Site icon TLIFE

Παγωτό Vs Καραμέλα: Θα σε εκπλήξει ποιο θεωρείται ασφαλέστερο για τα παιδικά δόντια

Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, τόσο πιο συχνές και έντονες θα είναι οι πιέσεις των μικρών σου για το πρώτο (δεύτερο, τρίτο, τέταρτο ή… εξηκοστό) παγωτό! Έλα, όμως, που την ίδια στιγμή, οι προσπάθειές σου να πείσεις τα παιδιά πως το τακτικό και επαρκές βούρτσισμα των δοντιών τους είναι μια ενέργεια ζωτικής σημασίας για τη στοματική υγιεινή έχουν παραμείνει άκαρπες! Και όμως, τα νέα δεδομένα μπορεί να σου δώσουν το “πράσινο φως”, τουλάχιστον για μια μερίδα γλυκισμάτων και μάλιστα για το αγαπημένο όλων των παιδιών, το παγωτό!

Σύμφωνα με τους παιδοδοντιάτρους, κάποια γλυκά είναι περισσότερο θεμιτά από άλλα και πιο συγκεκριμένα, η σοκολάτα, τα μπισκότα και το παγωτό θεωρούνται καλύτερα από λιχουδιές, όπως τα ζελεδάκια, οι καραμέλες και οτιδήποτε έχει σχετικά όξινη γεύση! Για ποιο λόγο συμβαίνει, όμως, αυτό;

Το παγωτό, τα μπισκότα και οι κοινές σοκολάτες καθαρίζονται πολύ πιο εύκολα, είτε με το ίδιο το σάλιο, είτε πίνοντας νερό. Αντιθέτως, τα ζελεδάκια και οι καραμέλες τείνουν να κολλούν στο σμάλτο των δοντιών και να το βλάπτουν καθώς μασιούνται, κάνοντας τα παιδιά δόντια ακόμη πιο ευάλωτα στο τρύπημα. Επιπλέον, τα οξέα που περιέχονται σε αυτού τους είδους τα γλυκίσματα διαβρώνουν το σμάλτο, όπως επίσης και οι καραμέλες και τα γλειφιτζούρια που παραμένουν στο στόμα περισσότερη ώρα από το παγωτό ή τη σοκολάτα, καλύπτοντας έτσι τα δόντια με ζάχαρη. Ταυτόχρονα, ακόμη και όταν τα γλυκά έχουν καταναλωθεί, υπολείμματά τους παραμένουν τόσο πάνω στα δόντια, όσο και μεταξύ τους, οδηγώντας στην εμφάνιση πλάκας και φθοράς.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόσληψη ζάχαρης από τα παιδιά δεν είναι σε γενικές γραμμές επιθυμητή από την ιατρική κοινότητα. Γι’ αυτό και η προσφορά γλυκών και γλυκισμάτων θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο και τον παιδοδοντίατρο!

© 2024 tlife.gr