Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης γράφει για την ηπατίτιδα στα παιδιά. Ποιοι είναι οι τρόποι προφύλαξης;

 Μια νέα και επικίνδυνη μορφή ηπατίτιδας έχει κάνει την εμφάνισή της τον τελευταίο καιρό και μας έχει αγχώσει όλους. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης γράφει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε, αλλά και τους τρόπους που μπορούμε να προφυλάξουμε τα παιδιά μας… 

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ.

Η λέξη ηπατίτιδα έχει γίνει ο φόβος των τελευταίων εβδομάδων και καθώς ανοίγουν και τα σχολεία, οι ανησυχίες αυξάνονται για τον κίνδυνο μόλυνσης των μικρών παιδιών. 
 
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ μέχρι τώρα για αυτήν τη νέα νόσο, πόσο επικίνδυνη είναι και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε… 
 
Από 5 Απριλίγου 2022 ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας ανακοίνωσε ότι μια νέα ηπατίτιδα εμφανίστηκε, η οποία είναι οξεία, δηλαδή έχει κεραυνοβόλο εξέλιξη και ευαισθητοποίησε όλα τα κράτη να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.
 
Αυτά που γνωρίζουμε  μέχρι τώρα είναι ότι: 
-Αυτή η ηπατίτιδα εμφανίζεται σε παιδιά από 1 μηνός έως 16 χρόνων, με μεγαλύτερη συχνότητα στα παιδιά κάτω από 6 χρόνων.
 
-Στο 10% των περιπτώσεων είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει και θάνατο.
 
-Όλα τα παιδιά που μολύνθηκαν δεν είχαν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό και επομένως δεν έχει ευθύνη το εμβόλιο σε αυτό.
 
– Τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και Β που κάνουν εδώ και χρόνια τα παιδιά δεν προφυλάσουν από την οξεία ηπατίτιδα.
 
-Δεν πρόκειται για μια από τις γνωστές ηπατιτίδες Α, Β, C, D, E.
 
-Στο 74% των περιστατικών εντοπίστηκε ένας ιός που ονομάζεται αδενοϊός.
 
-Περίπου 20 περιστατικά στα 200 είχαν μόνο κορονοϊό.
 
-Περιπου 20 περιστατικά στα 200 είχαν μαζί αδενοϊο και κορονοϊό.
 
Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Μεγάλη Βρετανία και λιγότερα σε άλλες 15 χώρες της Ευρώπης, ΗΠΑ, Καναδά και Ισραήλ.
 
Το αίτιο αυτής της ηπατίτιδας δεν έχει ακόμη επιστημονικά τεκμηριωθεί. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις οι οποίες όλες αναγέρονται στην περίπτωση του αδενοϊού και στην περίπτωση κάποιας σχέσης με τον κορονοϊό. 
 
Η αλήθεια είναι ότι ο αδενοϊός είναι μια ομάδα περίπου 80 αδενοϊών, που ξέρουμε ότι εδώ και 70 χρόνια υπάρχει η καθημερινή παρουσία τους στα παιδιά. Όμως, οι ιοί αυτοί προκαλούν συμπτώματα του ανωτερου αναπνευστικού, όπως ρινίτιδα, βρογχίτιδα, και γαστρεντερίτιδες. Πάρα πολύ σπάνια αναφέρονται προσβολές του ήπατος και ηπατίτιδες.
 
Επίσης, κάθε χρόνο το 30% αυτών των ηπατίτιδων είναι αγνώστου αιτιολογίας. Τι είναι λοιπόν αυτό που τώρα θορύβησε τον ΠΟΥ και ανησύχησε την επιστημονική κοινότητα; 
 
Η ανησυχία προέκυψε διότι πρώτη φορά εμφανίστηκαν τόσα πολλά κρούσματα σε μικρό χρονικό διάστημα στη Μεγάλη Βρετανία. Κι επειδή έχουμε το προηγούμενο με την πανδημία του κορονοϊου, ο ΠΟΥ φοβάται μην τυχόν βρισκόμαστε σε μια νέα επιδημία. Έχει λοιπόν ζητήσει από όλα τα κράτη να ψάξουν όλους τους ιατρικούς φακέλους των νοσοκομείων των παιδιών που νοσηλεύτηκαν με ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας το τελευταίο τετράμηνο. 
 
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
Μέχρι λοιπόν να μάθουμε το αίτιο της οξείας ηπατίτιδας, τα μέτρα προφύλαξης είναι τα εξής: 
 
-Ενεργοποίηση των γνωστών κανόνων προσωπικής υγιεινής. Επειδή ο ιός της ηπατίτιδας μεταφέρεται κυρίως με το σάλιο και ό,τι μολύνεται από αυτό, όπως πιάτα, μαχαιροπίρουνα, αγκαλιές, φιλιά κ.λ.π. απαιτείται πολύ καλό πλύσιμο των χεριών και αποφυγή ανταλλαγής των αντικειμένων, όπως: μολύβια, βιβλία κ.λ.π. 
 
-Επειδή ο ιός μεταφέρεται και με τα ούρα και τα κόπρανα, απαιτείται πολύ καλή καθαριότητα στις τουαλέτες, ειδικά των κοινόχρηστων, όπως σε σχολεία, γυμναστήρια κ.λ.π. 
© 2024 tlife.gr