Οι συμβουλές από την διεθνή επιστημονική κοινότητα γύρω από τον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά στις φωτεινές οθόνες και την ενασχόλησή τους με τα νέα μέσα είναι πολλές και ποικίλουν, ωστόσο οι περισσότερες συγκλίνουν στη θεώρηση πως οι γονείς οφείλουν να μειώσουν δραστικά το χρονικό όριο κατά το οποίο επιτρέπουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεοράσεις, smartphones και tablets. Σε αυτές τις γνώμες έρχεται, λοιπόν, να προστεθεί και νέα μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (AHA), η οποία συνιστά στους γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους να έρχονται σε επαφή με τις φωτεινές οθόνες μόνο για μία ή το μέγιστο για δύο ώρες την ημέρα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο οργανισμός υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γύρω από την παιδική παχυσαρκία που φαίνεται να αυξάνεται ανάλογα με τις ώρες που τα παιδιά αφιερώνουν στην τηλεόραση και τα videogames, ως αποτέλεσμα της ακινησίας και της νωχελικής συμπεριφοράς. Ακολουθώντας το μοτίβο που καταγράφεται από τα παιδιά, οι ερευνητές σημειώνουν πως όσο τα παιδιά ασχολούνται με τις ηλεκτρονικές συσκευές τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό, στο οποίο όμως δεν δίνουν σημασία, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται πως έχουν χορτάσει και έτσι (ασυναίσθητα) να καταναλώνουν ακόμη πιο πολύ. Ταυτόχρονα, η στενή και σταθερή επαφή τους με τον μπλε φωτισμό των οθονών επηρεάζει το μοτίβο ύπνου τους, που αποδεδειγμένα παίζει ρόλο στην υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους.
Γι’ αυτό και η Ένωση Καρδιολογίας συνιστά η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων και η χρήση “έξυπνων” συσκευών να μειωθεί στη μία ώρα ημερησίως, με μέγιστο περιθώριο εκείνο των δύο ωρών, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις τωρινές συνήθειες που ορίζονται στις επτά ώρες (!) σε καθημερινή βάση από παιδιά ηλικίας οκτώ έως 18 ετών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ