Κατά την διάρκεια του χειμώνα, σε σχεδόν κάθε σπίτι εμφανίζονται συγκεκριμένα συμπτώματα που ανταποκρίνονται σε εκείνα της εποχικής γρίπης. Όταν, όμως, στο σπίτι ζουν και παιδιά, τότε τα κρούσματα μπορεί να είναι πιο συχνά, μιας και είναι τόσο εύκολο να διαδοθεί από παιδί σε παιδί, όταν βρίσκονται στο σχολείο, το φροντιστήριο και άλλους κλειστούς χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα και στενή επαφή μεταξύ ατόμων. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η αντιμετώπιση και κυρίως η πρόληψη απέναντι στην γρίπη μπορεί να είναι πολύ ελλιπείς, εξαιτίας της παραπληροφόρησης. Γι’ αυτό και ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να “συντρίψει” τους μεγαλύτερους μύθους που κυκλοφορούν γύρω από την γρίπη και τον εμβολιασμό εναντίον της:
Καθώς μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα, άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα της εποχικής γρίπης. Κατά καιρούς, έχουν ειπωθεί τόσα πολλά για την γρίπη και το εμβόλιο, ωστόσο ακόμα υπάρχουν πολλοί μύθοι που επικρατούν αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης και θεραπείας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ας δούμε, λοιπόν, μερικούς από αυτούς τους μύθους, αλλά και ποια είναι η πραγματική διάστασή τους:
♦ “Γρίπη κολλάνε μόνο οι μεγάλοι και τα άτομα υψηλού κινδύνου”
Είναι απολύτως λανθασμένη θεώρηση. Η γρίπη είναι μια πολύ μεταδοτική ασθένεια και μπορούν να κολλήσουν όλα τα άτομα, όλων των ηλικιών, ακόμη και αυτά που χαίρουν άκρας υγείας. Μεταδίδεται πολύ εύκολα μέσω του αέρα, αλλά μέσα από την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα.
♦ “Τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν την γρίπη”
Είναι αρχικά λανθασμένη άποψη και κυρίως επικίνδυνη. Τα αντιβιοτικά θεραπεύουν μόνο τα βακτηρίδια και όχι τους ιούς της γρίπης. Αντίθετα, η χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς λόγο μπορεί να επιβαρύνει την υγεία του ασθενούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
♦ “Το εμβόλιο της γρίπης έχει παρενέργειες και μπορεί να κολλήσει κάποιος την γρίπη από αυτό”
Είναι ανόητο και λάθος. Το εμβόλιο φτιάχνεται από απενεργοποιημένους και ακίνδυνους ιούς που δεν έχουν καμία δυνατότητα να προκαλέσουν νόσημα, παρά μόνο να χρησιμοποιηθούν ως ερέθισμα για να παράγει ο οργανισμός αντισώματα κατά των ιών της γρίπης. Αυτός που δέχεται το εμβόλιο της γρίπης ούτε αρρωσταίνει, αλλά ούτε και μπορεί να μεταδώσει σε άλλον τον ιό της γρίπης.
♦ “Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν”
Είναι μύθος χωρίς κανένα αντίκρυσμα. Αν κριθεί απαραίτητο, μια έγκυος μπορεί να κάνει το εμβόλιο, ειδικά αν έχει κλείσει το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο. Επίσης, οι θηλάζουσες μητέρες μπορούν να εμβολιαστούν ανά πάσα στιγμή.
♦ “Αν κάποιος κολλήσει γρίπη, είναι περιττό να κάνει το εμβόλιο”
Άλλος ένας μύθος. Το εμβόλιο καλύπτει περισσότερους από έναν ιό της γρίπης. Αν, λοιπόν, κάποιος έχει κολλήσει γρίπη, θα είναι μόνο από έναν ιό και έτσι θα πρέπει να προφυλαχθεί και για τους άλλους. Αν κάνει το εμβόλιο, δεν θα πάθει τίποτα. Αν θέλει να μάθει από ποιον ιό νόσησε και αν συμπεριλαμβάνεται στο εμβόλιο, θα πρέπει να κάνει ανίχνευση των αντισωμάτων με εξέταση αίματος.
♦ “Μόνο το κρύο και οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι η αιτία της μόλυνσης από την γρίπη”
Φαίνεται ότι και αυτό είναι ένας μύθος. Την περίοδο του χειμώνα, επειδή οι άνθρωποι συγχρωτίζονται σε μικρούς και κλειστούς χώρους λόγω του κρύου, είναι η αιτία να κολλάει ο ένας από τον άλλο. Αλλιώς, ο ιός της γρίπης θα έκανε απλά τον κύκλο του και θα τελείωνε.
♦ “Δεν είναι απαραίτητο το εμβόλιο, διότι έτσι κι αλλιώς η γρίπη θα περάσει από μόνη της”
Είναι ένας επικίνδυνος μύθος. Η γρίπη είναι πολύ επικίνδυνη και κάθε χρόνο προκαλεί πολλούς θανάτους σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος ο ιός της γρίπης, αλλά και οι επιπλοκές που προκαλεί, οδηγεί πολλούς ανθρώπους στα νοσοκομεία και απειλείται η ζωή τους ή η πρόκληση κάποιας αναπηρίας.
Με λίγα λόγια, το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει πρόληψη από την εποχική γρίπη -εκτός από τους καλούς κανόνες προσωπικής υγιεινής και την σωστή διατροφή.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ