Μικρά λευκά εξογκώματα που εμφανίζονται στα χέρια κυρίως των παιδιών. Οι μυρμηγκιές, αν και φαινομενικά ακίνδυνες, είναι αρκετά ενοχλητικές για τους μικρούς μας φίλους. Πώς προκαλούνται, πώς μεταδίδονται και πώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένα από τα πιο συχνά δερματικά προβλήματα που εμφανίζουν τα παιδιά είναι και οι μυρμηγκιές. Πρόκειται για βλάβες που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Αρχικά, είναι πολύ μικρές, χρώματος άσπρου-γκρι και σταδιακά μεγαλώνουν σε μέγεθος, αρχίζουν να πονάνε και πολλαπλασιάζονται.
Πώς προκαλούνται;
Οι μυρμηγκιές προκαλούνται από ένα ιό, ο οποίος είναι πάρα πολύ μεταδοτικός. Μεταδίδεται από ένα σημείο του σώματος σε άλλο και από το ένα άτομο στο άλλο. Έτσι, είναι πολύ διαδεδομένος εκεί όπου συγχρωτίζονται πολλά παιδιά, όπως σχολεία, παιδικοί σταθμοί κλπ.
Υπολογίζεται ότι σχεδόν ένα στα τρία παιδιά θα αναπτύξει κάποια στιγμή μυρμηγκιές. Όσο πιο μικρό είναι, τόσο πιο πιθανόν είναι να προσβληθεί, διότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ανώριμο. Επίσης, αν στο δέρμα υπάρχουν κοψίματα και γρατζουνιές είναι πιο εύκολο για τον ιό να εισχωρήσει στο δέρμα. Ανάλογα με το μέρος του σώματος που εμφανίζονται έχουν και διαφορετική εμφάνιση και συμπεριφορά. Για παράδειγμα, οι κοινές μυρμηγκιές εμφανίζονται περισσότερο στα χέρια και στο πρόσωπο και μοιάζουν με σαρκώδη εξογκώματα.
Άλλες μυρμηγκιές που ονομάζονται πελματιαίες παρατηρούνται στα πέλματα και αργούν να διαγνωστούν, διότι, λόγω του βάρους του σώματος αναπτύσσονται εσωτερικά του δέρματος. Είναι σαν μαύρα στίγματα και όταν μεγαλώσουν αρχίζουν να δημιουργούν πόνο στη βάδιση.
Πώς μεταδίδεται ο ιός της μυρμηγκιάς;
O ιός βρίσκεται παντού γύρω μας
Μεταδίδεται με άμεση επαφή με το δέρμα με τον ιό ή με επαφή με μια μολυσμένη επιφάνεια.
Ο ιός ζει μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον
Πώς θεραπεύεται η μυρμηγκιά;
Υπολογίζεται ότι οι μυρμηγκιές μπορεί να υποχωρήσουν και από μόνες τους μετά από 2-3 χρόνια. Η υποχώρηση τους εχει σχέση με την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού. Δεν συνίσταται η αναμονή της αυτοθεραπείας, διότι και μπορεί να πολλαπλασιαστούν και να γεμίσουν μεγάλο μέρος του σώματος και είναι επώδυνες. Επίσης, είναι πολύ πιθανόν να μολύνουν άλλα άτομα στο περιβάλλον που ζουν. Επομένως, η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος και από τον αριθμό ως μυρμηγκιών. Ο δερματολόγος θα αποφασίσει την επιλογή της θεραπείας, η οποία μπορεί να είναι με υγρά οξέα ή κρυο- θεραπεία ή χειρουργική εκτομή.
Μέτρα προστασίας από τις μυρμηγκιές
1. Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών απομακρύνει τον ιό, αν εχει εγκατασταθεί στο δέρμα και πριν να εισχωρήσει μέσα σε αυτο.
2. Αν το δέρμα του παιδιού είναι ξηρό, τότε ο ιός εισχωρεί πολύ εύκολα στο δέρμα. Γι’ αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ενυδατικές αλοιφές.
3. Τα είδη προσωπικής υγιεινής θα πρέπει να είναι προσωπικά ή να απολυμαίνονται πολύ καλά, μετά την χρήση τους, όπως πετσέτες, νυχοκόπτης κλπ.
4. Να μην εκτίθενται τα πόδια γυμνά στο κρύο.
5. Αν στο δέρμα, υπάρχουν γρατζουνιές και πληγές θα πρέπει να απολυμαίνονται και να προστατεύονται με αυτοκόλλητα επιθέματα.
Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό της μυρμηγκιάς. Καθημερινά θα πρέπει να ελέγχουμε το σώμα του παιδιού, ειδικά στα πέλματα και στα δάχτυλα, ώστε μα την πρώτη εμφανιση της μυρμηγκιάς να την θεραπεύουμε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ