Το δεκατιανό (κολατσιό) είναι ένα σημαντικό γεύμα-σνακ για ένα παιδί στην ηλικία των 1,5 ετών και άνω και ειδικά όταν πηγαίνει παιδικό σταθμό ή σχολείο.
Γύρω στις 10 με 11 το πρωί το παιδί μπορεί να έχει χαμηλό ζάχαρο και αν δεν το διορθώσουμε με τη διατροφή τότε του προκαλεί εκνευρισμό ή αντίθετα υπνηλία. Ειδικότερα τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο παρουσιάζουν μειωμένη απόδοση στα μαθήματα αλλά και στη γυμναστική.
Οι γονείς φτάνουν σε αδιέξοδο όσον αφορά την επιλογή του δεκατιανού και πολλές φορές καταλήγουν σε ανθυγιεινά σνακ.
Να μερικές προτάσεις που δίνει ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης και θα βοηθήσουν την πνευματική και σωματική απόδοση του παιδιού:
1η πρόταση
Το γνωστό κουλούρι Θεσσαλονίκης συνοδευόμενο από λίγο κίτρινο τυρί ή βραστό αυγό είναι μία πολύ καλή επιλογή. Το ολικής άλεσης ή πολύσπορο είναι ακόμα καλύτερο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2η πρόταση
Σάντουιτς ή τοστ με ψωμί ολικής άλεσης. Το ψημένο τόστ με τυρί και ζαμπόν βραστό ή γαλοπούλα είναι πιο ανθεκτικά στη ζέστη και στη συντήρηση, ειδικά αν είναι τυλιγμένα με αλουμινόχαρτο αφού πρώτα έχουν κρυώσει.
3η πρόταση
Πίτες σπιτικές όπως τυρόπιτα ή σπανακόπιτα φτιαγμένες με σπιτικό φύλλο και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτείτε φύλλο εμπορίου καλής ποιότητας. Προσθέστε μόνο ελαιόλαδο.
4η πρόταση
Μπάρες ή γκοφρέτες ή κράκερς ή μπισκότα ή κριτσίνια ολικής άλεσης με δημητριακά, σταφίδες, ρύζι, ξηρούς καρπούς, μέλι είναι μια φιλική επιλογή για τα παιδιά. Το παστέλι είναι επίσης ένας πολύ καλός συνδυασμός σουσαμιού και μελιού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
5η πρόταση
Το ταχίνι είναι άριστο σε θρεπτικές αξίες. Μπορεί να αλειφθεί σε φέτα ψωμιού με μέλι ή να προστεθεί ακόμα και στο σάντουιτς.
6η πρόταση
Τα φρούτα είναι πάντα η “σούπερ” τροφή με τις βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και τους φυσικούς υδατάνθρακες. Βάλ’ τε τα μέσα σε πλαστικά μπολ ή θήκες για να μη λιώσουν. Το μήλο και η μπανάνα είναι τα πιο δημοφιλή αλλά οποιοδήποτε άλλο φρούτο εποχής είναι ευπρόσδεκτο.
Φροντίστε να αγοράζετε προϊόντα καλής ποιότητας καθώς ειδικά στα αρτοσκευάσματα κυκλοφορούν πολλά με κρυμμένη ζάχαρη, αλάτι και κακής ποιότητας λιπαρά.
Επιμέλεια: Μαρκέλλα Ρεπανέλη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ