Site icon TLIFE

Οι πρώτες εβδομάδες του μωρού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Μετά τον τοκετό η παραμονή στο μαιευτήριο είναι 3-4 μέρες. Εκεί η νέα μαμά παίρνει τις πρώτες οδηγίες για την φροντίδα του νεογέννητου. Πάρα πολλά πράγματα είναι πρωτόγνωρα και καμία φορά δύσκολα, μέχρι να εμπαιδωθούν και να γίνουν πράξη και πιο οικεία. Αν είσαι νέα μανούλα, τότε, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, περιγράφει όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τις πρώτες εβδομάδες του μωρού σου στον κόσμο αυτό.

Το πρώτο σας ταξίδι μέχρι το σπίτι
Έστω και αν η απόσταση από το μαιευτήριο στο σπίτι είναι πολύ μικρή, η μεταφορά του νεογέννητου πρέπει να γίνει με απόλυτη ασφάλεια και νόμιμα. Αυτο σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε αγοράσει εγκαίρως ένα κατάλληλο καθισματάκι αυτοκινήτου, το οποίο θα προσαρμόζεται στο δικό σας αυτοκίνητο. Το καθισματάκι θα τοποθετηθεί στο πίσω κάθισμα και το μωρό θα κοιτάζει προς τα πίσω. Η μητέρα θα καθίσει και αυτή στο πίσω κάθισμα, ώστε να επιβλέπει το μωρό της. Το κάθισμα θα πρέπει να έχει δεθεί με προσοχή, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Η διατροφή του μωρού
Αν το μωρό έχει αποκλειστικά μητρικό θηλασμό, δεν θα χρειασθούν πολλά πράγματα, καθώς ο θηλασμός είναι μια φυσική πράξη και πολύ εύκολη. Αν, όμως, το μωρό τρώει και γάλα – φόρμουλα, τότε θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί μερικά μπιμπερό μικρά των 250ml, πιπίλες από καουτσούκ ή σιλικόνης, βραστήρα για την αποστείρωση και λαβίδα για το χειρισμό των αξεσουάρ του γάλακτος. Αν δεν σας έχουν προτείνει κάποιο γάλα από το μαιευτήριο, είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο που θα παρακολουθεί το μωρό σας για ένα γάλα και όχι να αγοράσετε το γάλα που σας προτείνει η γιαγιά ή ο φαρμακοποιός. Και τούτο, διότι το κάθε, μωρό ανάλογα με την ηλικία κύησης, το βάρος του και πιθανές αλλεργίες, θα πάρει και διαφορετικό γάλα.

Το μπάνιο του
Κατά την παραμονή του στο μαιευτήριο, σχεδόν κάθε φορά που σας το φέρνουν στο δωμάτιο, το πλένουν. Το μπάνιο του μωρού είναι απαραίτητο για την καθαριότητα του, αλλά και για την χαλάρωση του. Στο σπίτι σχεδόν κάθε φορά που θα τρώει, θα έχει προηγηθεί ένα καλό πλύσιμο από την μέση και κάτω, καθώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχει κάνει την ανάγκη του. 

Χρειάζεται, λοιπόν, να έχετε αποφασίσει για το που θα γίνεται το μπάνιο του μωρού, ανάλογα με τις δυνατότητες του χώρου σας. Συνήθως, ένα πλαστικό μπανάκι είναι αρκετό για την ιεροτελεστία του πλυσίματος. Μερικοί προτιμούν τον νιπτήρα αν είναι μεγάλος και φαρδύς και άλλοι πάλι το βάζουν μέσα στην μπανιέρα. Όλοι αυτοί οι τρόποι είναι αποδεκτοί, αρκεί να έχετε εξασφαλίσει ότι το μωρό δεν θα σας γλιστρήσει.

Για το πλύσιμο του μωρού χρειάζεστε ένα παιδικό σαμπουάν και αφρόλουτρο μαζί με το οποίο μπορείτε να πλένετε και το κεφάλι και το σώμα του. Τις πρώτες 15 μέρες δεν μουλιάζετε το μωρό μέσα στο μπάνιο, αλλά το πλένετε με τρεχούμενο νερό. Δεν πειράζει αν το νερό βρέξει τον αφαλό, αρκεί να είναι τρεχούμενο. Μετα το πλύσιμο, βάζετε στον αφαλό καθαρό οινόπνευμα 70%.

Θερμοκρασία του χώρου δωματίου
Είναι ένα πρόβλημα με ποιο τρόπο θα πρέπει να θερμαίνεται ο χώρος που ζει το μωρό. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι σταθερή 20-22 βαθμούς. Δεν είναι καλό να θερμαίνεται με συσκευές που εκπέμπουν ζεστό αέρα, διότι ξεραίνεται ο βλεννογόνος της μύτης και των βρόγχων. Η ενδυμασία του μωρού δεν πρέπει να είναι υπερβολική. Ένα βαμβακερό φανελάκι από μέσα και ένα φορμάκι απ’ έξω. Όταν θα σηκωθεί από τον ύπνο ίσως να χρειασθεί ένα ζακετάκι ή ελαφρύ δίπλωμα με ένα σεντονάκι.

Έξοδοι και επισκέψεις στο σπίτι
Όλοι οι φίλοι και οι συγγενείς θέλουν να δουν το νεογέννητο. Ειδικά, όμως, αυτή την εποχή οι επισκέψεις πρέπει να είναι πολύ περιορισμένες. Μόνο τα άτομα που είναι απόλυτα υγιή θα μπορούσαν να έρθουν στο σπίτι σας. Επειδή το μωρό έτσι και αλλιώς δεν απολαμβάνει την επίσκεψη των φίλων σας, θα πρέπει να αποφεύγετε τις επισκέψεις. Μπορείτε, όμως, να βγάζετε το μωρό σας ένα περίπατο και κάθε μέρα από πολύ νωρίς. Δηλαδή μόλις η κατάσταση της μητέρας το επιτρέψει. Αν δεν έχει αέρα και βροχή, μια με δυο ώρες την ημέρα, θα κάνει καλό και στο μωρό και στην μητέρα.

Επειδή τα άγχη για μια νέα μανούλα είναι πολλά, το χειρότερο είναι όταν ακούει πολλές διαφορετικές απόψεις από συγγενείς και φίλους που τελικά την μπερδεύουν. Η καλύτερη μέθοδος είναι να έχει έναν παιδίατρο της εμπιστοσύνης της και ο οποίος από την αρχή θα γνωρίζει το ιστορικό του μωρού και την ψυχολογία της μαμάς, ώστε η συνεργασία τους να είναι προς όφελος του μωρού και την ψυχική ηρεμία της νέας μητέρας.

© 2024 tlife.gr