Site icon TLIFE

Παιδικές αναμνήσεις: Πότε αρχίζουν να καταγράφονται και πώς επηρεάζουν το παιδί;

S

Μπορεί να νομίζεις πως έχεις μνήμες από πολύ μικρή ηλικία, ακόμη και πριν το ένα έτος σου, και γι’ αυτό να αγχώνεσαι γύρω από τις αναμνήσεις που δημιουργείς τώρα στο μικρό σου. Η μεγαλύτερη έρευνα, όμως, που έγινε ποτέ στο συγκεκριμένο πεδίο έρχεται να σου επιβεβαιώσει πως το μυαλό σου παίζει… βρώμικο παιχνίδι και στην πραγματικότητα ο παιδικός εγκέφαλος δεν μπορεί να καταγράψει τίποτα πριν το παιδί συμπληρώσει τα τρία έτη της ηλικίας του. Και ενώ αυτό μπορεί να είναι γνωστό, ωστόσο η πλειονότητα του κόσμου υποστηρίζει πως έχει έστω και μικρές αποσπασματικές μνήμες ακόμη και από τη βρεφική ηλικία του. Εκεί, λοιπόν, ήρθε να ρίξει φως η μελέτη και να δώσει απαντήσεις: αυτές οι αναμνήσεις δεν είναι πραγματικές, αλλά τις έχει πλάσει το μυαλό μας συνδέοντας διηγήσεις που έχουμε ακούσει για τα εν λόγω γεγονότα!

Η επιστημονική έρευνα που διενεργήθηκε από Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας και δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση Psychological Science μελέτησε συνολικά 6641 περιπτώσεις ενηλίκων εκ των οποίων το 38,6% υποστήριξε πως η πρώτη ανάμνησή τους είναι πριν τα δύο έτη τους. Από αυτούς, οι 893 πίστευαν ότι η πρώτη ανάμνησή τους προέρχεται πριν από το πρώτο έτος τους. Παρ’ όλα αυτά, η επιστημονική κοινότητα σύσσωμη συμφωνεί πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένος μέχρι τα τρία έτη, ώστε να αποθηκεύσει μνήμες. Πώς, λοιπόν, μπορεί να νομίζουμε ότι θυμόμαστε κάτι από την βρεφική ηλικία μας;

“Όταν αναλύσαμε τις απαντήσεις των συμμετεχόντων ανακαλύψαμε πως πολλές από αυτές τις πρώτες ‘αναμνήσεις’ προέρχονται από την βρεφική ηλικία και ένα τυπικό παράδειγμα είναι μια μνήμη από το βρεφικό καρότσι” λέει ο καθηγητής και διευθυντής του τμήματος μνήμης και νόμου του City University, Martin Conway. Αυτό σημαίνει πως αυτές οι πλαστές αναμνήσεις προέρχονται από το μυαλό μας που μπερδεύεται και θεωρεί πως όσα γνωρίζει για τα μωρά είναι όσα πραγματικά έζησε στο βρεφικό στάδιο.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι ακόμα σε θέση να καθορίσουν για ποιο λόγο λειτουργεί με αυτό τον τρόπο ο εγκέφαλός μας, αλλά τείνουν προς την θεώρηση πως πρόκειται για προσωπική ανάγκη του καθένα να διαθέτει πλήρη εικόνα της ζωής του. Μάλιστα, η επιστημονική ομάδα θεωρεί πως μία θετική εικόνα για τη ζωή μας μπορεί να οδηγήσει και σε καλύτερη ποιότητα ζωής. Επομένως, ο εγκέφαλός μας ενδεχομένως να “γεμίζει” υποσυνείδητα τα κενά μνήμης, ώστε να μας βοηθήσει να ζήσουμε όσο καλύτερα γίνεται!

© 2024 tlife.gr