Το να μάθουμε τα μικρά παιδιά καλούς τρόπους δεν είναι καθόλου απλή και εύκολη υπόθεση. Για όλα όμως υπάρχει τρόπος!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Savoir vivre… forever!
«Κάθε φορά που είναι να φάμε σε κάποιο φιλικό σπίτι, συνήθως παίρνω μαζί μου το φαγητό του 4χρονου γιου μου, αλλιώς δεν αγγίζει τίποτα. Το χειρίζομαι λάθος;».
Σας φαίνεται οικεία η περίπτωση; Αγαπητή «απελπισμένη» μαμά, δεν το χειρίζεστε λάθος! Καταρχάς αυτή είναι μια ηλικία που πολλά παιδιά δείχνουν να «πειραματίζονται» με το φαγητό, είτε αρνούμενα να φάνε είτε τρώγοντας πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Το να πιέσετε το παιδί ή να το απειλήσετε ότι ή θα φάει τη γαλοπούλα της γιαγιάς ή θα μείνει νηστικό είναι σαν να προκαλείτε τη μοίρα σας! Φυσικά και θα επιλέξει να μείνει νηστικό! Μάλιστα θα έχετε ίσως ήδη ανακαλύψει ότι η δύναμη της θέλησής του είναι εξαιρετικά ισχυρή και μπορεί να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα!
Εσείς από την άλλη νομιμοποιείστε να κάνετε ό,τι νομίζετε σωστότερο, προκειμένου και να το πάρετε μαζί σας και να περάσετε καλά, με την προϋπόθεση ότι δεν θίγετε ή ενοχλείτε τους οικοδεσπότες. Αν είναι απλώς να πάρετε μαζί σας ένα ταπεράκι που μπορείτε εύκολα να ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων και να ταΐσετε το παιδί σας, τότε κάντε το! Απλώς φροντίστε να είστε όσο το δυνατόν λιγότερο μέσα στα πόδια του οικοδεσπότη και ειδικά να μην απασχολείτε την κουζίνα χωρίς λόγο. Επίσης, μπορείτε εκ των προτέρων να ενημερώνετε για την ιδιοτροπία των παιδιών, ώστε να μην προσβάλλεται κανείς και σεις να περάσετε καλά!
Όμως, δεν γίνεται κάθε φορά να κάνετε το ίδιο πράγμα. Μπορείτε σιγά σιγά να βρείτε άλλον τρόπο ώστε να «εκβιάσετε» την κατάσταση. Αφήστε τα παιδιά σας να νομίζουν ότι αυτή τη φορά δεν θα πάρετε τίποτα μαζί σας που να μπορούν να φάνε. Εσείς, καλού κακού, βάλτε κρυφά στην τσάντα σας το σωτήριο ταπεράκι, αλλά δεν πρέπει με τίποτα να καταλάβουν ότι έχουν εναλλακτική λύση. Έτσι, κάμψτε το πείσμα τους και θα αναγκαστούν να βρουν κάτι που τους αρέσει για να φάνε. Αν, μάλιστα, βρουν άλλα παιδιά που το κάνουν, μπορεί να παρακινηθούν να δοκιμάσουν, ώστε να μη μείνουν έξω από την παρέα.
10 tips για να φάτε έξω… με τρόπους!
1. Προετοιμαστείτε! Καταρχάς αφήστε φόβους και ενοχές στο σπίτι. Έχετε παιδιά, όχι τέρατα, και δεν πρέπει να ντρέπεστε όσο άτακτα κι αν είναι. Ο περισσότερος κόσμος δεν έχει πρόβλημα με τα παιδιά εφόσον δεν ενοχλούν. Εσείς, για καλό και για κακό, όταν θα κάνετε την κράτησή σας διαλέξτε ένα μέρος όπου τα παιδιά είναι καλοδεχούμενα.
2. Δώστε ένα ελαφρύ σνακ στα παιδιά σας λίγο πριν πάτε στο εστιατόριο. Κι αυτό γιατί τα πεινασμένα παιδιά γίνονται ανυπόμονα και δύστροπα. Ακόμη, όμως, κι αν δεν προλάβατε για κάποιο λόγο να το κάνετε, φροντίστε να σας φέρουν αμέσως ψωμάκι, ώστε να απασχοληθούν μέχρι να έρθει το φαγητό.
3. Έχετε μαζί σας τα αγαπημένα τους παιχνίδια ή ζωγραφιές, ώστε να απασχολούνται χωρίς να ενοχλούν. Μπορείτε να παίρνετε μαζί σας οτιδήποτε δεν είναι μεγάλο ή φασαριόζικο.
4. Όταν πάτε στο εστιατόριο μην προσπαθήσετε να «κρύψετε» τα παιδιά σας. Αντίθετα συστήστε τα στο προσωπικό, ώστε να είναι πιο πρόθυμοι να τα εξυπηρετήσουν!
5. Ζητήστε να καθίσετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πόρτα. Έτσι, θα μπορείτε να βγείτε με το παιδί σας έξω για να το ηρεμήσετε, χωρίς να χρειαστεί να διασχίσετε ένα ολόκληρο μαγαζί με τον μπόμπιρά σας να χτυπιέται!
6. Αυτοσχεδιάστε! Δημιουργήστε παιχνίδια με την πετσέτα ή ό,τι άλλο σας κατέβει στο μυαλό για να κρατήσετε το ενδιαφέρον των παιδιών αμείωτο, ώστε να καθίσουν ήσυχα στο τραπέζι. Επίσης, θέστε όρια: «Από εδώ μέχρι εκεί είναι το δικό μας τραπέζι, πιο πέρα δεν μπορούμε να πάμε χωρίς να ζητήσουμε άδεια».
7. Όταν παραγγέλνετε σκεφτείτε ότι έχετε παιδιά και το πιάτο τους πρέπει να είναι ενδιαφέρον. Καθετί που σερβίρεται ως μικρά παράξενα κομμάτια ή είναι ειδικό για παιδιά εξάπτει τη φαντασία τους.
8. Δώστε του να δοκιμάσει από το φαγητό σας. Δείξτε του έτσι ότι το φαγητό είναι μια περιπέτεια στην οποία μπορεί να σας ακολουθήσει.
9. Προσφερθείτε να καθαρίσετε αν το παιδί σας τα έκανε άνω κάτω. Το προσωπικό ενδεχομένως θα αρνηθεί, αλλά τουλάχιστον θα εκτιμήσει την κίνησή σας!
10. Μη διστάσετε να αφήσετε ένα καλό φιλοδώρημα αν σας εξυπηρέτησαν καλά και σωστά! Έτσι θα σας θυμούνται για τη γενναιοδωρία σας και όχι τόσο για τις αταξίες των παιδιών σας!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ