Site icon TLIFE

Παιδί και σκύλος: Πώς θα βοηθήσεις τα παιδιά να εξοικειωθούν με τους σκύλους

Summer fun at backyard lawn at hot day

Σου έχει συμβεί ποτέ να είστε βόλτα με τα παιδιά στο πάρκο, να βλέπετε ένα χαριτωμένο σκυλάκι και να όταν το πλησιάζετε, ενώ κουνάει την ουρά του και πηδάει πάνω σας, ξαφνικά να αντιδρά με γρύλισμα στο διστακτικό μικρό σου που φοβάται να το χαϊδέψει; Ένα τέτοιο ή παρόμοιο περιστατικό μπορεί να είναι πολύ κοινό και συνήθως οφείλεται στο συναίσθημα του φόβου. Είναι μία κατάσταση αλληλεπίδρασης ανάμεσα στο παιδί και τον σκύλο, χωρίς να ευθύνεται κανένας από τους δύο. Βλέπεις, τα σκυλιά έχουν πολύ αυξημένη αντίληψη της συναισθηματικής κατάστασης του ανθρώπου. Επομένως, απέναντι σε ένα ταραγμένο παιδί που προσεγγίζει το σκυλάκι με δυσπιστία, ο σκύλος αντιδρά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δηλαδή με ταραχή! Γι’ αυτό και σε αντίστοιχες περιπτώσεις χρειάζεται η άμεση “επέμβαση” από τους γονείς, ώστε να μην καθιερωθεί μια τέτοια σχέση ανάμεσα στο παιδί και τα σκυλιά, έπειτα από μια τραυματική -ή τουλάχιστον φοβιστική- εμπειρία!

Πώς μπορείς, όμως, να βοηθήσεις τα παιδιά να εξοικειωθούν με τους σκύλους και να μην φοβούνται κάθε φορά που έρχονται σε επαφή μαζί τους; Υπάρχουν τρία βασικά βήματα που χρειάζεται να κάνουν οι γονείς, προκειμένου να… συμφιλιώσουν τα παιδιά με τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου και κυρίως να παίξουν το ρόλο του “μεσολαβητή” σε μια τέτοια επαφή και όχι του απλού παρατηρητή! Άλλωστε, είναι πολύ πιθανό να αποκτήσετε μελλοντικά ένα σκυλάκι και το τελευταίο που θέλεις είναι να έχει… εχθρικές σχέσεις με το μικρό σου!

 

Ποια είναι τα κατάλληλα βήματα; Ρίξε μια ματιά παρακάτω και θα μάθεις!

 

Παρότρυνε το μικρό σου να μην φοβάται

Οι σκύλοι λαμβάνουν σήματα από τους ανθρώπους και τα παιδιά που αισθάνονται αυτοπεποίθηση απέναντί τους είναι πιο εύκολο να τους προσεγγίσουν. Αυτή η αυτοπεποίθηση από την πλευρά των παιδιών μπορεί να χρειαστεί χρόνο μέχρι να επιτευχθεί, αλλά σίγουρα ενθαρρύνεται από τη συμπεριφορά των γονιών. Την ίδια στιγμή, είναι απαραίτητη η αντίστοιχη ενθάρρυνση του σκύλου, που καλό είναι να κάθεται, να μην ασχολείται με κάτι άλλο και να προσεγγίζεται με ηρεμία, αλλά χωρίς δισταγμό. Άλλωστε, αυτή η σχέση είναι τελικά ζήτημα ελέγχου!

 

Δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες

Όταν τα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με έναν σκύλο, είναι απαραίτητο η διαδικασία να είναι ελεγχόμενη από εσένα. Καλό είναι να πρόκειται για ένα σκυλί του φιλικού περιβάλλοντός σας, να έχεις μιλήσει με τον ιδιοκτήτη τους και να σιγουρευτείς πως το ζώο δεν είναι έχει γενικότερη “νευρική” συμπεριφορά. Το ζητούμενο είναι η πρώτες εμπειρίες των παιδιών με τα σκυλιά να είναι ήρεμες και αγαπησιάρικες.

 

Δες εδώ τους 10 καλύτερους και πιο πιστούς φίλους για το μικρό σου!

 

Βρες τον σωστό σκύλο

Παρ’ ό,τι κάποιες ράτσες σκύλων είναι εκ φύσεως πιο ήρεμες και άρα περισσότερο ήπιες για τα παιδιά, κάθε σκύλος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά στοιχεία και προσωπικότητα. Γι’ αυτό και έχει σημασία να βρεις το σωστό σκύλο που θα “συστήσεις” στο μικρό σου. Ένα σκύλο που δεν χαρακτηρίζεται από τη νευρικότητα ή δεν είναι υπερκινητικό και με ελαφρώς πιο ήσυχο ταμπεραμέντο. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ψάξεις πέρα από τη ράτσα του και τον συγκεκριμένο χαρακτήρα του.

 

“Εκπαίδευσε” τόσο το σκυλί, όσο και το παιδί

Η εκπαίδευση αφορά τους ανθρώπους όσο αφορά και τους σκύλους. Ίσως γι’ αυτό το λόγο θα ήταν καλύτερο να βρίσκεται και ένας εκπαιδευτής παρών, ώστε να επιβλέπει και να βοηθήσει την κατάσταση. Αυτό θα παρέχει αυτοπεποίθηση τόσο στο παιδί, όσο και στο σκυλί, ειδικά στην περίπτωση που εσύ δεν έχεις εμπειρία πάνω στο θέμα.

© 2024 tlife.gr