Site icon TLIFE

Νόσος των λεγεωνάριων: Τι είναι, πώς προκαλείται και πότε κινδυνεύουν τα παιδιά

Με τα κρούσματα να είναι όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, η νόσος των λεγεωνάριων έχει αρχίσει να μας προβληματίζει, ενώ οδηγεί την επιστημονική κοινότητα στη λήψη μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εμφάνισης της ασθένειας. Τι είναι, όμως, η νόσος, τι συμπτώματα εμφανίζονται στα παιδιά και πώς θεραπεύεται; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά:

Η νόσος των λεγεωνάριων ήρθε πάλι στην επικαιρότητα και μάλιστα με θανατηφόρα κρούσματα. Η άποψη που έχει επικρατήσει γύρω από την εν λόγω νόσο είναι πως για την εμφάνισή της ευθύνονται τα air condition. Αυτό, όμως, δεν είναι απόλυτα αληθινό.

Μετά από πολλές έρευνες, ταυτοποιήθηκε ο αιτιολογικός παράγοντας της νόσου και είναι ένα βακτήριο που αποκαλείται λεγιονέλλα της πνευμονίας. Το μικρόβιο μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε υπάρχει νερό. Οι λεκάνες που βρίσκονται μέσα στα air condition αποτελούν εστία ανάπτυξης του μικροοργανισμού, ακριβώς επειδή εκεί λιμνάζουν νερά. Ωστόσο, το μικρόβιο μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο συγκεντρώνονται λιμνάζοντα νερά, όπως πισίνες, δεξαμενές, λίμνες, ποτάμια, συστήματά ύδρευσης σπιτιών και ξενοδοχείων, αλλά ακόμη και σε ιαματικά λουτρά.

Το βακτήριο είναι πολύ ανθεκτικό στο περιβάλλον και επιζεί σε θερμοκρασίες από 20 έως και 60 βαθμούς. Γι’ αυτό και το καλοκαίρι φαίνεται να ευνοείται περισσότερο η ανάπτυξή του.

Πώς μεταδίδεται η λεγιονέλλα;
Το μικρόβιο της λεγιονέλλας μεταδίδεται στο παιδί μέσω της αναπνοής ή της εισρόφησης μολυσμένων σταγονιδίων που περιέχουν το μικρόβιο. Ωστόσο, πρέπει οπωσδήποτε να ξεκαθαρίσουμε πως το βακτήριο δεν μεταδίδεται από τον ένα άνθρωπο στον άλλο, όπως ισχύει με τα περισσότερα μικρόβια που έχουν σχέση με παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Από την στιγμή που ένα παιδί μολυνθεί από το μικρόβιο της λεγιονέλλας, θα αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα της νόσου των λεγεωνάριων μετά από δύο έως 10 μέρες.

Πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί έχει τη νόσο των λεγεωνάριων;

Αρχικά, τα πρώτα συμπτώματα μοιάζουν με μια απλή ίωση:

♦ μπούκωμα στη μύτη

♦ βήχας που στην αρχή είναι ξηρός και μετά γίνεται παραγωγικός με φλέματα

♦ μπορεί να υπάρχει και πυρετός πάνω από 38 βαθμούς

♦ στομαχικές διαταραχές, όπως πόνος στην κοιλιά, εμετό και διάρροια

♦ πόνος στο κεφάλι

♦ σύγχυση

♦ δυσκολία στην αναπνοή

♦ αναπνευστική ανεπάρκεια

Τα συμπτώματα αυτά οδηγούν τον παιδίατρο να ζητήσει ακτινογραφία θώρακος, όπου και θα διαπιστωθεί πνευμονία. Η υποψία της νόσου επιβεβαιώνεται με την απομόνωση του μικροβίου σε εργαστηριακές εξετάσεις, που γίνονται στο αίμα του παιδιού ή σε καλλιέργειες των πτυέλων. Η θεραπεία επιτυγχάνεται με ειδική αντιβίωση και ανάλογα με τη σοβαρότητα αποφασίζεται αν πρέπει να εισαχθεί το παιδί σε νοσοκομείο.

Η νόσος είναι θανατηφόρα σε ποσοστό μέχρι και 80% και γι’ αυτό η έγκαιρη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για την επιβίωση.

Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο;

♦ τα μικρότερα από 12 μηνών

♦ τα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια

♦ τα παιδάκια που ήδη έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας

Επειδή η νόσος των λεγεωνάριων καραδοκεί πλέον στην καθημερινότητα των παιδιών, είναι απαραίτητο να γίνεται εγκαίρως η εξέτασή τους από τον παιδίατρο, κάθε φορά που εμφανίζουν τουλάχιστον βήχα και πυρετό.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

© 2024 tlife.gr