Είχες εννέα μήνες στην διάθεσή σου. Ενδεχομένως ένας εξωτερικός παρατηρητής να έλεγε ότι είναι ένα ιδιαιτέρως μεγάλο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστείς για οποιαδήποτε δουλειά. Αυτό, όμως, δεν ισχύει στην περίπτωση μιας εγκυμοσύνης, έτσι δεν είναι; Διότι, μπορεί σε καθημερινή βάση να ανακαλύπτεις νέα πράγματα, να βρίσκεσαι μπροστά σε νέες ανάγκες και να αντιμετωπίζεις νέες καταστάσεις, να λύνεις προβλήματα και να ενημερώνεσαι για χίλια δυο πράγματα, αλλά κάθε στιγμή μπορεί να “ξεφυτρώνει” μπροστά σου και μια νέα πληροφορία! Γι’ αυτό και ποτέ δεν θα νιώσεις πλήρως προετοιμασμένη για αυτό το τεράστιο “μικρό” θαύμα που θα βιώσεις με τον ερχομό του μωρού σου. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: κανείς δεν θα γνωρίζει το μικρό σου καλύτερα από εσένα, καμία γυναίκα δεν έχει γεννηθεί με ενσωματωμένη στα κύτταρά της όλη την σοφία μιας μητέρας και εννοείται πως όλες κινούμαστε βάσει ενστίκτου, καλού υπολογισμού και κοινής λογικής.
Γι’ αυτό και ίσως χρειάζεται να πατήσεις για λίγο το pause και να διαβάσεις παρακάτω όσα μπορείς και πρέπει να κάνεις μετά την γέννηση του μωρού σου!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
♦ Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια
Γυρίζοντας στο σπίτι με ένα μωρό στην αγκαλιά, θα αντιληφθείς πως πρόκειται για ένα εξαιρετικό συναίσθημα, αλλά και για μία “τρομοκρατική” εμπειρία! Αυτό συμβαίνει σε όλες τις νέες μητέρες. Για αυτό, λοιπόν, είναι απολύτως λογικό να ζητήσεις βοήθεια από τους δικούς σου ανθρώπους, το σύντροφο, τους φίλους και τους γονείς σου ή ακόμη και από μία επαγγελματία βοηθό μητρότητας, και να μην αναλαμβάνεις τα πάντα μόνη σου! Οι πρώτες ημέρες στο σπίτι είναι μεγάλη πρόκληση και δεν πρέπει να ξεχνάς πως κανείς δεν γεννήθηκε “έτοιμος”.
♦ Μπορείς να… φρικάρεις
Αν είσαι νέα μητέρα και ξαφνικά βάζεις τα κλάματα, ενώ μέσα σου αναρωτιέσαι “τι πήγα κι έκανα;”, τότε είσαι μία από τις χιλιάδες μητέρες του κόσμου που βιώνουν ακριβώς τον ίδιο… πανικό! Η μητρότητα και η φροντίδα ενός λιλιπούτειου πλάσματος είναι δύσκολη δουλειά και πιθανότατα θα νιώσεις αυτόματα το βάρος της. Αλλά είναι εντάξει να νιώθεις έτσι! Απλά ακολούθησε την προηγούμενη οδηγία! Ωστόσο, αν νιώσεις πως τα συναισθήματά σου είναι πιο “βαριά”, τότε ίσως θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιο ειδικό, ώστε να τα αντιμετωπίσεις. Μην αναστατωθείς, γιατί συμβαίνει σε μεγάλο ποσοστό των γυναικών.
♦ Μπορείς να φας
Θα χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης οποιαδήποτε στιγμή το επιλέξεις, αλλά τώρα δεν είναι η κατάλληλη και αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσεις! Μην “πηδάς” γεύματα και μην το… ρίξεις στις δίαιτες, όσο κι αν έχεις ανάγκη να δεις τον εαυτό σου ξανά ανάλαφρο. Αυτή την περίοδο χρειάζεσαι πολλή ενέργεια και δύναμη, για να αντεπεξέλθεις στις νέες ευθύνες. Diet another day, λοιπόν!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
♦ Μπορείς να μην είσαι η καλύτερη οικοδέσποινα
Επιστρέφοντας στο σπίτι θα ανακαλύψεις πως ο κόσμος που θέλει να σε επισκεφτεί για να σε συγχαρεί και να δει το μωρό σου θα είναι πολύς. Ή μάλλον περισσότερος απ’ όσο χρειάζεσαι και αντέχεις αυτή την στιγμή! Γι’ αυτό θα πρέπει να θέσεις κάποια όρια, μιας και οι ανάγκες σου αυτή την περίοδο αφορούν την ξεκούραση, τον ύπνο και την φροντίδα του μωρού. Ξέχνα, επομένως, το ρόλο της οικοδέσποινας και αντ’ αυτού ζήτα ένα χέρι βοήθειας!
♦ Μπορείς να μην κάνεις googling
Και αυτό αφορά όλες τις φορές που θα μπεις στον πειρασμό να το κάνεις, σε όλη την ζωή σου. Στην συγκεκριμένη περίοδο, όμως, ένα βηχαλάκι, ένας λόξιγκας ή και ένα πετάρισμα του χεριού του μωρού είναι σίγουρο ότι θα σε αναστατώσει και σίγουρα θα αποπειραθείς να το γκουγκλάρεις! Το Google, όμως, δεν είναι γιατρός! Και το τηλέφωνο του παιδιάτρου είναι ήδη καταχωρημένο στο κινητό σου! Σταμάτα, λοιπόν, να πανικοβάλλεσαι και ρώτησε τον γιατρό για όλες τις απορίες σου!
♦ Μπορείς να “στρατολογήσεις” τον σύντροφό σου
Ο ρόλος του πατέρα είναι αυτός που είναι. Μπορεί να μην θηλάζει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να κάνει όλα τα υπόλοιπα που κάνεις κι εσύ! Μοιράσου, επομένως, με τον σύντροφό σου τις ευθύνες και ζήτησε την στήριξή του. Άλλωστε, θέλει και εκείνος να γίνει μέρος αυτής της εμπειρίας!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ