Νέα μαμά: 7+1 πράγματα που μπορείς (και πρέπει) να κάνεις μετά τη γέννηση του μωρού!

Εκτός και αν ζεις σε κάποιο… σπήλαιο, τότε σίγουρα έχουν φτάσει και σε εσένα τα νέα της γέννησης του καινούριου βασιλικού μέλους στη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, πριν προλάβεις να μάθεις καλά-καλά πως η Kate Middleton εισήχθη στο μαιευτήριο και έπειτα έφερε στον κόσμο το αγοράκι της, την είδες κιόλας να παίρνει εξιτήριο, να ποζάρει στις κάμερες και τους φωτογράφους και να επιστρέφει στο Kensington Palace! Και όλα αυτά μέσα σε μόλις επτά ώρες! Τι δέος, ε; (Την εξήγηση θα τη βρεις εδώ) Τι γίνεται, όμως, με όλες τις υπόλοιπες μητέρες του κόσμου; Προφανώς, το προσωπικό, οι μαίες και οι ειδικοί που αναλαμβάνουν από εδώ και πέρα να στηρίξουν και να βοηθήσουν τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ θα είναι πολυάριθμοι και πλήρως καταρτισμένοι! Άλλωστε, μιλάμε για τη βασιλική οικογένεια! Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και στα σπίτια μας, έτσι δεν είναι;

Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις μερικές οδηγίες για όλα όσα “επιτρέπεται” να κάνεις μετά τη γέννηση του παιδιού σου, που σίγουρα ΔΕΝ ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα της Kate Middleton, αλλά οπωσδήποτε αφορούν όλες τις υπόλοιπες… λεχώνες του κόσμου!

Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, μετά τη γέννηση του μωρού σου;

 

Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια
Γυρίζοντας στο σπίτι με ένα μωρό στην αγκαλιά, θα αντιληφθείς πως πρόκειται για ένα εξαιρετικό συναίσθημα, αλλά και για μία “τρομοκρατική” εμπειρία! Αυτό συμβαίνει σε όλες τις νέες μητέρες. Για αυτό, λοιπόν, είναι απολύτως λογικό να ζητήσεις βοήθεια από τους δικούς σου ανθρώπους, το σύντροφο, τους φίλους και τους γονείς σου ή ακόμη και από μία επαγγελματία βοηθό μητρότητας, και να μην αναλαμβάνεις τα πάντα μόνη σου! Οι πρώτες ημέρες στο σπίτι είναι μεγάλη πρόκληση και δεν πρέπει να ξεχνάς πως κανείς δεν γεννήθηκε “έτοιμος”.

 

Μπορείς να… φρικάρεις
Αν είσαι νέα μητέρα και ξαφνικά βάζεις τα κλάματα, ενώ μέσα σου αναρωτιέσαι “τι πήγα κι έκανα;”, τότε είσαι μία από τις χιλιάδες μητέρες του κόσμου που βιώνουν τον ίδιο ακριβώς… πανικό! Η μητρότητα και η φροντίδα ενός λιλιπούτειο πλάσματος είναι δύσκολη δουλειά και πιθανότατα θα νιώσεις αυτόματα το βάρος της. Αλλά είναι εντάξει να νιώθεις έτσι! Απλά ακολούθησε την προηγούμενη οδηγία! Ωστόσο, αν νιώσεις πως τα συναισθήματά σου είναι πιο “βαριά”, τότε ίσως θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιο ειδικό, ώστε να τα αντιμετωπίσεις. Μην αναστατωθείς, γιατί συμβαίνει σε μεγάλο ποσοστό των γυναικών.

 

Μπορείς να φας
Θα χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης οποιαδήποτε στιγμή το επιλέξεις, αλλά τώρα δεν είναι η κατάλληλη και αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσεις! Μην “πηδάς” γεύματα και μην το… ρίξεις στις δίαιτες, όσο κι αν έχεις ανάγκη να δεις τον εαυτό σου ξανά ανάλαφρο. Αυτή την περίοδο χρειάζεσαι πολλή ενέργεια και δύναμη, για να αντεπεξέλθεις στις νέες ευθύνες. Diet another day, λοιπόν!

 

Μπορείς να κάνεις τα στραβά μάτια στον… καθρέφτη
Όπως και στο προηγούμενο βήμα, έτσι και σε αυτό, η εικόνα του σώματός σου μετά τη γέννηση είναι εκείνη που θα σε επηρεάσει. Αν είχες την εντύπωση πως αμέσως μετά τον τοκετό η κοιλιά σου θα επανέλθει άμεσα, τότε μπορείς να απέχεις για λίγο από τον καθρέφτη. Δεν πρόκειται να σου προσφέρει κάτι η πίεση που θα νιώσεις. Πάρε, λοιπόν, ένα μικρό… ρεπό από τον αντικατοπτρισμό σου, είναι για καλό!

 

Μπορείς να μην είσαι η καλύτερη οικοδέσποινα
Επιστρέφοντας στο σπίτι θα ανακαλύψεις πως ο κόσμος που θέλει να σε επισκεφτεί για να σε συγχαρεί και να δει το μωρό σου θα είναι πολύς. Ή μάλλον περισσότερος απ’ όσο χρειάζεσαι και αντέχεις αυτή τη στιγμή! Γι’ αυτό θα πρέπει να θέσεις κάποια όρια, μιας και οι ανάγκες σου αυτή την περίοδο αφορούν την ξεκούραση, τον ύπνο και τη φροντίδα του μωρού. Ξέχνα, επομένως, το ρόλο της οικοδέσποινας και αντ’ αυτού ζήτα ένα χέρι βοήθειας!

 

Μπορείς να μην κάνεις googling
Και αυτό αφορά όλες τις φορές που θα μπεις στον πειρασμό να το κάνεις, σε όλη τη ζωή σου. Στη συγκεκριμένη περίοδο, όμως, ένα βηχαλάκι, ένας λόξιγκας ή και ένα πετάρισμα του χεριού του μωρού είναι σίγουρο ότι θα σε αναστατώσει και σίγουρα θα αποπειραθεί να το γκουγκλάρεις! Το Google, όμως, δεν είναι γιατρός! Και το τηλέφωνο του παιδιάτρου είναι ήδη καταχωρημένο στο κινητό σου! Σταμάτα, λοιπόν, να πανικοβάλλεσαι και ρώτησε το γιατρό για όλες τις απορίες σου!

 

Μπορείς να “στρατολογήσεις” το σύντροφό σου
Ο ρόλος του πατέρα είναι αυτός που είναι. Μπορεί να μην θηλάζει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να κάνει όλα τα υπόλοιπα που κάνεις κι εσύ! Μοιράσου, επομένως, με το σύντροφό σου τις ευθύνες και ζήτησε τη στήριξή του. Άλλωστε, θέλει και εκείνος να γίνει μέρος αυτής της εμπειρίας!

 

Και κλείνοντας ένα βασικό “don’t”: Μην πάρεις το παράδειγμα της Kate Middleton! Καμία γυναίκα δεν φεύγει από το μαιευτήριο αμέσως μετά τον τοκετό! Αντιθέτως, η νοσηλεία είναι υποχρεωτική από δύο έως τέσσερις ημέρες, ανάλογα με το είδος του τοκετού που έχει προηγηθεί.

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164