Πολυάριθμες μελέτες το έχουν αναλύσει και αντίστοιχες έρευνες το έχουν εξετάσει, καταλήγοντας πάντα στα οφέλη και τις εποικοδομητικές προεκτάσεις που έχει για τα παιδιά. Μάλιστα, τα θετικά αποτελέσματα των βιβλίων αρχίζουν να καταγράφονται ακόμη και από την στιγμή της γέννησης ενός μωρού, μιας και τα βοηθά να υιοθετήσουν και να εξελίξουν την ικανότητα της ανάγνωσης και της γραφής! Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, πως όταν υπάρχουν γερά “θεμέλια”, η σχέση των παιδιών με τα βιβλία μόνο να αναπτύσσεται και να γίνεται στενότερη μπορεί καθώς μεγαλώνουν, εφόσον το διάβασμα έχει στόχο την αντίληψη και την μάθηση. Γι’ αυτό και η καλλιέργεια της “βιβλιοφαγίας” στα μικρά μας, αλλά και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης είναι εφόδια που θα έχουν στην… φαρέτρα τους για το υπόλοιπο της ζωής τους. Μάλιστα, οι μελέτες έχουν δείξει πως οι μαθητές που διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία στον ελεύθερο χρόνο τους, τείνουν να σημειώνουν μεγαλύτερη ακαδημαϊκή επιτυχία!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να αναπτύξουν τα παιδιά τις ικανότητές τους στην γραφή και την ανάγνωση από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, μέσω της “έκθεσής” τους σε μεγάλο φάσμα βιβλίων, τραγουδιών και εμπειριών. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη η ενεργή συμμετοχή και υποβοήθηση από τους γονείς, οι οποίοι θα χρειαστεί να συστήσουν στα παιδιά τα βιβλία.
Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις με ποιους τρόπους θα εμπνεύσεις στα παιδιά σου την αγάπη για τα βιβλία και θα τα βοηθήσεις να αναπτύξουν την συνήθεια της ανάγνωσης!
Δώσε το “καλό παράδειγμα”
Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους να κάνεις τα μικρά σου να αγαπήσουν το διάβασμα είναι υιοθετώντας πρώτα εσύ αυτή την συνήθεια. Βλέπεις, τα παιδιά είναι μιμητικά όντα και εσύ είσαι το κυρίαρχο παράδειγμα προς μίμηση. Μάλιστα, διαβάζοντας ένα πραγματικό βιβλίο, θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με ένα ebook που διαβάζεις σε smart συσκευές. Αν αισθάνεσαι πως η καθημερινότητα σε εμποδίζει, μπορείς να έχεις πάντα ένα βιβλίο στην τσάντα, το αυτοκίνητο ή το σαλόνι, ώστε να θυμάσαι πιο συχνά να το διαβάζεις, παρά να περνάς τον χρόνο σου στο κινητό κάνοντας scroll down.
Αφιέρωσε 20 λεπτά στην ανάγνωση ενός βιβλίου
Δίνοντας αυτό το χρονικό περιθώριο στην ανάγνωση ενός βιβλίου με τα μικρά σου, θα τους δώσεις την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στα βιβλία και το διάβασμα, ενώ ταυτόχρονα θα περάσετε ποιοτικό χρόνο παρέα. Βλέπεις, για τα παιδιά είναι σημαντικό να “ρίχνουν” για λίγο τους γρήγορους ρυθμούς τους και να χαλαρώνουν με βιβλία και παιχνίδια εμπνευσμένα από αυτά.
Διάλεξε βιβλία που ενδιαφέρουν τα παιδιά
Όσο περισσότερο μπορεί ένα παιδί να ταυτιστεί με τους χαρακτήρες και την ιστορία ενός διηγήματος, τόσο πιο πολύ θα απολαύσει το βιβλίο του. Γι’ αυτό και εντοπίζοντας το στυλ που τους αρέσει, αλλά και ανανεώνοντας συχνά την βιβλιοθήκη σας με αντίστοιχα αναγνώσματα, θα τα βοηθήσεις να αναπτύξουν καλύτερη σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωσή τους.
Πρόσφερε βιβλία κατάλληλα για την ηλικία τους
Όταν το παιδί είναι πλέον σε θέση να διαλέγει μόνο του το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσει, θα πρέπει να δώσεις προσοχή στο επίπεδο ανάπτυξης (νοητικής, γνωστικής, μαθησιακής) στο οποίο αναφέρεται το εκάστοτε σύγγραμα. Διότι, αν το ανάγνωσμα προορίζεται για μικρότερη ή μεγαλύτερη ηλικία, τότε το παιδί δεν θα ωφεληθεί από το διάβασμα, ενώ ενδέχεται να δυσκολευτεί στην κατανόηση κι αυτό να λειτουργήσει ανασταλτικά στην σχέση του με τα βιβλία γενικά.
Μην αφήνεις το διάβασμα για το κρεβάτι
Η πιο κοινή επιλογή των γονέων είναι να διαβάζουν ένα βιβλίο μαζί με το παιδί τους πριν τον βραδινό ύπνο. Και ενώ μπορεί να είναι μια καθ’ όλα σεβαστή επιλογή, ωστόσο δεν είναι αρκετή, όταν στόχος είναι το παιδί να γίνει ενεργός αναγνώστης. Γι’ αυτό και ανεξάρτητα από το βραδινό διάβασμα στο κρεβάτι, είναι απαραίτητο να υπάρχει και έξτρα χρόνος για το διάβασμα κάποια άλλη στιγμή μέσα στην ημέρα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ