Το παιδί εμφανίζεται με κόκκινα μάτια και διαμαρτύρεται. Ξυπνάει το πρωί και έχει τσίμπλες. Τι πρέπει να κάνεις για να μη χαλάσουν οι διακοπές σας; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σε συμβουλεύει!
Πολλές φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα μάτια των μωρών και των παιδιών κοκκινίζουν. Μπορεί να αφορά το ένα ή και τα δύο μάτια, να υπάρχει φαγούρα, τσίμπλες και να τρέχουν δάκρυα. Αρκετές είναι οι αιτίες που το καλοκαίρι κοκκινίζουν τα μάτια. Οι πιο συνηθισμένες είναι:
1. Ζέστη
2. Αέρας
3. Σκόνη στην ατμόσφαιρα
4. Μπάνιο και βουτιές στη θάλασσα και στην πισίνα
5. Διάφορες αλλεργίες σε εποχικά φυτά και χόρτα όπως λεύκες, γκαζόν, περδικάκι, ροδάκινα κ.ά.
Η πιο συνηθισμένη πάθηση ονομάζεται επιπεφυκίτιδα. Είναι ένας ερεθισμός του ματιού που προκαλείται από φλεγμονή του επιπεφυκότα, δηλαδή μιας διαφανούς μεμβράνης που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων και επεκτείται και στο “άσπρο” του ματιού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πώς καταλαβαίνουμε ότι το παιδί έχει επιπεφυκίτιδα;
1. Το μάτι έχει κόκκινο χρώμα λόγω της αυξημένης ροής του αίματος στην περιοχή.
2. Το μάτι έχει πολλά δάκρυα από την προσπάθεια του οργανισμού να το καθαρίσει.
3. Το μάτι μπορεί να έχει τσίμπλες.
4. Το παιδί ξύνει το μάτι του γιατί αισθάνεται φαγούρα.
5. Το παιδί διαμαρτύρεται ότι νιώθει το μάτι ζεστό ή σαν να υπάρχει “κάτι”.
6. Μπορεί τα βλέφαρα να είναι πρησμένα.
7. Μπορεί να έχει ενόχληση στο φως.
Ποιες είναι οι αιτίες της επιπεφυκίτιδας;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1. Λοίμωξη: Σε αυτή την περίπτωση, ο ερεθισμός προέρχεται από μικρόβια τα οποία μπορεί να έχουν προκύψει από διπλανές περιοχές όπως μύτη ή ιγμόρια αλλά και από τα χέρια του παιδιού, τα παιχνίδια ή τα ρούχα που έρχονται σε επαφή με το πρόσωπό του, σκόνη που μεταφέρεται με τον αέρα κ.ά. Η μικροβιακή επιπεφυκίτιδα είναι εξαιρετικά μεταδοτική γι’ αυτό και το ένα παιδί κολλάει το άλλο. Η μετάδοση γίνεται από άτομο σε άτομο με τις εκκρίσεις των ματιών ή της μύτης ακόμα και από μύγες, κουνούπια, πουλιά κ.ά.
2. Αλλεργία: Αλλεργική επιπεφυκίτιδα θεωρείται η αλλεργική αντίδραση του ματιού σε κάποιο αλλεργιογόνο όπως γύρη, ακάρεα, οικιακή σκόνη, τρόφιμα, φάρμακα κ.ά. Διακρίνεται σε 3 κατηγορίες: α)Οξεία αλλεργική επιπεφυκίτιδα: εμφανίζεται μόνο όταν το μάτι έρχεται σε επαφή με το αλλεργιογόνο και εξαφανίζεται όταν σταματήσει η επαφή, β)Εποχική επιπεφυκίτιδα: προκαλείται από μεταφερόμενη γύρη, γ)Εαρινή επιπεφυκίτιδα: παρατηρείται σε μωρά παιδιά και υποχωρεί στην εφηβεία τους. Εμφανίζεται από τον Απρίλιο μέχρι και τον Αύγουστο.
Τι πρέπει να προσέχουμε;
1. Μην χρησιμοποιείτε κοινές πετσέτες και μαξιλαροθήκες.
2. Πλένετε συχνά τα χέρια σας και τα χέρια του παιδιού.
3. Μην τρίβετε τα μάτια σας και μάθετε να μην το κάνει και το παιδί σας με τα χέρια του.
4. Κρατήστε το παιδί στο παιδί στο σπίτι σε περίπτωση επιπεφυκίτιδας διότι είναι μεταδοτική.
5. Μην αυτοσχεδιάζετε με θεραπείες. Συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό του για να σας συστήσει πλύσεις με φυσιολογικό ορό και γάζες αποστειρωμένες, κολλύριο ή αλοιφή αντισταμινική ή ακόμα και αντιβίωση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ