Μήπως το νεογέννητο έχει λαρυγγομαλακία; Ακούγεται πολύ περίεργο σαν ονομασία πάθησης, όμως πρόκειται για μια ασθένεια, πολύ συχνή στα νεογέννητα. Τι συμβαίνει, όταν το μωρό, ιδιαίτερα την ώρα του ύπνου, κάνει μια θορυβώδη αναπνοή, κάτι σαν μουγκρητό; Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σου έχει όλες τις απαντήσεις, αλλά και τι πρέπει να κάνεις στην περίπτωση που το παιδί διαγνωσθεί με λαρυγγομαλακία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι νέοι γονείς, φυσικά, ανησυχούν και είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουν στον παιδίατρο τους αυτό που παρατηρούν, ώστε να γίνει διάγνωση.
Όταν οι παιδίατρος καταλάβει τι συμβαίνει , θα τους πει ότι το μωρό έχει μια εκ γενετής πάθηση που ονομάζεται: Λαρυγγομαλακία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως προφανώς το λέει και η λέξη, ο λάρυγγας του μωρού σε κάποιο σημείο είναι μαλακός και, όπως περνάει ο αέρας πάλλεται το τοίχωμα και δημιουργείται αυτός ο χαρακτηριστικός θόρυβος.
Δηλαδή ο χόνδρος και ο βλεννογόνους του λάρυγγα είναι μαλακοί και χαλαροί σε τέτοιο βαθμό που, κατά την διάρκεια της αναπνοής (εισπνοή και εκπνοή), συμπίπτουν και αποφράζουν την αναπνευστική οδό του λάρυγγα και προκαλούν τον συγκεκριμένο θόρυβο.
Η λαρυγγομαλακία παρουσιάζεται λίγες μέρες μετά την γέννηση και μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες μέχρι να “σκληρύνει” το τοίχωμα του λάρυγγα. Μερικές φορές μπορεί να περάσει και ένας χρόνος.
Η διάγνωση γίνεται με την περιγραφή του ιστορικού, την καταγραφή του θορύβου σε βίντεο και την εξέταση από τον παιδίατρο. Σπανίως, μπορεί να ζητηθεί εξέταση απο ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο για παιδιά.
Δεν υπάρχει εξέταση αίματος ούτε κάποια ακτινογραφία, για να βοηθηθεί η διάγνωση.
Η θεραπεία, συνήθως, είναι η υπομονή και η αναμονή. Σε κάποιες περιπτώσεις που συνυπάρχει και Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μπορεί να χορηγηθούν αντιόξινα.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειασθεί και χειρουργική αποκατάσταση, αν για παράδειγμα παρουσιαστούν συμπτώματα μελανιάσματος και στασιμότητα βάρους. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται απο ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο για παιδιά και ουσιαστικά πρόκειται για πλαστική αποκατάσταση του πάσχοντος σημείου.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ