Βαίνουμε σιγά-σιγά προς την ημερομηνία τοκετού σου; Αν έχεις μπει στο μήνα σου, τότε είμαι σίγουρη πως περιμένεις από στιγμή σε στιγμή να συμβεί το ευτυχές γεγονός και να φέρεις στον κόσμο το νεογέννητο μωρό σου! Αυτό σημαίνει πως διανύεις μία περίοδο με ένα σχετικό στρες, ενώ την ίδια στιγμή ανυπομονείς να γνωρίσεις από κοντά αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι που θα φέρεις στη ζωή. Παραδοσιακά, οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν πως το πιο δύσκολο πράγμα σε μια γέννα είναι ο ίδιος ο τοκετός, έτσι δεν είναι; Μάλλον, λοιπόν, έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε και για τις πρώτες ημέρες της λοχείας, δηλαδή τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τον ερχομό του μωρού. Διότι μπορεί ο τοκετός να σου φαίνεται… τρομακτικός, αλλά οι μεγάλες απαιτήσεις έρχονται στο δωμάτιο του μαιευτηρίου!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις έναν μικρό οδηγό προς… νέες μαμάδες, για να καταφέρεις να βγεις αλώβητη από την παραμονή σου στο μαιευτήριο!
Θέσε όριο στην οικογένειά σου
Οι γονείς, τα αδέλφια και τα πεθερικά σου είναι βέβαιο πως θα βρίσκονται στο πλάι σου από τη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου στη μαιευτική κλινική και αμέσως μόλις πραγματοποιηθεί ο τοκετός θα… μπουκάρουν στο δωμάτιό σου για να σε συγχαρούν. Σαφώς και θα θέλεις να δεις τους δικούς σου ανθρώπους, αλλά πίστεψέ με, η κούραση και η αναστάτωση θα είναι ανεβασμένα σε επίπεδα που δεν θα σου επιτρέπουν να ανεχθείς πολλά-πολλά! Θέσε, λοιπόν, το όριό σου. Πάρε το χρόνο σου για να ανασυγκροτηθείς και να συνέλθεις και μόνο τότε άρχισε να δέχεσαι επισκέψεις!
Μην διστάζεις να ζητήσεις βοήθεια
Ο οργανισμός σου είναι τόσο καταπονημένος, το κορμί σου τόσο επιβαρυμένο και οι ανάγκες τόσο αυξημένος, που σίγουρα θα χρειαστείς βοήθεια, από ένα δροσερό ποτήρι νερό, έως βοήθεια για να κάνεις ένα ντους. Και είναι απολύτως λογικό να ζητήσεις αυτή τη βοήθεια, τόσο από έναν δικό σου άνθρωπο που είναι κοντά σου, όσο και από το προσωπικό της κλινικής! Άλλωστε, αυτή είναι η δουλειά τους!
Εμπιστεύσου το ένστικτό σου
Οι πρώτες φορές που θα θηλάσεις το μικρό σου μπορεί να σου φανούν αρκετά απαιτητικές. Άλλες φορές μπορεί η διαδικασία να σου φανεί “παιχνιδάκι” και άλλοτε να είναι το πιο δύσκολο πράγμα του κόσμου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να “ακούσεις” το σώμα σου και να ακολουθήσεις το ένστικτό σου. Αν θέλεις να συνεχίσεις να προσπαθείς είναι δική σου απόφαση και όχι της μαιευτικής νοσηλεύτριας. Ο θηλασμός του μωρού σου είναι δική σου ευθύνη και δεν θα επιτρέψεις να του δώσουν γάλα-φόρμουλα στο θάλαμο νεογνών. Αρκεί να το αποφασίσεις!
Αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου
Ένα νεογέννητο μωρό μπορεί να έχει αυξημένες ανάγκες και να χρειάζεται πολλή φροντίδα, αλλά μην ξεχνάς πως και εσύ είσαι ακριβώς στην ίδια κατάσταση. Μόλις έζησες έναν εξουθενωτικό τοκετό και ο οργανισμός σου πρέπει να λάβει την ανάλογη φροντίδα για να επανέλθει. Γι’ αυτό και χρειάζεται να ξεκουραστείς, να ενημερώσεις τον γυναικολόγο-μαιευτήρα σου για οποιαδήποτε ενόχληση ή και απορία σου και να νιώσεις ξανά καλά. Ακόμη και το μπάνιο ή ένα απλό χτένισμα των μαλλιών σου θα σε κάνει να αισθανθείς την περιποίηση που έχεις ανάγκη!
Φρόντισε τα γεύματά σου
Μετά από έναν τοκετό, το γυναικείο σώμα χρειάζεται μια περίοδο ανάρρωσης, ώστε να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να δώσεις στον οργανισμό σου τα κατάλληλα εφόδια και την ενέργεια που χρειάζεται για να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς του. Ξέχνα, λοιπόν, τη δίαιτα και την άμεση απώλεια κιλών μετά την εγκυμοσύνη και φρόντισε να τρως χορταστικά και θρεπτικά γεύματα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ