Site icon TLIFE

Παιδί στο αυτοκίνητο: Νέοι κανόνες ασφαλείας για τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου

A young father strapping his baby into a car seat

Τον περασμένο Απρίλιο, νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το Ohio State University διαπίστωσε πως οι γονείς θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου. Όπως είχαμε δει και εδώ, τα ειδικά καθίσματα που έχουν προσανατολισμό προς τα πίσω μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες τραυματισμού, αλλά και θανάτου, τόσο των βρεφών, όσο και των νηπίων, ακόμη και σε περίπτωση οπίσθιας σύγκρουσης, ανεξάρτητα από την ένταση της πρόσκρουσης. Με αυτές τις οδηγίες, λοιπόν, συντάσσεται πλέον πλήρως και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP)!

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε η AAP για τη χρήση των ειδικών καθισμάτων, οι γονείς προειδοποιούνται να μην αλλάζουν το βρεφικό κάθισμα (που τοποθετείται ανάποδα) μετά τα δύο έτη της ηλικίας του παιδιού, αλλά αντιθέτως να τα διατηρούν μέχρι το νήπιο να ξεπεράσει το όριο βάρους και ύψους του εκάστοτε καθίσματος. Συγκεκριμένα, το κάθισμα που “βλέπει” στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου είναι σε θέση να υποστηρίζει το κεφάλι, το λαιμό και τη σπονδυλική στήλη του παιδιού και να διατηρήσει αυτές τις πολύ ευαίσθητες περιοχές του σώματος προστατευμένες, ιδιαιτέρως στα μικρότερα παιδιά, των οποίων η σπονδυλική στήλη δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ακόμα.

Επιπλέον, οι νέες οδηγίες προτείνουν μόλις τα παιδιά φτάσουν πλέον στο επίπεδο ανάπτυξης, ώστε να τοποθετούνται στο αυτοκίνητο με εμπρόσθιο προσανατολισμό, θα πρέπει και πάλι να χρησιμοποιείται ειδικό κάθισμα μέχρι να ξεπεράσουν το επίπεδο βάρους και ύψους. Επίσης, πως ακόμη και μετά το πέρας της χρήσης καθίσματος αυτοκινήτου, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ειδικό υπερυψωμένο μαξιλάρι αυτοκινήτου, ωσότου το παιδί φτάσει το κατάλληλο ύψος για να φορέσει σωστά την ζώνη ασφαλείας του οχήματος. Τέλος, υπενθυμίζεται πως τα παιδιά κάτω των 13 ετών θα πρέπει πάντοτε να κάθονται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

© 2025 tlife.gr