Μύθοι και αλήθειες για τον μητρικό θηλασμό: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης λύνει τις απορίες σου

Κάθε νέα μαμά αξιοποιεί τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης για να προετοιμαστεί και να ενημερωθεί κατάλληλα για όλες τις νέες ευθύνες που θα αναλάβει με τον ερχομό του μωρού της. Ανάμεσα σε αυτές τις διεργασίες που γίνονται είναι και η επιλογή της σχετικά με τον αποκλειστικό θηλασμό του παιδιού. Ποιοι είναι, όμως, συνήθως οι λόγοι για τους οποίους μια νέα μητέρα μπορεί να αποθαρρυνθεί και να μην προχωρήσει στον θηλασμό του μωρού; Οι μύθοι και η παραπληροφόρηση που επικρατούν σχετικά με αυτόν. Γι’ αυτό και ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαριθμεί τους μύθους γύρω από τον μητρικό θηλασμό και έπειτα τους καταρρίπτει:

Καθώς πλησιάζει η μέρα του τοκετού, οι έγκυες και υποψήφιες μανούλες έχουν πολλές απορίες γύρω από τον θηλασμό. Σχεδόν όλες θα ήθελαν να θηλάσουν, όμως ακούνε και κάποιες γνώμες παραπληροφόρησης που τους δημιουργούν διλήμματα. Και δεν υπάρχει χειρότερη αιτία για να μην ευοδώσει ο μητρικός θηλασμός από την ανασφάλεια και κακή ψυχολογική κατάσταση.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικούς από τους μύθους και τις αλήθειες για τον μητρικό θηλασμό:

♦ Ο θηλασμός προκαλεί πόνο στο στήθος.
Είναι πάρα πολύ σπάνιο μια μητέρα να πονάει στο στήθος κατά την διάρκεια του θηλασμού. Συνήθως, αυτό συμβαίνει όταν η μανούλα δεν βάζει σωστά το μωρό στην θηλή. Η στάση του θηλασμού είναι καλύτερη όταν το κεφαλάκι του μωρού είναι κάτω από τον μαστό και την στιγμή που ανοίγει το στόμα του μπαίνει όσο γίνεται περισσότερο η θηλή και η θηλαία άλως μέσα σε αυτό.

 

♦ Ο θηλασμός χαλαρώνει το στήθος και πέφτει.
Ούτε αυτό είναι ακριβές. Ίσα-ίσα που οι θηλαστικές κινήσεις, που κάνει το μωρό για να αντλεί το γάλα, προκαλούν συσπάσεις στους μυς του μαστού και έτσι μάλλον τους γυμνάζει παρά τους χαλαρώνει.

♦ Ο θηλασμός επιδεινώνει την μυωπία.
Δεν έχει καμία σχέση ο θηλασμός με την μυωπία. Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να επιβεβαιώνει αυτή την εκδοχή. Οι μητέρες που έχουν μυωπία, ανεξαρτήτως βαθμού, μπορούν να θηλάζουν χωρίς φόβο για την μυωπία.

♦ Δεν επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή κατά το διάστημα που θηλάζει.
Είναι ένας μύθος. Αν η μητέρα δεν έχει κάποιο πρόβλημα για το οποίο ο γιατρός της (και μόνο εκείνος) την έχει συμβουλεύσει να απέχει από το σεξ, τότε μπορεί να έχει επαφές μέσα σε φυσιολογικό πλαίσιο.

♦ Ο θηλασμός προκαλεί αύξηση του βάρους της μητέρας.
Είναι ένας μύθος και μια ψευδαίσθηση. Η μητέρα για να παράγει γάλα χρειάζεται να καταναλώνει 500 θερμίδες παραπάνω το εικοσιτετράωρο. Κατά συνέπεια, η φύση προβλέπει ότι η μητέρα που κάνει αποκλειστικό θηλασμό και σιτίζεται φυσιολογικά, μετά από μήνες θα χάσει το βάρος της εγκυμοσύνης και θα επανέλθει στο βάρος που είχε πριν μείνει έγκυος. Επειδή, όμως, πολλές μανούλες τρώνε υπερβολικές ποσότητες φαγητού και γλυκών, νομίζοντας ότι έτσι θα έχουν περισσότερο γάλα, παχαίνουν.

♦ Όσες μητέρες έχουν μικρό στήθος δεν θα έχουν επαρκές γάλα.
Και αυτό είναι ένας μύθος. Οι αδένες του στήθους δεν έχουν σχέση με το μέγεθός του. Τα μικρά στήθη μπορούν να έχουν πολύ γάλα για να θρέψουν το μωρό και αντίθετα τα μεγάλα στήθη μπορεί να μην έχουν γάλα και αυτό διότι η παραγωγή του γάλακτος εξαρτάται από άλλους παράγοντες και όχι από το μέγεθος.

♦ Είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί και πρέπει να διακόψει τον θηλασμό.
Είναι ανακριβές. Σκεφτείτε τι έκαναν οι γιαγιάδες πριν πολλά χρόνια. Μπορείς να είσαι έγκυος και να συνεχίσεις να θηλάζεις και μετά να θηλάσεις και το νεογέννητο. Ο θηλασμός κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μάλλον είναι ευεργετικός, διότι εκκρίνονται ορμόνες οι οποίες ηρεμούν και βοηθούν την υποψήφια μητέρα. Μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις κάποιας πάθησης της μητέρας, ο γιατρός θα την συμβουλεύσει ότι θα ήταν καλύτερα να διακόψει τον θηλασμό.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164