Site icon TLIFE

Παιδιά στον ήλιο: 6+1 δεδομένα για την αντηλιακή προστασία που ίσως να μην γνωρίζεις

Έφτασε, αισίως, αυτή η εποχή για την οποία όλοι ανυπομονούμε να έρθει! Το καλοκαίρι είναι εδώ, μόλις μια (ημερολογιακή) ανάσα μακριά, ενώ οι θερμοκρασίες και η ηλιοφάνεια (επιτέλους) προμηνύουν μία τροπική περίοδο μπροστά μας! Και αν για όλους εμάς το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη μας εποχή του χρόνου, φαντάσου (ή μάλλον θυμήσου) πόσο ξεχωριστή είναι για τα παιδιά! Όλη αυτή η αίσθηση ελευθερίας, μακριά από τα σχολικά θρανία και το καθημερινό πρόγραμμα είναι ικανή να κάνει τα μικρά τρισευτυχισμένα! Και αν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε η θάλασσα και το ατέλειωτο παιχνίδι στην αμμουδιά έρχονται να συμπληρώσουν την ονειρεμένη εικόνα! Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι βόλτες στην πόλη και το παιχνίδι στη γειτονιά είναι σίγουρα τα στοιχεία που ολοκληρώνουν την ευτυχία τους! Ωστόσο, ο ήλιος και η καλοπέραση χρειάζονται και προστασία και πιο συγκεκριμένα ηλιο-προστασία! Ξέρεις, όμως, όλα τα απαραίτητα γύρω από αυτή;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Για να μην έχεις, λοιπόν, στο μυαλό σου ούτε την παραμικρή αμφιβολία για την απαραίτητη προστασία από τον ήλιο που παρέχεις στο μικρό σου, ρίξε μια ματιά παρακάτω για να μάθεις τα σημαντικότερα facts!

 

♦ Όλοι οι τύποι δέρματος χρειάζονται αντηλιακή προστασία
Δεν έχει σημασία αν το παιδί είναι πιο μελαχρινό ή πιο ανοιχτόχρωμο, αν είναι νεαρό σε ηλικία ή μεγαλύτερο ή αν πρόκειται για αγόρι ή κορίτσι. Όπως συμβαίνει με κάθε άνθρωπο και κάθε επιδερμίδα, η αντηλιακή προστασία είναι μία, ενιαία και πάντα απαραίτητη!

 

♦ Η αντηλιακή λοσιόν δεν είναι αρκετή
Απλώνοντας μια ποσότητα αντηλιακού γαλακτώματος στο σώμα και το πρόσωπο, δεν σημαίνει πως έχεις κάνει τις απαραίτητες κινήσεις. Ταυτόχρονα, το παιδί θα πρέπει να φοράει καπέλο, γυαλιά με φακούς που προστατεύουν από τη UV ακτινοβολία, αλλά και ρούχα που να καλύπτουν μεγάλο μέρος του σώματός τους. Μάλιστα, καλό είναι να μην εκτίθενται καθόλου στον ήλιο στο διάστημα από τις 10:00 έως τις 16:00.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

♦ Και οι συννεφιασμένες ημέρες χρειάζονται ηλιοπροστασία
Ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα που κάνουμε όλοι, είναι να πιστεύουμε πως τις συννεφιασμένες ημέρες είμαστε καλυμμένοι και δεν ερχόμαστε σε επαφή με τον ήλιο, άρα δεν χρειαζόμαστε και προστασία. Στην πραγματικότητα, το 80% της UVA ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα και φτάνει σε εμάς! Επομένως, το αντηλιακό είναι απαραίτητο σε καθημερινή βάση.

 

♦ Πρέπει να απλώνουμε αρκετή ποσότητα αντηλιακού
Άλλο ένα μεγάλο λάθος είναι η εφαρμογή μικρής ποσότητας αντηλιακού προϊόντος στην επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται η απαραίτητη προστασία. Θα πρέπει κάθε εκτεθειμένο σημείο του σώματος (ακόμη και τα αυτάκια) να καλύπτονται με αρκετή ποσότητα αντηλιακής λοσιόν. Επιπλέον, θα πρέπει να ανανεώνεται ανά δύο ώρες!

 

♦ Τα αντηλιακά δεν είναι αδιάβροχα
Σε όλες τις συσκευασίες αντηλιακών λοσιόν θα δεις είτε την ένδειξη “Water Resistant”, είτε “Very Water Resistant”. Αντίστοιχα, η πρώτη σημαίνει πως το γαλάκτωμα είναι αποτελεσματικό για έως 40 λεπτά παραμονής στο νερό, ενώ η δεύτερη ένδειξη σημαίνει πως είναι ανθεκτικό για έως και 80 λεπτά στο νερό. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν σημαίνει ότι είναι αδιάβροχα. Αντιθέτως, οι δερματολόγοι συμβουλεύουν να ανανεώνονται ακόμη και νωρίτερα από το πέρας αυτών των χρονικών ορίων!

 

♦ Τι σημαίνει το SPF στα αντηλιακά
SPF είναι ο δείκτης προστασίας του αντηλιακού απέναντι στην UVB ακτινοβολία, που σημαίνει πως προστατεύει την επιδερμίδα από ηλιακά εγκαύματα, αλλά όχι από την πρόωρη γήρανση και τον δερματικό καρκίνο (UVA). Ένα προϊόν με SPF 30 σημαίνει πως αν το δέρμα “καίγεται” μετά από 10 λεπτά, τότε φορώντας το αντηλιακό μπορείς να μείνεις στον ήλιο για 300 λεπτά, εφόσον το χρησιμοποιείς σωστά. Ωστόσο, 300 λεπτά είναι πέντε ώρες, διάστημα κατά το οποίο κανένας επιστήμονας δεν θα επέτρεπε να παραμείνουμε εκτεθειμένοι στον ήλιο. Επομένως, θα πρέπει η χρήση των αντηλιακών να είναι λογική, όπως και η παραμονή στον ήλιο.

 

♦ Η αποτελεσματικότητα των αντηλιακών σπρέι
Μπορεί για ένα ανυπόμονο και δραστήριο παιδί, το σπρέι να μοιάζει ιδανική λύση, ωστόσο ενέχει και παγίδες που το καθιστούν ακατάλληλο. Αρχικά, χάρη στον τρόπο εφαρμογής του, είναι δύσκολο να αντιληφθείς την ποσότητα που έχεις ψεκάσει, άρα θα πρέπει είτε να το απλώσεις με το χέρι, είτε να το ψεκάσεις στο χέρι και έπειτα στο δέρμα του παιδιού. Επιπλέον, ως προϊόντα περιέχουν προωθητικά υλικά (aerosol), τα οποία δεν πρέπει να εισπνέονται από τα παιδιά. Τέλος, μιας και ψεκάζονται, κινδυνεύουν να φτάσουν στα μάτια των παιδιών.

© 2024 tlife.gr