Site icon TLIFE

Πέντε τρόποι να… αναθερμάνεις τη σχέση του μικρού σου με τα βιβλία του

Εάν το μικρό σου βρίσκεται τώρα σε αυτή την “άχαρη” ηλικία, που δεν είναι πλέον μωρό, αλλά ούτε και έτοιμο για το σχολείο, ενώ έχει ωστόσο αναπτυχθεί αρκετά ώστε να… απαιτεί και παθιάζεται με πράγματα και καταστάσεις, τότε ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνεις ένα παιδί στην εποχική της τεχνολογικής ανάπτυξης! Διότι, θέλοντας και μη, το παιδί έχει ήδη έρθει σε επαφή με την τηλεόραση, το tablet ή το smartphone και αυτός ο δρόμος δεν έχει γυρισμό. Και ενώ μπορεί όλα να ξεκίνησαν πολύ αθώα από την πλευρά σου, με ένα βραβευμένο animation ή μερικές “έξυπνες” διδακτικές εφαρμογές, όμως η εξέλιξη μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχό σου! Και κάπου εκεί αντιλαμβάνεσαι πως το μικρό σου αντιδρά με πάθος κάθε φορά που του λες να σβήσει την τηλεόραση (στη μέση του παιδικού προγράμματος!) και να διαβάσετε παρέα ένα από τα αγαπημένα του βιβλία. Και αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για εσένα, που θέλεις να μεγαλώσεις τον επόμενο “εθνικό βιβλιοφάγο”, αλλά εκείνος αντιστέκεται σθεναρά! Πώς, λοιπόν, θα κάνεις το μικρό σου να αγαπήσει ξανά αυτή την υπέροχη συνήθεια που “χτίσατε” παρέα;

Η αλήθεια είναι πως όταν ένα παιδί ξεκινά να απασχολείται με τα ψηφιακά μέσα, ο αναλογικός κόσμος φαντάζει αρκετά βαρετός. Γιατί, άλλωστε, να ταλαιπωρηθεί διαβάζοντας, γράφοντας ή ακόμη και παίζοντας, όταν μπορεί να καθίσει αναπαυτικά (ή και με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο!) και να παρακολουθήσει ένα υπερθέαμα χρωμάτων, μουσικής και εικόνων; Ή όταν έχει ανακαλύψει το πιο διασκεδαστικό παιχνίδι στο laptop και δεν θέλει να ασχοληθεί με κάτι τόσο κοινό, όπως το βιβλίο και η μαμά του; Παρ’ όλα αυτά, σίγουρα μπορείς να βάλεις το απαραίτητο όριο, καθώς και να εμπνεύσεις το μικρό σου να επιστρέψει σε μία αγαπημένη συνήθεια, που ενδεχομένως έχει ξεχάσει πόση ευχαρίστηση του προσέφερε!

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις πέντε tips που θα σε βοηθήσουν να επαναφέρεις τα παιδικά βιβλία στο προσκήνιο και να κάνεις το μικρό σου να τα αγαπήσει από την αρχή!

 

♦ Φτιάξε μια καθημερινή ρουτίνα

Βρες ποια ώρα της ημέρας είναι κατάλληλη για το παιδί, κατά την οποία δεν υπάρχουν περισπασμοί και μπορεί να συγκεντρωθεί, ώστε να την αξιοποιήσεις για αυτό το σκοπό. Αυτή η στιγμή θα μπορούσε να είναι το βράδυ, πριν τον ύπνο του, όταν θα ξαπλώσει στο κρεβάτι του και εσύ στο πλάι του, και θα διαβάσετε παρέα κάποιο βιβλίο (ή και περισσότερα). Καθιστώντας αυτή την κίνηση μια καθημερινή συνήθεια, θα βοηθήσεις το μικρό σου να την αγαπήσει και να την προσμένει!

 

♦ Δώσ’ του το δικαίωμα της επιλογής

Κάθε παιδί έχει και ένα αγαπημένο βιβλίο. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να χρειαστεί να το διαβάσετε αμέτρητες φορές, μιας και πάντα θα είναι η πρώτη επιλογή του. Και αυτό είναι ok, δεν χρειάζεται να αντιστέκεσαι. Ο λόγος για τον οποίο επιμένει να διαβάζει το ίδιο ξανά και ξανά είναι γιατί του προσφέρει ασφάλεια και του είναι οικείο, με λίγα λόγια το ηρεμεί. Παρ’ όλα αυτά, μπορείς να θέσεις ένα όριο, όπως για παράδειγμα, πως κάθε φορά που διαβάζετε το συγκεκριμένο βιβλίο, θα πρέπει να διαβάσετε και ένα δεύτερο!

 

♦ Βρείτε ένα σταθερό σημείο για διάβασμα

Για κάποια παιδιά, το πιο αγαπητό σημείο είναι το κρεβάτι τους ή το δωμάτιό τους γενικά. Για άλλα μπορεί να είναι ο καναπές του σαλονιού. Ορισμένα μπορεί να προτιμούν το κρεβάτι της μαμάς και του μπαμπά. Ανάλογα με το χώρο που ταιριάζει περισσότερο στο μικρό σου, αλλά και εξυπηρετεί τις ανάγκες του, το σημείο που θα επιλέξετε θα πρέπει να σταθερό, όπως και η καθημερινή ρουτίνα που φτιάξατε παρέα!

 

♦ Μην αποκλείσεις εντελώς την τεχνολογία

Μπορεί να σε αγχώνει η επαφή του παιδιού με την τηλεόραση και τις smart συσκευές, αλλά δεν χρειάζεται να φτάσεις στα άκρα και να απαγορεύσεις οποιαδήποτε ενέργεια. Μία παιδική ταινία ή ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι δεν είναι ικανά να βλάψουν το μικρό σου, αλλά αντιθέτως έχουν και αυτά τα οφέλη τους! Σημασία έχει τα παιδιά να απασχολούνται στη διάρκεια της ημέρας τους με πολλές διαφορετικές δραστηριότητες. Να χωρά, δηλαδή, η μέρα τους και εκπαίδευση και παιχνίδι και διάβασμα και διασκέδαση!

 

♦ Ανανέωσε τη βιβλιοθήκη σας

Για να ανανεώσεις το ενδιαφέρον του μικρού σου στα βιβλία του, θα χρειαστεί να ανανεώνεις τακτικά και τη συλλογή παιδικών βιβλίων που έχετε στο σπίτι! Βρες ποια είναι η αγαπημένη του γκάμα και εφοδιάσου κατά διαστήματα με νέα βιβλία που θα του τραβούν το ενδιαφέρον!

© 2024 tlife.gr