Παρόλο που δεν αφήνει μόνιμη ανοσία και δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψή της, η οστρακιά συγκαταλέγεται στις παιδικές ασθένειες, επειδή προσβάλλει συνήθως παιδιά μέχρι 15 ετών και κυρίως ηλικίας από 4 έως 8 χρόνων. Τι προβλήματα ενδέχεται να προκαλέσει η οστρακιά αν δεν ακολουθηθεί σωστή και ολοκληρωμένη θεραπεία; Τι πρέπει να προσέξετε; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί:
Τι πρέπει να ξέρετε;
– Οφείλεται στο μικρόβιο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος και προκαλεί χαρακτηριστικό εξάνθημα σε συνδυασμό με αμυγδαλίτιδα. Από τη στιγμή που το παιδί θα νοσήσει μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια 1 έως 2 ημέρες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων έως και 1-2 μέρες μετά την έναρξη της θεραπείας.
– Η οστρακιά μπορεί να μεταδοθεί από τα σταγονίδια που εκπέμπει ο ασθενής, μέσω του στόματος ή της μύτης, από το δέρμα αν έχει εμφανίσει μόλυνση λόγω του στρεπτόκοκκου αλλά και από ρούχα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει.
– Η ασθένεια εκδηλώνει συμπτώματα 2 έως 7 ημέρες από την είσοδο του μικροβίου στον οργανισμό. Το παιδί εμφανίζει πολύ υψηλό πυρετό (39-40 βαθμούς Κελσίου) και τις επόμενες ώρες χαρακτηριστικό εξάνθημα που συνήθως ξεκινάει από τη βουβωνική χώρα και εξαπλώνεται σε όλον τον κορμό.
– Το εξάνθημα αποτελείται από μικρές κόκκινες κηλίδες σαν κεφαλάκι καρφίτσας, που εξαφανίζεται μόλις ασκήσουμε πίεση με το χέρι μας και υποχωρεί σταδιακά μέσα σε 4-6 μέρες, με το δέρμα να ξεφλουδίζει.
– Οι αμυγδαλές του παιδιού είναι κόκκινες, πρησμένες και με πύον, η γλώσσα του κατακόκκινη με επιφάνεια σαν φράουλα ενώ ενδέχεται να διογκωθούν οι αδένες του λαιμού του.
– Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές όπως μηνιγγίτιδα, πνευμονία, ενδοκαρδίτιδα, οστεομυελίτιδα κτλ
Προσοχή: Εάν δεν θεραπευτεί σωστά μπορεί να προκαλέσει ρευματικό πυρετό ή πρόβλημα στα νεφρά που ονομάζεται “σπειραματονεφρίτιδα”. Εφόσον διαπιστωθεί από το γιατρό, πιθανόν και με καλλιέργεια φαρυγγικού εκκρίματος ότι πρόκειται για στρεπτόκοκκο και οστρακιά, χορηγείται αντιβίωση (πενικιλλίνη) για δέκα περίπου ημέρες.
Αν το παιδί είναι αλλεργικό στην πενικιλλίνη αντ’ αυτής χορηγείται ερυθρομυκίνη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ