Νεογέννητο: Πώς πρέπει να καθαρίζεις τον αφαλό του;

Πώς πρέπει να καθαρίζεις τον αφαλό του νεογέννητου; Επιτρέπεται να βραχεί στο μπάνιο; Τι κάνεις αν κοκκινήσει; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου απαντά!

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, το πιο βρώμικο σημείο του σώματος του παιδιού είναι ο αφαλός του. Σ’ αυτή τη μικρή τρύπα βρίσκουν κατοικία δεκάδες μικρόβια, χνούδι, σκόνη κ.λπ. και μπορεί να αποτελέσει αιτία μόλυνσης. Γ’ι αυτό είναι απαραίτητο ακόμη κι από τη στιγμή της γέννησης να φροντίζετε για την καθαριότητα του αφαλού καθημερινά.

Περιποίηση αφαλού σε νεογέννητο

Ο μαιευτήρας θα κόψει τον ομφάλιο λώρο αμέσως μετά τον τοκετό και θα βάλει ένα πλαστικό μανταλάκι για να μην τρέχει αίμα. Ο αφαλός στην αρχή είναι υγρός αλλά μετά από μερικές ώρες ξεραίνεται και αρχίζει να μαυρίζει. Μετά από 3-5 μέρες θα πέσει το μανταλάκι και μέσα στις επόμενες 2 βδομάδες θα πέσει και το ξερό κολόβωμα. Ακόμα και 20 μέρες μετά τον τοκετό πιθανόν να βγαίνουν σταγόνες αίμα. Μην ανησυχείτε, όμως όλο αυτό το διάστημα χρειάζεται ειδική περιποίηση.

1. Διπλώνετε την πάνα κάτω από τον αφαλό ώστε η περιοχή να αερίζεται και να προστατεύεται από τα ούρα.
2. Βρέχετε μία γάζα με πολύ λευκό οινόπνευμα και καθαρίζετε τον αφαλό πάνω, γύρω γύρω και ειδικά κάτω από το κολόβωμα γιατί εκεί μαζεύονται πολλά μικρόβια.
3. Η περιποίηση αυτή θα πρέπει να γίνεται σε κάθε αλλαγή πάνας δηλαδή περίπου κάθε 3 έως 4 ώρες που συνήθως τρώει και το παιδί.
4. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου μπορείτε να βρέχετε τον αφαλό αλλά με τρεχούμενο νερό. Δηλαδή μην τον μουλιάζετε μέσα στη μπανιέρα. Μετά το μπάνιο βάλτε πολύ οινόπνευμα.
5. Όταν βάζετε το οινόπνευμα δεν πονάει ούτε τσούζει. Επειδή δροσίζεται η περιοχή μπορεί το μωρό να κλαίει. Μην ανησυχείτε.
6. Αν γίνει 15 ημερών και το κολόβωμα δεν έχει πέσει να το δει ο παιδίατρος.
7. Αν η περιοχή κοκκινήσει ή μυρίζει άσχημα ή τρέχει πύον ειδοποιείστε τον παιδίατρο επειγόντως.

Περιποίηση αφαλού σε μωρά και σε μεγαλύτερα παιδιά

Τουλάχιστον μία φορά τη μέρα κατά προτίμηση την ώρα του μπάνιου καθαρίζετε τον αφαλό με μία μπατονέτα και λευκό οινόπνευμα. Είναι σημαντικό να εισχωρήσει η μπατονέτα βαθιά στην τρύπα του αφαλού και να την περιστρέψετε ώστε να μαζέψει ό,τι μικρόβιο, χνούδι ή σκόνη έχει εγκατασταθεί εκεί.

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164