New kid on the block: 8 κανόνες για την επίσκεψη στη μαμά που μόλις γέννησε

Η καλύτερη φίλη σου μόλις γέννησε και αφού παρέμεινε τις πρώτες ημέρες στο μαιευτήριο με το νεογέννητο μωρό της, πλέον έχει επιστρέψει στο σπίτι και έχει ξεκινήσει την καινούρια ζωή της! Και εσύ προφανώς και έκανες μια σύντομη και “αγαπησιάρικη” επίσκεψη στην κλινική για να δώσεις τις ευχές σου και να συγχαρείς τη νέα μαμά, αλλά πλέον θέλεις να την δεις και από κοντά, στο χώρο της, να την ευχαριστηθείς, να χαρείς με τη χαρά της και το λιλιπούτειο μωράκι της. Έχεις σκεφτεί, όμως, πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζει αυτό τον καιρό;

Σε κάθε ερχομό ενός νέου μωρού, είτε στο οικογενειακό, είτε στο στενό φιλικό περιβάλλον μας, η χαρά που μας “πλημμυρίζει” είναι τόσο μεγάλη και η λαχτάρα να δούμε το βρέφος και την ευτυχισμένη μαμά φτάνει σε τέτοια επίπεδα, που συχνά τείνουμε να ξεχνάμε πως αυτή είναι μια περίοδος με πολλές προκλήσεις. Η νέα μητέρα τους πρώτους μήνες έχει να αντιμετωπίσει εντελώς καινούρια πράγματα, να επαναπροσδιορίσει πολλές σκέψεις και συνήθειες, ενώ κύριο μέλημά της είναι το μωρό και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Αυτό συνήθως μεταφράζεται με αρκετό άγχος, πολλή αϋπνία, μπόλικη κούραση και γενικά συναισθήματα και σωματικά συμπτώματα που αντιστοιχούν σε μια επιβαρυμένη περίοδο.

Για το λόγο αυτό, όση οικειότητα και να έχεις με τη νέα μητέρα, είναι αναγκαίο να ακολουθήσεις ορισμένους κανόνες που επιβάλλονται κατά τις πρώτες επισκέψεις στο σπίτι της! Όπως θα προσέξεις, τα περισσότερα βήματα είναι αυτονόητα, αλλά συχνά μέσα στον ενθουσιασμό, τη λαχτάρα και τη χαρά κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε τους καλούς τρόπους και τη διακριτικότητά μας, προκειμένου να μοιραστούμε τη χαρά ενός δικού μας ανθρώπου!

Για αυτό, λοιπόν, ακολουθεί ένας μικρός οδηγός με τα dos και τα donts που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν επισκεπτόμαστε μια νέα μαμά και το μωρό της στο σπίτι!

 

♦ Σεβάσου το ιδιαίτερο χρονοδιάγραμμα του πρώτου καιρού

Σε κάθε κοινωνική περίσταση, το ραντεβού για μία συνάντηση είναι απαραίτητο. Αυτό ισχύει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στην περίπτωση μιας νέας μητέρας! Χρειάζεται, επομένως, να ρωτήσεις πότε μπορεί να δεχθεί κόσμο στο σπίτι και αν δυσκολεύεται να της αφήσεις το περιθώριο να ανασυγκροτηθεί και να βρει τους ρυθμούς της πριν αποφασίσεις να την επισκεφτείς.

 

♦ Δώσε βάση στον προγραμματισμό της

Εάν η μητέρα σου έχει “κλείσει” συγκεκριμένο ραντεβού, αυτό σημαίνει πως η δεδομένη ώρα την εξυπηρετεί σε σχέση με το πρόγραμμά της. Αν, λοιπόν, σκεφτείς πόσο “ευαίσθητο” είναι το πρόγραμμά της και οι ανάγκες της, τότε θα καταλάβεις πως πρέπει να είσαι και συνεπής στο ραντεβού σου! Ούτε να πας νωρίτερα στο σπίτι και φυσικά όχι αργότερα.

 

♦ Μην μείνεις για πολλή ώρα στο σπίτι

Και πάλι, βάσει των πρωτόγνωρων εμπειριών, του άγχους και της κούρασης που μπορεί να βιώνει μια νέα μαμά, το πρόγραμμά της είναι πολύ φορτωμένο και περιέχει αρκετό στρες. Αυτό σημαίνει πως η επίσκεψή σου δεν μπορεί να διαρκέσει ώρες, αλλά ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Ιδανική διάρκεια είναι η μία ώρα, εκτός και αν η μητέρα σου ζητήσει να μείνεις παραπάνω -και όχι από ευγένεια, αλλά για βοήθεια.

 

♦ Τήρησε τους κανόνες υγιεινής και ευγενείας

Τα μωρά έχουν πολύ ευαίσθητους οργανισμούς και είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής γύρω τους. Πρέπει πάντα να πλένεις καλά τα χέρια σου κατά την επίσκεψη και φυσικά αν έχεις σκοπό να πάρεις το βρέφος στην αγκαλιά σου. Επίσης, θα πρέπει να ζητήσεις την άδεια της μαμάς για να σηκώσεις και να κρατήσεις το μωρό της και όχι να πάρεις μόνη σου την πρωτοβουλία για κάτι τέτοιο!

 

♦ Πρότεινε στη μαμά να κάνει ένα μπάνιο ή και να ξαπλώσει

Αν πρόκειται για ένα τόσο οικείο πρόσωπο, όπως μια κολλητή φίλη ή μια συγγενή, τότε μπορείς να της προτείνεις να κρατήσεις εσύ για λίγο τα… ηνία στο σπίτι, προκειμένου να κάνει κάτι για τον εαυτό της, όπως ένα μπάνιο ή ένα σύντομο διάλειμμα. Ωστόσο, αν αρνηθεί, τότε μην την πιέσεις. Φυσικά, αν δεν έχεις το θάρρος ή δεν είναι τόσο κοντινό σου πρόσωπο, εννοείται πως δεν πρέπει να το προτείνεις καθόλου.

 

♦ Μην υποχρεώσεις τη μητέρα να σε… κεράσει

Η ερώτηση θα γίνει σίγουρα, θα σου προτείνει να πιεις ή να τσιμπήσεις κάτι. Και εσύ θα πρέπει να αρνηθείς ευγενικά. Εκτός κι αν είναι τόσο φίλη σου και γνωρίζεις καλά το σπίτι, οπότε μπορείς μόνη σου να βάλεις ένα ποτήρι νερό. Η κούρασή της είναι μεγάλη για να πρέπει να περιποιηθεί και τους καλεσμένους της.

 

♦ Μην πάρεις μαζί σου τα δικά σου παιδιά -ειδικά αν έχουν σημάδια ίωσης

Η επίσκεψη τις πρώτες ημέρες στο σπίτι μιας νέας μαμάς θα πρέπει να είναι όσο πιο βολική και ήρεμη γίνεται για εκείνη. Το να φέρεις τα μικρά σου μαζί μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση και δυσκολία που καλό είναι να αποφευχθεί. Αν ωστόσο οι καταστάσεις το επιτρέπουν και τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα, τότε βεβαιώσου ότι δεν περνούν κάποια ίωση, δεν έχουν περίεργα συμπτώματα, όπως βήχας και καταρροή και γενικά δεν αποτελούν κινούμενη “βόμβα” μικροβίων για το βρέφος και τη μαμά.

 

♦ Μην δίνεις συμβουλές και οδηγίες

Εκτός και αν σου ζητηθεί, όσο κοντινή και αν είναι η σχέση σου με τη μαμά, μην πεις την άποψή σου, μην δώσεις καθοδήγηση και κράτα τις συμβουλές για τον εαυτό σου. Η ψυχολογία της νέας μαμάς τον πρώτο καιρό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και τίποτα δεν είναι πιο ενοχλητικό από έναν άνθρωπο που λειτουργεί ως… υπόδειγμα και μοιάζει να ασκεί κριτική.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164