Οι ανασφάλειες μίας εφήβου… Τι μπορεί να την προβληματίζει;

To ότι η εφηβεία είναι μία αρκετά δύσκολη – και ιδιόρρυθμη – περίοδος για κάθε παιδί το ξέρεις. Άλλωστε, το έχεις βιώσει και εσύ. Για αυτό, σήμερα που το παιδί σου έφθασε σε αυτή τη φάση μπορείς να συνειδητοποιήσεις πολύ καλά τα συναισθήματα του και τα σκαμπανεβάσματα που εμφανίζει η ψυχολογία του. Γιατί, η εφηβεία “κρύβει” αρκετές λόγους ανασφάλειας. Ποιοι είναι οι συχνότεροι;

Μήπως η κολλητή θύμωσε με εμένα;

Στα περισσότερα παιδιά, η περίοδος της εφηβείας χαρακτηρίζεται από ένταση, με τους λόγους αρκετές φορές να σου φαίνονται κάτι παραπάνω από αστείες. Φαντάσου, λοιπόν, όταν η ένταση αυτή συμβαίνει επί δύο. Δύο φίλες ή φίλοι μπορούν, λοιπόν, να μαλώσουν ακόμα και γιατί η μία δεν βοήθησε την άλλη σε μία άσκηση μαθηματικών που δυσκολευόταν. Πάντως, αν δεις το παιδί σου να ζορίζεται από τέτοιες σκέψεις, εξήγησε του ότι το επόμενο πρωί θα είναι σαν να μην είχε γίνει… τίποτα. 

Πώς θα πω στους γονείς μου ότι αυτό το τετράμηνο δεν πήρα και πολύ υψηλούς βαθμούς;

Μαμά, που διαβάζεις το κείμενο αυτό, δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να εξηγήσεις στο παιδί σου ότι καταλαβαίνεις τους προβληματισμούς του, που τον οδήγησαν να μην αριστεύσει – μεταξύ μας είναι αρκετά που μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογία του – και να του δώσεις το κίνητρο, ώστε το επόμενο τετράμηνο, να είναι ο καλύτερος μαθητής της τάξης.

Πότε το πρόσωπο μου θα γίνει ξανά καθαρό;

Ακμή. Εμφανίζεται μαζί με την εφηβεία και δύσκολα εξαφανίζεται. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου, θέλει χρόνο, κάτι που δύσκολα μπορεί να καταλάβει η κόρη ή ο γιος σου, ο οποίος το μόνο που θέλει είναι να κοιμηθεί και όταν ξυπνήσει κάθε σπυράκι να έχει από το πρόσωπο απομακρυνθεί. Ναι, η εξωτερική εμφάνιση απασχολεί καθημερινά ένα εφηβάκι, το οποίο καλείται πρώτα να αποδεχτεί και στην συνέχεια να προσαρμοστεί σε αυτή την αλλαγή. 

Και τώρα; Χωρίσαμε;

Την περίοδο της εφηβείας, κάνει την εμφάνιση του ο πρώτος έρωτας. Εκείνος που δημιουργεί στο στομάχι του παιδιού σου πεταλούδες. Εκείνος που επειδή είναι ο πρώτος, δεν ξέρει ακριβώς πώς να φερθεί και να αξιολογήσει τι από όσα κάνει είναι σωστό και τι λάθος. Απλά, ζει τη στιγμή, εκτός από μία, που δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί. Εκείνη του χωρισμού. Για την ακρίβεια, επειδή αρκετές φορές δεν είναι ξεκάθαρος, είναι λίγο δύσκολο να το καταλάβει. Και ακόμα περισσότερο, να το διαχειριστεί.

Μμμ, πόσο ενεργή πρέπει να είμαι στα social – media;

Καλώς ή κακώς, έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας – ειδικά των εφήβων, αφού έτσι ηρεμούν και ξεφεύγουν λίγο από το διάβασμα και τις σχολικές υποχρεώσεις. Τι μπορεί να συμβεί, όμως, όταν το παιδί σου παρατηρήσει ότι δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή απλά δεν έχει πολύ χρόνο να αφιερώσει σε αυτά; Πριν καν προλάβει να αισθανθεί άσχημα, εξήγησε του ότι δεν υπάρχει και κανένας λόγος να στεναχωριέται, αφού η πραγματική ζωή είναι πολύ καλύτερη από την εικονική. 

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164