Περίμενες εννέα μήνες, πέρασες μερικά 24ώρα στο μαιευτήριο και τώρα επέστρεψες σπίτι με το μωρό στην αγκαλιά σου. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Ή μήπως όχι; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις πρώτες ημέρες του νεογέννητου στο σπίτι. Ο λόγος στην ίδια…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η έξοδος από το μαιευτήριο σηματοδοτεί το ξεκίνημα μίας καινούργιας ζωής που δεν ήξερες μέχρι τώρα. Ένα νέο μέλος στην οικογένεια που σου χαρίζει απέραντη χαρά, αλλά και πολλές ευθύνες για την φροντίδα του. Ένας μικρός άνθρωπος βρίσκεται ανήμπορος στα χέρια σου και περιμένει τα πάντα από σένα. Σωματική φροντίδα, φαγητό και ψυχική ασφάλεια. Ας δούμε μερικά από τα βασικά που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου:
Ο παιδίατρος
Να ακούς με μεγάλη προσοχή τις συμβουλές του παιδιάτρου που εμπιστεύτηκες το πολυτιμότερο που έχεις στη ζωή σου. Είναι ο πρώτος άνθρωπος, εκτός της οικογένειας σου, που πιάνει το μωρό σου. Ζήτησε να σου λύνει όλες τις απορίες όσο απλές και να φαίνονται. Μη ντρέπεσαι. Καμία ερώτηση της νέας μαμάς δεν είναι ασήμαντη. Μην ακούς το περιβάλλον (γιαγιάδες, φίλες κλπ), διότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και οι γνώσεις της παιδιατρικής ανανεώνονται και εκσυγχρονίζονται. Να ζητήσεις από τον παιδίατρο να σου εξηγήσει με ποιο τρόπο θα μπορείς να επικοινωνείς μαζί του όλο το εικοσιτετράωρο.
Ομφαλός
Είναι ίσως το πιο δύσκολο που καλείται να κάνει η νέα μαμά. Η περιποίηση του ομφαλού θέλει και γνώσεις και θάρρος. Με μία βρεγμένη γάζα με καθαρό οινόπνευμα 70% καθαρίζεις τον ομφαλό σε κάθε αλλαγή πάνας, δηλαδή περίπου κάθε 3 ώρες που σιτίζεται το μωρό και το αλλάζεις. Το μπάνιο για 15 μέρες πρέπει να γίνεται τοπικά ή με τρεχούμενο νερό. Μετά την επούλωση του ομφαλού θα μπορέσεις να το “μούλιασες” μέσα στο μπανάκι.
Δωμάτιο
Η θερμοκρασία του δωματίου δεν πρέπει να είναι πάνω από 22 βαθμούς Κελσίου. Το ιδανικό θα ήταν μια σταθερή θερμοκρασία μεταξύ 18 και 20 βαθμούς. Ίσως, λίγο μεγαλύτερη για τα πρόωρα. Ο αερισμός του δωματίου για την ανανέωση του αέρα θα πρέπει να γίνεται συχνά. Τα χρώματα των τοίχων και των επίπλων να έχουν τα τέσσερα βασικά χρώματα: πράσινο, κόκκινο, μπλε, κίτρινο.
Ντύσιμο
Μην το ντύνεται με πολλά ρούχα. Ιδρώνει και δεν νιώθει άνετα. Το μωρό δεν αρρωσταίνει, γιατί κρυώνει, αλλά από μικρόβια. Δυο ρουχαλάκια και ένα τρίτο όταν το σηκώνετε και το πηγαίνετε από δωμάτιο σε δωμάτιο είναι αρκετά.
Ρέψιμο
Τον πρώτο καιρό το ρέψιμο είναι σχεδόν απαραίτητο. Κρατήστε το μωρό σε κατάλληλη θέση, ώστε να διευκολυνθεί η πορεία του αέρα από το στομάχι προς τον οισοφάγο και το στόμα. Αν μετά από 20 λεπτά δεν εχει ρευτεί, τότε μάλλον δεν εχει αέρα στο στομάχι και μπορείτε να το ξαπλώσετε.
Θέση ύπνου
Η επικρατέστερη θέση ύπνου είναι ύπτια με το κεφαλάκι γυρισμένο από δεξιά ή αριστερά. Αν το τοποθετήστε στο πλάι, τότε θα πρέπει σε κάθε ύπνο να το αλλάζετε μια στο ένα πλευρό και μια στο άλλο.
Κοινωνικές επισκέψεις
Ελαχιστοποιήστε τις επισκέψεις στο σπίτι σας ή τις επισκέψεις σας σε άλλα σπίτια. Μην το πηγαίνετε σε κλειστούς χώρους. Μην αφήνετε να το πλησιάσουν άτομα άγνωστα και προ παντός να μην το αγγίζουν και να μην το φτύνουν για να μην το ματιάσουν, μια πολύ δημοφιλής συνήθεια των ηλικιωμένων. Η πρώτη έξοδος από το σπίτι μπορεί να γίνει αμέσως μόλις η νέα μαμά αισθανθεί ότι μπορεί να το κάνει. Επίσης, αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ