Υπάρχει μία πολύ συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που αισθάνεσαι πως το γλυκό και χαριτωμένο παιδάκι σου κρύβει μέσα του ένα μικρό… τερατίνι! Εντάξει, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι περισσότερες αυτές οι στιγμές και να αφορούν μια εκτενέστερη σειρά από δραστηριότητες και καταστάσεις που βγάζουν τον “κακό” εαυτό του μικρού σου, αλλά στην πλειονότητα των οικογενειών, το μεγαλύτερο “αγκάθι” είναι εκείνο του βραδινού ύπνου! Η αλήθεια είναι πως συμβαίνει ακόμη και στις καλύτερες οικογένειες, αφού κανένα παιδί δεν θέλει να μπει κάτω από τα σκεπάσματα, να κλείσει τα μάτια του και να πιεστεί να κοιμηθεί, όταν εναλλακτικά μπορεί να συνεχίσει να χοροπηδάει ανεξέλεγκτα στον καναπέ, να τρώει κουλουράκια και να παίζει με τους γονείς του! Και τότε βρίσκεσαι κάθε φορά στη δυσάρεστη θέση να τα… βάλεις με εκείνο το μικρό “τερατίνι” που λέγαμε προηγουμένως, το οποίο κλαίει γοερά, τσιρίζει ασταμάτητα και γενικώς νιώθει να το “πνίγει” η αδικία!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, καλό είναι να θυμάσαι πως δεν είσαι η μόνη στον κόσμο που αντιμετωπίζεις το φαινόμενο “παιδί-μαινόμενο-αρνείται-να-κοιμηθεί”! Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά προσπαθούν να παραμείνουν ξύπνια για όσο περισσότερο γίνεται, ώστε να ευχαριστηθούν την παρουσία και την κοινή δραστηριότητα με τους γονείς τους. Από την άλλη, η υπερδιέγερση που τους προκαλείται από αυτή την επιθυμία να περάσουν χρόνο με τους γονείς τους, αλλά και εξαιτίας συνηθισμένων λαθών, όπως το φαγητό αργά το βράδυ, η κατανάλωση ζάχαρης μετά το μεσημέρι, η επαφή των παιδιών με ηλεκτρονικά μέσα και φωτεινές οθόνες ή ο ενθουσιασμός από κάποιο παιχνίδι που έπαιζαν, οδηγεί σε κατηγορηματική άρνηση!
Ποιο είναι το καλύτερο αντίδοτο; Το οργανωμένο πλάνο! Μία εύκολη μέθοδος λέει πως ένα τυπικό οικογενειακό βράδυ με τα παιδιά θα πρέπει να περιλαμβάνει 20 λεπτά παιχνιδιού και παρέας των παιδιών με τους γονείς τους, έπειτα το βραδινό μπάνιο και τέλος τουλάχιστον 20 λεπτά χαλαρού χρόνου, χωρίς έντονη δραστηριότητα. Και με λίγη τύχη, η διαδικασία του ύπνου ίσως γίνει λιγάκι πιο εύκολη! Και τι μπορείς να κάνεις σε αυτά τα 20 λεπτά “κενού” χρόνου χαλάρωσης; Παρακάτω μπορείς να πάρεις μερικές ιδέες για να βοηθήσεις το μικρό σου να ηρεμήσει και να κοιμηθεί πιο εύκολα και ήσυχα το βράδυ!
♦ Κλείσε τις ηλεκτρονικές συσκευές
Το φως που εκπέμπουν, αλλά και το περιεχόμενο που περιλαμβάνουν τα smartphones, tablets, laptops και η τηλεόραση προκαλούν υπερδιέγερση στα παιδιά, εμποδίζοντάς τα να “αποσυνδεθούν” και να αφεθούν για ύπνο! Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, είναι να… απαγορεύσεις τη χρήση τους τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο!
♦ Απολαύστε ποιοτικό χρόνο παρέα
Βλέποντας τηλεόραση αγκαλιά στον καναπέ, δεν σημαίνει πως το μικρό σου νιώθει πως περνάει χρόνο μαζί σου. Αντί για αυτό, προσπάθησε να περάσεις ποιοτική ώρα μαζί του, παίζοντας ήσυχα στο πάτωμα ή διαβάζοντας μια παιδική ιστορία.
♦ Καληνυχτίστε τον κόσμο
Ένα στοιχείο που δυσκολεύει τα παιδιά είναι η σκέψη πως ενώ εκείνα κοιμούνται, οι υπόλοιποι συνεχίζουν να είναι ξύπνιοι και να κάνουν ό,τι θέλουν. Γι’ αυτό, δοκίμασε να καθίσεις μαζί με το μικρό σου στο κρεβάτι και να καληνυχτίσετε τα αγαπημένα του αντικείμενα στο δωμάτιο. Έτσι θα αισθανθεί ασφαλής, πως ακόμη και τα κουκλάκια του και το poster του και τα υπόλοιπα παιχνίδια θα κοιμηθούν. Έπειτα καληνυχτίστε ο ένας τον άλλο!
♦ Τεντωθείτε!
Μία “άσκηση” που θα βοηθήσει το μικρό σου να χαλαρώσει είναι να τεντωθεί! Ξάπλωσε και εσύ μαζί του αν χρειαστεί, και καθοδήγησέ το να ξαπλώσει ανάσκελα στο κρεβάτι και να αρχίσει να τεντώνει σιγά-σιγά διάφορα σημεία του σώματός του, όπως τον αυχένα του, τα χέρια του, τη μέση του και τα πόδια του, και έπειτα να αφήνει μια μεγάλη ανάσα. Αυτό θα χαλαρώσει τους μύες και θα το βοηθήσει να ηρεμήσει, αλλά και να συγκεντρωθεί σε κάτι συγκεκριμένο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ