρόοπτα που μπορεί να προκαλέσει στον εαυτό του. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως πολύ σύντομα δεν θα χρειαστεί να… ασφαλίσεις το σπίτι για να αποφύγεις τραυματισμούς και επικίνδυνες γωνιές! Γιατί, όπως καταλαβαίνεις, ποτέ δεν είναι αργά να πάρεις τα απαραίτητα “μέτρα” προστασίας εντός του σπιτιού σας, ώστε να αποφύγεις όλες τις επικίνδυνες καταστάσεις που ενδέχεται να προκύψουν! Άλλωστε, βάσει στατιστικών, το σπίτι είναι ο χώρος στον οποίο σημειώνονται και τα περισσότερα ατυχήματα -μικρότερα ή μεγαλύτερα- που αφορούν τα παιδιά!
Καθώς το παιδί μεγαλώνει, τόσο περισσότερο θα αναπτύσσεται η αντίληψή του για τον κόσμο που το περιβάλλει και τα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω του. Αυτό συνεπάγεται πως θα αυξηθεί και η περιέργειά του και η ανάγκη του να “εξερευνήσει”, να περιεργαστεί και να μάθει πώς λειτουργούν όλα αυτά τα ευφάνταστα και αξιοπερίεργα πράγματα που βλέπει παντού, όπως η… εστία της κουζίνας, οι πρίζες του σαλονιού ή ακόμη κι εκείνο το σκοινί που κρέμεται από το στόρι της μπαλκονόπορτας! Αυτή η διαπίστωση είναι απολύτως λογικό να μεταφράζεται αυτόματα στο μυαλό σου ως ένας “ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ”, που πρέπει πάση θυσία να προλάβεις, πριν χρειαστεί να τον αντιμετωπίσεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για αυτό το λόγο σου συγκέντρωσα παρακάτω τις βασικές κινήσεις που πρέπει να κάνεις για να δημιουργήσεις ένα χώρο όσο το δυνατόν πιο ασφαλή για το μωρό σου που σιγά-σιγά θα αρχίσει να ανακαλύπτει τον κόσμο!
Οι basic κανόνες ασφαλείας
- Βίδωσε στον τοίχο ή στερέωσε σταθερά τις βιβλιοθήκες, τα ράφια, τις κονσόλες και οποιοδήποτε άλλο ογκώδες έπιπλο υπάρχει στο σπίτι. Όπως αντιλαμβάνεσαι, τα παιδιά έχουν την τάση να πιάνονται από αυτά και να προσπαθούν να… αναρριχηθούν επάνω τους ή να τα τραβούν. Απόφυγε, λοιπόν, το ενδεχόμενο να έχετε μια ανεπιθύμητη πτώση τέτοιου είδους!
- Κάλυψε με τις ειδικές “τάπες” όλες τις πρίζες του σπιτιού. Οι λόγοι είναι ευνόητοι!
- Βάλε προστατευτικά “μαξιλαράκια” στις αιχμηρές γωνίες τραπεζιών και μεγάλων επίπλων. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα περάσει… ξυστά από αυτές το κεφαλάκι του μικρού σου!
- Κάλυψε με ειδικό εξοπλισμό τα σώματα του καλοριφέρ ή κρέμασε στον τοίχο τους θερμοπομπούς και τους θερμοσυσσωρευτές. Είναι πολύ εύκολο το μωρό να προσπαθήσει να τα αγγίξει ή να πιαστεί πάνω τους και να κάψει τα χεράκια του.
- Αν το σπίτι έχει σκάλες, τοποθέτησε τα ειδικά προστατευτικά πορτάκια τόσο στην κορυφή, όσο και στη βάση τους. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρη ότι το μικρό σου δεν θα χάσει την ισορροπία του, προσπαθώντας να ανέβει ή να κατέβει τα σκαλοπάτια, καταλήγοντας σε μια ανεπιθύμητη πτώση!
- Χαμήλωσε το θερμοστάτη του νερού στους 45 βαθμούς. Είναι πολύ πιθανό, είτε από λάθος, είτε λόγω περιέργειας, τα παιδιά να “γυρίσουν” το νερό της βρύσης στο ζεστό και κατά συνέπεια να κινδυνεύσουν από εγκαύματα, σε περίπτωση που το νερό είναι καυτό!
- Όταν βγαίνετε βόλτα με το καρότσι, μην κρεμάς ποτέ βαριές τσάντες στα χερούλια. Είναι πολύ πιθανό το μωρουδιακό “όχημα” να χάσει το κέντρο βάρους του και να αναποδογυρίσει!
Κανόνες για το υπνοδωμάτιο του μωρού
- Βεβαιώσου ότι η κούνια ή η καλαθούνα του μωρού σου πληροί τα σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας. Μπορεί η vintage κούνια που χρησιμοποιούσες εσύ ως μωρό ή το καλάθι που βρήκες σε εκείνο το παλαιοπωλείο να σου φαίνονται σούπερ στιλάτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι και ασφαλή!
- Ξεφορτώσου ΤΩΡΑ την πάντα (ναι, αυτό το εσωτερικό κάλυμμα που τοποθετείται στα κάγκελα της κούνιας) ή ακόμη καλύτερα, μην κάνεις καν τον κόπο να αγοράσεις μία. Σύμφωνα με έρευνες, τα συγκεκριμένα “προστατευτικά” μόνο τη… δουλειά τους δεν κάνουν, αφού οι περισσότεροι τραυματισμοί έχουν σημειωθεί εξαιτίας τους!
- Τοποθέτησε την κούνια στο κέντρο του δωματίου ή τουλάχιστον μακριά από κουρτίνες, παράθυρα με ιμάντες για το παντζούρι ή οτιδήποτε άλλο μπορεί αν κρέμεται πάνω από το μωρό. Το τελευταίο που θέλεις είναι να προσπαθήσει να πιαστεί από αυτά.
- Απομάκρυνε κουκλάκια, παιχνίδια, κουβερτάκια και διακοσμητικά μαξιλάρια μακριά από το κρεβάτι (κούνια) του μωρού. Πέρα από το γεγονός πως μπορεί να είναι γεμάτα μικρόβια, είναι πολύ πιθανό το μικρό να τα χρησιμοποιήσει για να σκαρφαλώσει και να βγει από την κούνια του!
- Τσέκαρε τακτικά και διεξοδικά όλα τα παιχνίδια του μωρού, ακόμη και τα ολοκαίνουρια, για τυχόν ανακλήσεις από την αγορά!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ