Διαβάζεις τις λέξεις “έξι μήνες”, “μωρό” και “ύπνος” και αισθάνεσαι ένα ρίγος να διατρέχει την σπονδυλική στήλη σου; Μήπως κουράστηκες και μόνο στην σκέψη των πρώτων μηνών με το παιδί στο σπίτι; Τότε μάλλον χρειάζεσαι άμεσα μια λύση, γιατί παρουσιάζεις τα πρώτα συμπτώματα… στέρησης ύπνου, κούρασης, στρες, άγχους και ανησυχίας και φυσικά “τρόμου” για την ώρα του ύπνου! Εντάξει, μην ανησυχείς και κυρίως μην πιστεύεις (ή τουλάχιστον μην δίνεις σημασία σε) εκείνη την γνωστή σου που υπερηφανεύεται πως το δικό της μωρό “κοιμάται σερί όλο το βράδυ και δεν κλαίει ποτέ”. Διότι η αλήθεια είναι πως όλες οι νέες μητέρες εκεί έξω αντιμετωπίζουν πάνω-κάτω τις ίδιες καταστάσεις με εσένα και παλεύουν από την πρώτη ημέρα να βάλουν το παιδί τους για ύπνο με τρόπο που δεν θα το επηρεάσει αρνητικά και δεν θα το στιγματίσει ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ!
Ok, κάπου εδώ θα πρέπει να αφήσουμε τις υπερβολές πίσω μας και να δούμε μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να κοιμίσεις το μικρό σου με μεγαλύτερη ευκολία, χωρίς περιττό άγχος και ταυτόχρονα να αφήσουν και εσένα να κοιμηθείς πιο ήσυχη (επιτέλους)! Παρακάτω, λοιπόν, ακολουθούν μερικές συμβουλές που ελπίζω πως θα σε καθησυχάσουν!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Θυμήσου πως γνωρίζεις το παιδί σου καλύτερα από όλους
Οι συμβουλές από την μαμά, την γιαγιά, την πεθερά, τις φίλες, το Google και το Facebook είναι αναρίθμητες. Ο καθένας έχει κάτι να σου πει και εσύ θα το ακούσεις υπομονετικά, ελπίζοντας ότι μπορεί να σε βοηθήσει. Προσπάθησε, όμως, να αποβάλεις αυτό τον εξωτερικό “θόρυβο” και να αφουγκραστείς τις ανάγκες του μικρού σου και τις δικές σου. Γιατί στο τέλος της ημέρας, περισσότερο χρόνο αφιερώνεις στις ανησυχίες σου και στην προσπάθειά σου να “κάνεις το σωστό” και λιγότερο στο ίδιο το παιδί. Άλλωστε, κάτι που λειτούργησε σε ένα άλλο παιδί δεν σημαίνει ότι θα είναι αποτελεσματικό και στο δικό σου.
Μην βάζεις πολλά “πρέπει” στην καθημερινότητά σας
Ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο, το μωρό το μόνο που χρειάζεται είναι να θηλάζει, να αλλάζει η πάνα του και να κοιμάται. Επομένως, σε αυτή την φάση δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τα “dos και donts” του ύπνου. Όσο για τα πιο ανήσυχα μωρά που μπορεί να έχουν οισοφαγική ή στομαχική ευαισθησία, τότε μπορείς να κάνεις οτιδήποτε λειτουργεί καλύτερα για να ηρεμήσουν, αφού ήδη γνωρίζεις πως ο ύπνος μπορεί να γίνει ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία.
Μην ανησυχείς όταν ξυπνάει συχνά
Ο βρεφικό ύπνος αποτελείται από δύο στάδια, τον REM και τον μη REM, δηλαδή τον ελαφρύ και τον βαρύ ύπνο. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της νύχτας (μεταξύ 2:00 και 6:00) τείνουν να κοιμούνται πιο ελαφριά, με αποτέλεσμα να είναι και περισσότερο ευερέθιστα. Επιπλέον, ο κάθε κύκλος ύπνου των βρεφών είναι μικρότερος από εκείνον του ενήλικα και διαρκεί περίπου 60 λεπτά, με αποτέλεσμα να ξυπνούν κάθε περίπου μία ώρα. Επομένως, είναι αναμενόμενο να ξυπνούν συχνά κατά την διάρκεια της νύχτας και δεν χρειάζεται να σε ταράζει αυτή η συχνότητα.
Απόφυγε την υπερδιέγερση
Για ένα μωρό τα πάντα γύρω του αποτελούν έντονα ερεθίσματα! Μην ξεχνάς πως τώρα μαθαίνει τον κόσμο και πως ακόμη και μια βόλτα μπορεί να του προκαλέσει υπερδιέγερση με τους καινούριους ήχους, το πολύ φως και την αυξημένη κινητικότητα που αντιλαμβάνεται. Γι’ αυτό και πρέπει να θυμάσαι πως πριν τον ύπνο θα πρέπει να επικρατεί ένα διάστημα ηρεμίας, ώστε να βοηθηθεί στην κοίμηση του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ