Site icon TLIFE

Παιδί και θάλασσα: Πότε είναι καλό να εξοικειωθούν τα παιδιά με το νερό και με ποιο τρόπο;

Τα πρώτα μπάνια στη θάλασσα είναι γεγονός! Μαζεύεις όλα τα απαραίτητα για την παραλία (τα είδες εδώ) και τα βάζεις σε μια τσάντα, “κατεβάζεις” στον… σκληρό δίσκο του μυαλού σου όλα τα πιθανά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε στην ακροθαλασσιά (θα τα βρεις εδώ), εξοπλίζεσαι με την κατάλληλη ηλιοπροστασία για τα μικρά σου (όπως ενημερώθηκες εδώ), παίρνεις τα παιδιά και κατευθύνεστε στην κοντινότερη παραλία για να περάσετε τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και να διασκεδάσετε όσο ποτέ! Ωραία όλα αυτά, αλλά το πιο βασικό είναι η εξοικείωση των παιδιών με τη θάλασσα και το ασφαλές κολύμπι! Πότε, όμως, θα είναι τα μικρά σου σε θέση να απολαύσουν την παραλία, χωρίς φόβο και ανησυχία;

Κάθε παιδί χρειάζεται να μάθει κολύμπι με σταθερό και μεθοδικό τρόπο, ώστε να μην αναπτύξει φοβία για το νερό, αλλά να το αντιμετωπίζει ως μια διασκεδαστική εμπειρία! Πολλοί γονείς επιλέγουν να γίνουν οι ίδιοι δάσκαλοι των μικρών τους και να τα “μυήσουν” στον θαλάσσιο κόσμο, ενώ άλλοι αποφασίζουν να ξεκινήσουν μαθήματα στο κολυμβητήριο, με τη βοήθεια εκπαιδευτή, ώστε να γίνει πιο ομαλή μετάβαση από… την μπανιέρα στη θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, τα βήματα προς την “κατάκτηση” της θάλασσας είναι πάνω-κάτω τα ίδια και οι κανόνες κοινοί! Κάθε παιδί μπορεί να έχει διαφορετικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες και να χρειαστεί συγκεκριμένη μεταχείριση. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, όλα καταφέρνουν να λατρέψουν το νερό και το κολύμπι!

Γι’ αυτό και παρακάτω μπορείς να δεις τα βασικά βήματα για την εξοικείωση των παιδιών με το νερό και το κολύμπι, ώστε να γίνει μια ολοκληρωμένη και ομαλή μετάβαση στη θάλασσα!

 

♦ Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να μάθει το παιδί κολύμπι;
Παρ’ ό,τι είναι απολύτως φυσιολογικό να συστήσεις το νερό στο παιδί ακόμη και από τους έξι με εννέα μήνες της ζωής του, ωστόσο η έναρξη της επαφής με τη θάλασσα ή την πισίνα είναι ασφαλής να γίνεται μετά το πρώτο έτος. Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν πολλά οφέλη στην εξοικείωση των μωρών με το νερό, όπως είναι η καλύτερη ισορροπία, ο έλεγχος των κινήσεών τους μεγαλώνοντας, η ενίσχυση του μυικού συστήματός τους, αλλά και η βελτίωση του ύπνου τους. Όμως, τα μωρά κάτω του ενός έτους δεν πρέπει να παραμένουν στο νερό για περισσότερο από τριάντα λεπτά και ακόμη λιγότερη ώρα αν δείξουν ότι κρυώνουν. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά δεν είναι έτοιμα για “επίσημα” μαθήματα κολύμβησης μέχρι να είναι σε θέση να ακολουθούν βασικές οδηγίες. Γι’ αυτό και η ηλικία των τεσσάρων ετών θεωρείται ιδανική για την έναρξη της εκμάθησης!

 

♦ Πώς θα πρέπει να γίνεται το ξεκίνημα;
Όσο τα παιδιά είναι ακόμα πολύ μικρά, το “κολύμπι” περιλαμβάνει ουσιαστικά την απλή επαφή με το νερό. Αυτό σημαίνει πως το μωρό θα είναι κυρίως στην αγκαλιά σου και θα στροβιλίζεστε στα ρηχά της θάλασσας ή της πισίνας. Καθώς το παιδί μεγαλώνει και φτάνει στη νηπιακή ηλικία, μπορούν να ξεκινήσουν τα παιχνίδια στο νερό, οι μικρές βουτιές και το “κυνήγι” των παιχνιδιών του με τη βοήθειά σου! Βλέπεις, σε αυτή τη φάση θα χρειάζεται να κρατάς το παιδί καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής σας στο νερό, ενώ στόχος θα είναι να αποκτήσει άνεση με το νερό και όχι ακόμα να ακολουθήσει συγκεκριμένες οδηγίες.

 

♦ Πότε θα είναι το παιδί έτοιμο να μάθει βασικές κινήσεις;
Περίπου στην ηλικία των τεσσάρων ετών, το παιδί είναι έτοιμο να κάνει πιο εξελιγμένα μαθήματα κολύμβησης, ακόμη και χωρίς να είσαι μαζί του στο νερό. Οι βασικές κινήσεις που θα ξεκινήσουν να μαθαίνουν τα παιδιά νηπιακής ηλικίας θα είναι να επιπλέουν, να κάνουν μπουρμπουλήθρες με το στόμα τους και να… κλωτσούν στο νερό. Έπειτα, με τη βοήθεια από “βαρελάκια”, σανίδες και “μακαρόνια” επίπλευσης θα είναι σε θέση να κάνουν πιο εύκολα κολυμβητικές κινήσεις. Κάπως έτσι, θα αποκτήσουν οικειότητα και ευκολία κινήσεων στο νερό, ακόμη κι αν δεν είναι ακόμα… δεινοί κολυμβητές!

 

*Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες επαφές των παιδιών θα πρέπει να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη του γονέα και με την απαραίτητη βοήθειά του, ενώ καλό είναι να γίνεται μια επίσκεψη σε πισίνα με εκπαιδευτή, ώστε να δοθούν οι βασικές οδηγίες και να γνωρίσει το κάθε παιδί την αίσθηση του νερού.

© 2024 tlife.gr