Το καλοκαίρι φυσικά και όλα μοιάζουν πιο εύκολα, ειδικά για τα παιδιά! Οι βροχές είναι σπάνιο φαινόμενο (συνήθως και σε αντίθεση με το φετινό, τροπικό καλοκαίρι), το κρύο του χειμώνα που εμπόδιζε τις βόλτες και τις εξωτερικές δραστηριότητες είναι μια μακρινή ανάμνηση και η διάθεση είναι ανεβασμένη στα ύψη! Στα ίδια ύψη, όμως, είναι ανεβασμένος και ο υδράργυρος, φέρνοντας διαφορετικού είδους εμπόδια στην καθημερινότητα για τα παιδιά! Το κυριότερο από αυτά είναι η υπερθέρμανση από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τον καυτό ήλιο, που μπορεί να φέρουν την ηλίαση ή και την αφυδάτωση από τον καύσωνα. Πώς θα καταλάβεις, όμως, τα σημάδια στο μικρό σου;
Σίγουρα, η δική σου αίσθηση και ανοχή στη ζέστη δεν είναι ενδεικτικός παράγοντας και για τα παιδιά. Βλέπεις, εκείνα σε αντίθεση με τους ενήλικες δεν μπορούν να ρυθμίσουν εύκολα τη θερμοκρασία του σώματός τους, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται (ή αντίστοιχα να πέφτει σημαντικά η θερμοκρασία του σώματός τους το χειμώνα) χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι για αυτό. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλούνται διάφορες παθήσεις, όταν εκτίθενται σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις τα πέντε σημαντικότερα σημάδια που σου δείχνουν ότι το παιδί σου έχει υπερθερμανθεί, σε περίπτωση καύσωνα!
⇒ Λήθαργος
Κανείς δεν μπορεί να έχει έντονη φυσική δραστηριότητα όταν η θερμοκρασία σκαρφαλώνει στους 40 βαθμούς Κελσίου. Αν, όμως, το παιδί δείχνει ιδιαιτέρως κουρασμένο, αδύναμο, ζαλισμένο και απρόθυμο να κινηθεί, τότε ίσως να είναι σημάδι πως έχει εξαντληθεί από τη ζέστη. Γι’ αυτό και καλό είναι να μένετε σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους, όταν “χτυπάει” ο καύσωνας και έχει πολλή υγρασία.
⇒ Ξηρά χείλη και γλώσσα
Οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να παρατηρείς τα σημάδια για να καταλάβεις αν χρειάζεται να του χορηγήσεις υγρά. Σε συνδυασμό με την κόπωση και τον λήθαργο, τα ξηρά χείλη και η το στεγνό στόμα είναι άλλη μία σημαντική ένδειξη υπερθέρμανσης, όπως επίσης και η υπερβολική δίψα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να δίνεις στο μικρό σου αρκετό νερό και πολλά υγρά, ώστε να προλάβεις την αφυδάτωση, κατά την διάρκεια του καύσωνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ναυτία ή και εμετός
Η πολύ υψηλή θερμοκρασία του σώματος σε συνδυασμό με την υγρασία μπορεί να προκαλέσει αίσθηση ναυτίας και στομαχικές διαταραχές σε όλους μας. Ωστόσο, όταν τα παιδιά παρουσιάζουν αντίστοιχα συμπτώματα, τότε τα πράγματα μπορεί να είναι και πιο σοβαρά από μια υπερθέρμανση ή αφυδάτωση και τα σημάδια να υποδεικνύουν πως πρόκειται για θερμοπληξία. Γι’ αυτό και σε περίπτωση εμετών, καλό είναι να επικοινωνήσεις με τον παιδίατρο και να του περιγράψεις την κατάσταση.
⇒ Πυρετός
Τόσο η υπερθέρμανση, όσο και η θερμοπληξία μπορούν να προκαλέσουν πυρετό στα παιδιά. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις είναι ο πολύ υψηλός πυρετός στην θερμοπληξία, που μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 40 βαθμούς, ενώ η υπερθέρμανση προκαλεί δέκατα. Άλλη μία διαφορά είναι η έντονη εφίδρωση που προκαλεί η υπερθέρμανση, σε αντίθεση με την θερμοπληξία κατά την οποία το δέρμα είναι στεγνό, παρ’ ό,τι πολύ ζεστό. Γι’ αυτό και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείς τον παιδίατρο!
⇒ Κράμπες
Άλλη μία ένδειξη της αφυδάτωσης είναι οι έντονες κράμπες στα πόδια και το στομάχι, χωρίς το παιδί να εμφανίζει πυρετό. Παρά το γεγονός πως δεν είναι επικίνδυνες, οι κράμπες είναι αρκετά επίπονες. Γι’ αυτό και θα πρέπει το παιδί να λάβει πολλά υγρά και να ξεκουραστεί, ώστε σύντομα να σταματήσουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ