Ύπνος και παιδί: μία σχέση λίγο… ιδιαίτερη. Αν είσαι από τις τυχερές, που το παιδάκι τους κοιμάται, πριν καν το καταλάβεις, τότε έχεις κάθε λόγο να χαμογελάς. Αν πάλι ανήκεις στις μαμάδες που ξεκινούν να διαβάζουν παραμύθια στο μικρό τους και αντί να κλείσει εκείνο τα μάτια του και να ξεκουραστεί η πρώτη που τελικά κοιμάσαι είσαι εσύ, τότε το άρθρο αυτό σου χρειάζεται. Τι δυσκολεύει το παιδί σου να απολαύσει τον ύπνο του; Πώς μπορείς να το βοηθήσεις έμπρακτα; Για να δούμε, πριν κοιμηθούμε…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Μήπως τρώει, λίγο πριν κοιμηθεί; Ναι, το παιδί σου θέλει να φάει μία (εντάξει και δύο) μπάλες παγωτό. Κανένα πρόβλημα έως εδώ. Το ρολόι δείχνει περασμένες εννιά. Εδώ αρχίζει να αχνοφαίνεται…. Δε θα κοιμηθεί πολύ εύκολα απόψε. Και αυτό, γιατί οποιαδήποτε τροφή καταλήγει στο στομάχι μία ή δύο ώρες πριν “πέσει” για ύπνο, του δημιουργεί ένα πρόσθετο βάρος. Και μία λειτουργία που ο οργανισμός του δεν περίμενε: να μεταβολίσει το γεύμα του. Άσε που το παγωτό, αν και λαχταριστό, δεν το λες και ιδιαίτερα υγιεινό…
Λύση: Προσπάθησε το τελευταίο γεύμα της ημέρας να σερβίρεται τουλάχιστον τρεις ώρες, πριν τη συνηθισμένη ώρα που το μικρό σου κοιμάται. Αν, πάλι, πεινάει αρκετά, προτίμησε μερικά καλοκαιρινά φρούτα, όπως ένα καλά καθαρισμένο καρπούζι.
– Κάνει ζέστη. Εντάξει, αυτό δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζεις ή βιώνεις. Κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι αν εσύ αισθάνεσαι να “βράζεις”, το παιδί σου ζει το ίδιο συναίσθημα, επί δέκα.
Λύση: Για να διευκολύνεις τη διαδικασία ύπνου, φρόντισε να έχεις προμηθευτεί βαμβακερές πιτζάμες, για να “αναπνέει” το σώμα του, ενώ αν το κλιματιστικό καθόλου δεν ενοχλεί το μικρό σου, πάτα το κουμπί και φέρε τη δροσιά στο δωμάτιο του. Και ο ανεμιστήρας κάνει δουλειά…
– Μπλε οθόνες, όχι πριν από τον ύπνο. Εσύ χαλαρώνεις στον υπολογιστή και το παιδί σου αντιγράφει χορογραφίες από το Tik – Tok, ακόμα και όταν το αφήνεις, για να κοιμηθεί. Μήπως, μόλις, είδες μπροστά σου ένα στιγμιότυπο από την καθημερινότητα σου;
Λύση: Θέσπισε έναν καινούργιο κανόνα! Το παιδί σου θα μπορεί να παίζει με το κινητό ή να βλέπει τηλεόραση, μέχρι μισή ώρα, πριν κοιμηθεί. Μη ξεχάσεις να απομακρύνεις τις μπλε οθόνες και από το δωμάτιο του. Για να είσαι σίγουρη, ότι θα δεις διαφορά!
– Μήπως προτιμάει να κοιμάται περισσότερο το απόγευμα; Ξυπνάει ξεκούραστο, λίγο πριν ο ήλιος δύσει; Μετά και εσύ τι άλλο να κάνεις, για να πέσει στο κρεβάτι ξανά;
Λύση: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λύση δε βρίσκεται στο να αφαιρέσεις εντελώς τον απογευματινό ύπνο από τη ζωή του παιδιού. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να περιορίσεις τη διάρκεια της σιέστας και μόλις δεις ότι το μικρό σου είναι έτοιμο για μαραθώνιο ύπνου, να το ξυπνάς με το δικό σου μοναδικό τρόπο.
– Είναι κάπως προβληματισμένο; Αν το παιδί σου δείχνει ότι κάτι το απασχολεί ιδιαίτερα, τότε αυτό συμβαίνει. Μήπως του λείπουν οι φίλοι του, τώρα που το σχολείο τελείωσε και μερικοί ετοιμάζονται για τις διακοπές τους;
Λύση: Ρώτησε το παιδί σου τι του έχει χαλάσει τη διάθεση και άφησε το να σου εκμυστηρευτεί κάθε του προβληματισμό. Είναι η αρχή και το ήμισυ της οριστικής λύσης που ψάχνεις. Δεν θέλει κόπο, μόνο το δικό σου τον τρόπο…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ