Πόσο ευτυχισμένη στιγμή, όταν το μωρό έρχεται για πρώτη φορά στο σπίτι! Όλες οι ευτυχισμένες σκέψεις, οι αγκαλιές και ο ενθουσιασμός! Και ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να είναι πολύ αγχωτική περίοδος! Γιατί πέρα από οποιαδήποτε ανησυχία για τον πρώτο καιρό και πώς θα αντεπεξέλθεις στις απαιτητικές ανάγκες ενός παιδιού, υπάρχει και το άγχος να είναι το μωρό ασφαλές! Και παρ’ ό,τι ο καιρός περνάει και έχεις κάνει όλες τις απαραίτητες προσαρμογές στο σπίτι, ώστε να είναι ασφαλές και… babyproofed, μπορεί να υπάρχουν πράγματα που δεν σου έχουν περάσει από το μυαλό ότι μπορεί να κάνεις λάθος!
Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι, δεν πρόκειται για επικίνδυνα λάθη, αλλά για μικρές λεπτομέρειες που ωστόσο θα κάνουν τη διαφορά! Γιατί, νομοτελειακά, το παιδί και θα πέσει και θα χτυπήσει και θα κλάψει και δεν θα είσαι συνεχώς δίπλα του για να το προστατεύεις από το παραμικρό εμπόδιο που θα προκύπτει. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όσο και αν προσπαθήσεις δεν μπορείς να ελέγχεις τα πάντα. Για εκείνα, όμως, που μπορείς να φροντίσεις υπάρχει πάντα τρόπος να προνοήσεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δες παρακάτω μερικά από τα πράγματα που ίσως δεν είχες σκεφτεί ότι μπορεί να μην είναι απολύτως ασφαλή για την καθημερινότητα του μικρού σου!
Μην αφήνεις το μικρό να κοιμάται για πολύ ώρα στο καθισματάκι του αυτοκινήτου
Πολλές φορές όσο οδηγείς το μικρό σου το παίρνει ο ύπνος και όταν φτάνεις στον προορισμό σου λυπάσαι να το ξυπνήσεις και σκέφτεσαι πώς να το μεταφέρεις -ακόμη και με το κάθισμα! Κι όμως, είναι λάθος να κοιμάται το μωρό (μέχρι δύο ετών) για πολλή ώρα σε όρθια στάση, διότι μπορεί μέσα στον ύπνο του να μην ελέγχει το κεφαλάκι του και αν “πέσει” μπροστά να του δημιουργήσει δυσφορία. Για αυτό, καλύτερα τα χρονικά διαστήματα που κοιμάται σε όρθια θέση να είναι μικρά και ελεγχόμενα.
Μην παίζετε αγκαλιά στην τσουλήθρα
Αρκετοί γονείς επιλέγουν να “παίξουν” στην τσουλήθρα της παιδικής χαράς, έχοντας το παιδί στην αγκαλιά, είτε για να το προστατεύσουν, είτε γιατί είναι πολύ διασκεδαστικό για εκείνους και το παιδί. Και όμως, σύμφωνα με έρευνες, πολλά παιδικά κατάγματα οφείλονται σε αυτή την πρακτική, καθώς το παπούτσι του μικρού μπορεί να πιαστεί σε κάποιο σημείο της τσουλήθρας και να προκληθεί τραυματισμός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μήπως δεν χρησιμοποιείς συχνά το φρένο στο παιδικό καρότσι;
Ο κανόνας λέει ότι κάθε φορά που παίρνεις τα χέρια σου από το τιμόνι του καροτσιού πρέπει για ασφάλεια να πατάς το φρένο, ακόμη και όταν βρίσκεστε σε απόλυτα επίπεδο σημείο! Καλύτερα, λοιπόν, να μην το ξεχνάς, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται και δεν χρειάζεται να τρομάζεις κάθε φορά που ένας περαστικός το σπρώχνει κατά λάθος και μετακινείται άσκοπα εδώ κι εκεί.
Ξανασκέψου το πριν το αφήσεις να παίξει με ξένο ζωάκι στο δρόμο
Τα παιδιά έχουν την τάση να κάνουν… άγαρμπες κινήσεις και αυτό πολλές φορές τρομάζει τα ζώα. Επειδή, λοιπόν, ποτέ δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσει ένα κατοικίδιο όταν δεν ανήκει σε εσάς και είναι εντελώς άγνωστο, καλύτερα να μην είναι τόσο ελεύθερο το μικρό σου να έρθει κατευθείαν σε επαφή με το ζωάκι. Το προτιμότερο είναι να ρωτήσεις τον ιδιοκτήτη αν το σκυλάκι τα πηγαίνει καλά με τα παιδιά ή αν φοβάται, ώστε να ξέρεις τις αντιδράσεις του όταν το χαϊδέψει το παιδί.
Μην καλύπτεις το καρότσι με υφάσματα για να προστατεύσεις το παιδί από τον ήλιο
Αν χρειαστεί να βγεις με το παιδί μια μέρα με πολλή ζέστη, μην σκεφτείς να καλύψεις την πρόσοψη με κάποια κουβέρτα ή σεντονάκι για να μην το “χτυπάει” ο ήλιος! Διότι, το ύφασμα μπορεί να λειτουργήσει σαν… θερμοκήπιο και να αυξήσει τη θερμοκρασία μέσα στο καρότσι, προκαλώντας δυσφορία και εκνευρισμό στο παιδί. Καλύτερα, είτε να παραμείνετε σε δροσερό χώρο, είτε να χρησιμοποιήσεις τις αποσπώμενες ομπρέλες για καρότσια που δημιουργούν σκιά, χωρίς να ζεσταίνουν το παιδί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ